ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσφορία σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για την ενιαία δόση προς το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ αποδέχθηκε το ελληνικό αίτημα για ομαδοποίηση των δόσεων ύψους 1,6 δισ. και πληρωμή τους στις 30 Ιουνίου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του Ταμείου μόνο με καλό μάτι δεν είδε την κίνηση στην οποία προέβη η Αθήνα.

 

 

Να σημειωθεί ότι χθες το πρωί κανένας από την ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ενημερώσει το Ταμείο πως υπάρχει τέτοια πρόθεση, με αποτέλεσμα η γενική διευθύντρια Κρ. Λαγκάρντ να δηλώσει ότι «η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά».

Και από την Ευρώπη δεν έγινε δεκτή η εξέλιξη αυτή με «ενθουσιασμό», με Ευρωπαίο αξιωματούχο να δηλώνει ότι είναι μία κακή εξέλιξη και ότι «τα πράγματα θα είναι δύσκολα από εδώ και στο εξής».

Όμως και παράγοντες της ελληνικής οικονομίας συμβούλευαν μέχρι και την τελευταία στιγμή την κυβέρνηση να μην προβεί στο αίτημα, αφού ελοχεύει διπλός κίνδυνος. Από την μία να θεωρηθεί η χώρα αναξιόπιστη και από την άλλη να υπάρξει αναστάτωση στους πολίτες. Το αίτημα υποβλήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά από εντολή του υπουργείου Οικονομικών. Σε ανακοίνωση του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται η αποδοχή του αιτήματος με σχετική απόφαση από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να 'πακετάρουν' τις τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου σε μία, η οποία θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Ιουνίου».

Αξίζει να επισημανθεί ότι τότε, ανάλογο αίτημα είχε κάνει η Ζάμπια, η οποία αποτελεί και την τελευταία χώρα που έχει κάνει χρήση της σχετικής απόφασης.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε διαψεύσει το σενάριο να καταθέσει σχετικό αίτημα, δια του εκπροσώπου Τύπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τη στιγμή που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν να μην πληρωθεί το Ταμείο, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούσε η πληρωμή ποσού περίπου 300 εκατ. Οι υπόλοιπες δόσεις (συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ) πρέπει να καταβληθούν σταδιακά ως τις 19 Ιουνίου (στις 12 Ιουνίου 347 εκατ., στις 16 Ιουνίου 565 εκατ. ευρώ και στις 19 Ιουνίου 340 εκατ.).

Διαβάστε επίσης:

 «Οργή» από Λαγκάρντ: Αρνητικά σχόλια για τη μη καταβολή της δόσης από την Ελλάδα