Ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μιλά στην τοπική εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ και στον Γιάννη Μπεθάνη, για το «καυτό» και πολύ δύσκολο καλοκαίρι που διένυσε η κυβέρνηση και τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει σελίδα σε όλα τα επίπεδα στη «μετά τα μνημόνια» εποχή.
Tο καλοκαίρι του 2018 είναι από εκείνα που πολύ δύσκολα θα ξεχαστούν. Η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση «Κλεισθένης Ι», η (ακόμα απίστευτη) τραγωδία στο Μάτι, η έξοδος από τα μνημόνια, ο ανασχηματισμός, η εκλογολογία, οι συντάξεις και ο… «μεταμνημονιακός» ΕΝΦΙΑ, αποτέλεσαν και αποτελούν τεράστια ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στο εσωτερικό της χώρας, με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ να αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Παράλληλα, αναγγέλλει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής στις ερχόμενες εκλογές, με την εκλογική περιφέρεια στην οποία θα συμμετάσχει, ωστόσο, να μέλλει να αποσαφηνιστεί στην πορεία, παρά το γεγονός ότι, ως κάτοικος Αμαρουσίου και μεγαλωμένος στα Μελίσσια, ο Βόρειος Τομέας ακούγεται ήδη ως ένα πολύ πιθανό σενάριο.
Κύριε Ζαχαριάδη, ο πρόσφατος κυβερνητικός ανασχηματισμός θεωρήθηκε από πολλούς ως ο «τελευταίος πριν τις βουλευτικές εκλογές». Είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα μια απλή «γέφυρα προς την κάλπη» που απλώς φιλοδοξεί να στρέψει αλλού την πολιτική ατζέντα μετά από ένα ομολογουμένως πολύ δύσκολο καλοκαίρι για την κυβέρνηση; Ή «προλαβαίνει» να αποτελέσει ένα λειτουργικό σχήμα που μπορεί να παράξει σημαντικό κυβερνητικό έργο στον χρόνο που υπολείπεται;
Έχουμε μπροστά μας έναν ολόκληρο χρόνο έξω από τα μνημόνια να αποκαταστήσουμε αδικίες και να χαράξουμε νέους βιώσιμους και δίκαιους δρόμους για την Ελλάδα των ερχόμενων ετών. Με στοχευμένη και εντατική δουλειά μπορούμε να κάνουμε άλματα και να καλύψουμε σημαντικό έδαφος από τις υστερήσεις του παρελθόντος. Η Ελλάδα πρέπει διαρκώς να μεταρρυθμίζεται και να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που επιβάλλει ο ρευστός και διαρκώς μεταβαλλόμενος κόσμος στον οποίο ζούμε, να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να προσπαθεί διαρκώς να καινοτομεί. Δεν είναι ο ανασχηματισμός «γέφυρα προς την κάλπη», είναι ανασχηματισμός δουλειάς. Δεν θέλουμε επικοινωνιακά να ξεχαστούν ή να σκεπαστούν όσα ζήσαμε αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, θέλουμε με συγκεκριμένο χρονοστοχοδιάγραμμα να προχωρήσουν όσα εξαγγείλαμε και αποτελούν μια έμπρακτη ανάληψη πολιτικής ευθύνης, μια έμπρακτη συγγνώμη στην ελληνική κοινωνία, μια ουσιαστική προσπάθεια να μη ζήσουμε ξανά τα ίδια στο μέλλον.
Η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ μετά την περίφημη «έξοδο από τα μνημόνια» συνδέεται με σενάρια κοινωνικών παροχών, με σημείο αιχμής, αλλά και τριβής με την αντιπολίτευση, το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, αλλά και με σειρά άλλων παροχών. Τι να περιμένουμε μέσα στο φθινόπωρο, ειδικά στο συνταξιοδοτικό;
Συζητάμε και εκτιμώ θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για το θέμα των συντάξεων, έχοντας ως βασικό όπλο ότι όλοι θεωρούν το σημερινό οικονομικό επιτελείο της χώρας φερέγγυο και αξιόπιστο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των θεσμών και των αγορών, ότι δεν θέλει να μοιράσει λεφτά που δεν υπάρχουν, ότι δεν θέλει η κοινωνία να επιστρέψει στην περίοδο των διδύμων ελλειμμάτων και των χρεών. Στην ΔΕΘ δεν πάμε γενικώς και αορίστως να κάνουμε παροχές, θα κάνουμε στοχευμένες και κοστολογημένες παρεμβάσεις ελάφρυνσης της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Η χώρα έχει γυρίσει σελίδα αλλά αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στην καθημερινότητα των πολιτών. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε.
Τι σημαίνει εν τοις πράγμασι, τελικά, η «έξοδος από το μνημόνιο» για εσάς; Τι απαντάτε σε όσους θεωρούν ότι ουσιαστικά θα εξακολουθήσει η πολιτική δημοσιονομικής μεταρρύθμισης με τα βάρη να συνεχίζουν να πέφτουν πάνω σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους; Θεωρείτε ότι μπορούμε ρεαλιστικά να προσδοκούμε σε πραγματική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας;
Η έξοδος από τα μνημόνια σηματοδοτεί το τέλος της αβεβαιότητας. Δίνει εργαλεία και δυνατότητες, ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος βασισμένη στις δικές της δυνάμεις. Τα μνημόνια μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια τελείωσαν, τα προβλήματα που αφήνει πίσω της αυτή η μεγάλη οικονομική και κοινωνική καταστροφή είναι παρόντα.
Αυτό που πρέπει να δούμε τώρα είναι η σταδιακή αποσυμπίεση και η δίκαιη ελάφρυνση από τα δυσθεώρητα και ασήκωτα βάρη. Ο στόχος της μεταμνημονιακής περιόδου είναι να εγγυηθούμε την πορεία υπέρβασης της κρίσης, ως συνέπεια και των μνημονιακών πολιτικών. Ναι, θεωρώ ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας που όπως φαίνεται ήδη αρχίζει να ανακάμπτει. Και βεβαίως, την ανεργία, που έχει πέσει μετά από χρόνια πρώτη φορά κάτω από 20% και πρέπει να πέσει κι άλλο, ενώ ήταν 27% το 2014.
Παρά τις παλαιότερες προεκλογικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, ο ΕΝΦΙΑ εξακολουθεί να είναι εδώ και οι κοινωνικές αντιδράσεις για την εφαρμογή του είναι εντονότατες και διαχρονικές. Ποια είναι η άποψή σας;
Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας σκληρός και άδικος φόρος. Δεν έχει αλλάξει αυτό που πιστεύαμε από την πρώτη μέρα εφαρμογής του από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Τώρα που έχουμε δυνατότητες περισσότερες πρέπει να μειωθεί και όταν πατήσουμε καλά στα πόδια μας να εξετάσουμε την αντικατάστασή του από έναν δικαιότερο και αναλογικότερο φόρο ακινήτων, το ύψος του οποίου θα κριθεί από τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.
Η κυβέρνηση και η Αυτοδιοίκηση, κυρίως σε επίπεδο Περιφέρειας, βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο να δέχονται ομαδικά πυρά για την ανείπωτη πύρινη τραγωδία της Δευτέρας 23 Ιουλίου. Αν και η υπόθεση βρίσκεται υπό εισαγγελική διερεύνηση, θεωρείτε ότι υπάρχουν ευθύνες στους χειρισμούς κυβέρνησης και Περιφέρειας εκείνες τις κρίσιμες στιγμές; Πώς θεωρείτε ότι μπορούν να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον;
Η ανάληψη και η απόδοση των ευθυνών είναι κορυφαίο ζήτημα σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία, ιδίως στις δυτικού τύπου δημοκρατίες όπως είναι και η Ελλάδα. Το ζήτημα της ευθύνης και της συγγνώμης δεν είναι και δεν πρέπει να γίνεται μέρος πολιτικού και επικοινωνιακού πολέμου και εντυπώσεων. Επειδή η υπόθεση βρίσκεται υπό εισαγγελική διερεύνηση, δεν θέλω να κάνω δημοσίως υποδείξεις, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η δικαιοσύνη θα ασκήσει σωστά το λειτούργημά της. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη αναλάβει την πολιτική ευθύνη, κάτι που σπανίζει στο πολιτικό μας σύστημα κι όμως από μερίδα των media λοιδορήθηκε. Η Περιφέρεια επίσης έχει τοποθετηθεί και ήταν παρούσα από την πρώτη στιγμή. Η βασική ευθύνη της κυβέρνησης, η έμπρακτη συγγνώμη στους πολίτες, είναι να οργανώσουμε το μέλλον στον αντίποδα από όπου τα πράγματα ήταν οργανωμένα μέχρι χτες. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες είναι σαφείς και ορατές από όλους. Η κυβέρνηση δεν ανέλαβε την ευθύνη μόνο για τα δικά της χρόνια διακυβέρνησης. Ανέλαβε την ευθύνη για την ελληνική πολιτεία, την οποία και εκπροσωπεί. Η ελληνική πολιτεία, όμως, δεν δημιουργήθηκε πριν από 3,5 χρόνια. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να αλλάξει αυτά που σχεδόν όλοι διαπιστώνουμε για χρόνια, αλλά κανένας δεν τολμά.
Η παραπάνω ερώτηση ισχύει και για την περίπτωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης του λεκανοπεδίου, μετά τα αλλεπάλληλα γεγονότα που όλοι βιώσαμε και στη Μάνδρα και πρόσφατα στο Μαρούσι. Τι χρειάζεται ώστε επιτέλους μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη όπως η Αθήνα και τα πέριξ να έχουν τις αρμόζουσες υποδομές στην καθημερινότητά τους;
Έχουμε μπροστά μας μια τεράστια πρόκληση. Μια σύγχρονη πόλη με συσσωρευμένες παθογένειες από το κοντινότερο και μακρινότερο παρελθόν αφενός και την κλιματική αλλαγή αφετέρου. Οι κλιματικές προκλήσεις του μέλλοντος θα είναι τεράστιες. Η έγκαιρη προετοιμασία και η δημιουργία υποδομών αντιμετώπισης εκτάκτων, αλλά και τακτικών φαινομένων που θα προκύπτουν από την κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι η καλύτερη προεργασία που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε. Να εφαρμόσουμε αυστηρά τη νομιμότητα, να αυστηροποιήσουμε τους νόμους όπου κριθεί αναγκαίο, να προλαμβάνουμε αντί να μαζεύουμε τις καταστροφές εκ των υστέρων.
Ως διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τι χρειάζεται από μέρους σας ώστε να μπορείτε να αντεπεξέρχεστε στην πολύπλοκη δομή της; Ως γνωστόν, υπάρχουν διάφορες τάσεις και αρκετές εσωκομματικές διαφωνίες που πολλές φορές φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση;
Είναι σύνθετη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η κοινοβουλευτική διαδικασία. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που φυσικά υπάρχουν επιμέρους απόψεις και αποχρώσεις, όπως σε κάθε ζωντανό πολιτικό οργανισμό, είμαστε μια ενωμένη γροθιά. Έτσι τα καταφέραμε στις τρικυμιώδεις δυσκολίες ιδίως του 2015 και του 2016 αλλά και το όχι εύκολο 2017. Χρειάζεται ειλικρίνεια, συντροφικότητα και δουλειά.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις, η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Εσωτερικών, επέμειναν στην επιλογή τους και πλέον οι αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Θεωρείτε ότι τα νέα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια θα μπορούν να είναι λειτουργικά; Η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών θεωρεί προβληματική την κατάσταση που θα προκύψει.
Θεωρώ ότι και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και στην κεντρική διοίκηση, πρέπει να μπούμε σε ένα νέο μοντέλο συνεργασίας και επικοινωνίας. Στην Ελλάδα πριν την κρίση λέγανε τα παλιά κόμματα ότι αν δεν έχουμε ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις η χώρα θα είναι ακυβέρνητη και θα καταστραφεί. Και καταστράφηκε μεταξύ άλλων παθογενειών και από την αλαζονεία των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Πρέπει να ωριμάσουμε, πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε. Τελείωσε η νοοτροπία που λέει ότι ο νικητής παίρνει λάφυρο τον Δήμο, την Περιφέρεια, για 4 χρόνια. Θεωρώ δε ότι αν συμπεριφερθούμε ώριμα και σοβαρά, τα Δημοτικά και τα Περιφερειακά Συμβούλια θα είναι απολύτως λειτουργικά.
«Θα είμαι παρών στην επόμενη βουλευτική αναμέτρηση»
Μεγαλώσατε στον Δήμο Πεντέλης και ως εκ τούτου γνωρίζετε πολύ καλά την πραγματικότητα στη βόρεια Αθήνα. Είναι στις φιλοδοξίες σας να είστε υποψήφιος βουλευτής στις ερχόμενες εκλογές στον Βόρειο Τομέα, όπως αυτός προέκυψε από το «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών;
Κατοικώ στο Μαρούσι, μεγάλωσα, πήγα σχολείο και όλα μου τα χρόνια από τα σχολικά μέχρι και τα πρώτα φοιτητικά τα έζησα στα Μελίσσια. Η γειτονιά μας είναι όμορφη, αλλά έχει πολλά και χρονίζοντα προβλήματα, που μόνο με τη συνεννόηση και τον συντονισμό κεντρικής διοίκησης – αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και ενεργής κινητοποίησης των πολιτών μπορούν να προχωρήσουν. Δεν έχουμε συζητήσει ακόμα για τη διάταξη των ψηφοδελτίων στο κόμμα μας, όπου παίρνονται και οι τελικές αποφάσεις. Στις εκλογές του 2015 ήμουν παρών στη μάχη της Β’ Αθηνών και σε αυτές τις εκλογές του 2019 θα είμαι παρών όπου αποφασίσουμε συλλογικά. Προς το παρόν, δεν με ενδιαφέρουν τα εκλογικά, αλλά το πώς θα δουλέψουμε παραγωγικά το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε την ώρα των εκλογών να έχουμε τον καλύτερο δυνατό απολογισμό όχι για το κόμμα, αλλά για τη χώρα.