Με την κατάθεση της Ευθαλίας Διαμαντή, γραμματέως του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών με κατηγορούμενους τον Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία.
Η κα Διαμαντή βρίσκεται στο πλευρό του κ.Καλογρίτσα περισσότερα από σαράντα χρόνια ξεκίνησε να καταθέτει λέγοντας ότι ο επιχειρηματίας «αν και υπήρξε σε όλη του τη ζωή καθοδηγητής, στη συγκεκριμένη περίπτωση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών υπήρξε καθοδηγούμενος για να βοηθήσει την ομάδα των ανθρώπων που ήθελαν αυτό το εγχείρημα», ενώ μίλησε για «χρήματα σε φακέλους που έφευγαν από τα γραφεία προς τον ΣΥΡΙΖΑ».
Υποστήριξε ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας στα τέλη του 2015 προσκλήθηκε να «δανείσει» το όνομά του στην προσπάθεια να φτιαχτεί κανάλι και εφημερίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ από τον ίδιο τον τότε υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.
«Οι δαπάνες Καλογριτσα ήταν εξαψηφιες ή και εξαψήφιες. Έδωσε τέσσερις ορόφους στα γραφεία του για να στεγάσει τις ομάδες για κανάλι και μετά για εφημερίδα. Έφευγαν κι άλλα χρήματα από το γραφείο για το κόμμα με τσάντες και βαλίτσες. Περίμενε πως θα τα πάρει πίσω» ανέφερε η μάρτυρας σε ερωτήσεις της πρόεδρου.
«Άρχισαν να έρχονται πολιτκά στελέχη στο γραφείο μας μαζί με τον κ.Παππά για τη δημιουργία καναλιού και εφημερίδας. Ο κ. Παππάς ήταν επικεφαλής αυτών των 10-15 ατόμων. «Ομάδα Παππά» την ονομάζαμε. Του ζήτησαν να τους βοηθήσει να στηθεί κανάλι και εφημερίδα χρηματοδοτώντας αυτό το εγχείρημα, αν και γνώριζαν ότι ήταν σε δύσκολη θέση οικονομικά, καθώς τα περιουσιακά του στοιχεία ήταν δεσμευμένα. Ήθελαν όχι μόνο οικονομική στήριξη, αλλά να καθοδηγήσει και να στηρίξει το εγχείρημα», κατέθεσε η κα Διαμαντή.
«Ο Παππάς επισκέπτονταν καθημερινά τον Καλογρίτσα, ερχόνταν 8 το πρωί πριν πάει Μαξίμου»
Ειδικότερα, για τον πρώην Υπουργό, επεσήμανε ότι επισκεπτόταν σχεδόν καθημερινά τα γραφεία της εταιρείας του Χρήστου Καλογρίτσα. «Ερχόταν 8 το πρωί πριν από το Μαξίμου και μπορεί να περνούσε και μετά, το μεσημέρι ή το βράδυ. Σχεδον καθημερινά γινόταν αυτό και οι συζητήσεις τους αφορούσαν αυτό το εγχείρημα», είπε η μάρτυρας και πρόσθεσε ότι και ο Χρήστος Καλογρίτσας από την πλευρά του έκανε επισκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πρόεδρος: Ως τι εκλήθη να βοηθήσει ο κ.Καλογρίτσας;
Μάρτυρας: Να δανείσει το όνομά του, να φαίνεται ότι το εγχείρημα ήταν δικό του.
Πρόεδρος: Να δώσει και χρήματα;
Μάρτυρας: Όχι, γιατί χρήματα τότε δεν είχε ο ίδιος. Ο σχεδιασμός ήταν ότι χρήματα υπάρχουν και θα δοθούν σε αυτό το εγχείρημα. Ήταν γνωστό ότι οι λογαριασμοί του κ.Καλογρίτσα ήταν δεσμευμένοι.
Πρόεδρος: Τότε, γιατί προτάθηκε σε αυτόν και όχι σε άλλον επιχειρηματία με οικονομική δυνατότα;
Μάρτυρας: Αυτό δεν το γνωρίζω. Μπορεί να ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία του στον εκδοτικό χώρο και στο χώρο της Αριστεράς. Αυτό συμπεραίνω.
«Το κανάλι θα ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, κουμάντο θα έκανε ο Παππάς»
Η κα Διαμαντή συνέχισε την κατάθεσή της λέγοντας ότι στο υπό κατασκευή κανάλι τον πρωτο και τον τελευταίο λόγο θα τον είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Το κανάλι θα ήταν του κόμματος, το κόμμα θα έκανε κουμάντο, ο κ.Παππάς. Αυτά είναι πράγματα που άκουγα και έβλεπα και συζητούσα με τον κ.Καλογρίτσα. Η πόρτα κατά τις συναντήσεις τους ήταν ανοιχτή». Όπως είπε, ο γιος του επιχειρηματία, Ιωάννης-Βλαδίμηρος ενεπλάκη χωρίς να το θέλει στην υπόθεση. «Επέλεξε τον γιο του, γιατί ήταν ο λιγότερο χρεωμένος. Με δάνειο εξοφλήθηκαν τα χρέη του τότε. Ο κ.Ιωάννης δεν ήταν ποτέ παρών στις συναντήσεις, τα ήξερε από τον πατέρα του και από σεβασμό και πειθαρχία στον πατέρα του δέχθηκε να δώσει το όνομά του, παρότι δεν συμφωνούσε καθόλου.
«Ο Παππάς έλεγε «χρήματα υπάρχουν»»
Η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα υποστήριξε ότι ο επιχειρηματίας με την οικογένεια Χούρι δεν είχε καμία επαφή πριν από τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. «Με τους Χούρι δεν είχε σχέσεις ούτε με τη CCC. Γνωρίστηκαν μέσω του κόμματος, κλείστηκε ένα ραντεβού στο Πόρτο Χέλι με σκοπό να βρει βοήθεια για τα 3 εκατομμύρια της εγγυητικής επιστολής. Δεν ξέρω μετά γιατί οι Χούρι έκαναν πίσω», κατέθεσε η μάρτυρας και πρόσθεσε ότι όταν ήρθε η ώρα της καταβολής της πρώτης δόσης και χρήματα δεν υπήρχαν ο Νίκος Παππάς διαβεβαίωνε τον επιχειρηματία ότι θα βρεθούν.
«Πες του ότι τα χρήματα υπάρχουν, έλεγε ο κ. Παππάς και είχε πει και τον κ. Αρτέμη Αρτεμίου να του το επιβεβαιώσει. Αυτό έγινε μετά τον διαγωνισμό και πριν την καταβολή της πρώτης δόσης. Χρονικά δεν ξέρω αν ήταν πριν ή μετα τα ραντεβού με τους Ευ.Μαρινάκη και Δ.Κοντομηνά».
Η μάρτυρας πρόσθεσε ότι στα γραφεία του κ.Καλογρίτσα απασχολούνταν πολλά άτομα για το υπό ίδρυση κανάλι. «Οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί, οι δικηγόροι και άλλοι ήταν επιλεγμένοι από τον κ.Παππά, όχι από τον κ.Καλογρίτσα. Αμείβονταν από τον κ.Καλογρίτσα, αλλά ο κ.Παππάς έλεγε ότι θα τακτοποιηθεί το οικονομικό θέμα», υποστήριξε.
Σε ερωτήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, η γραμματέας Καλογρίτσα για τα «λεφτά που πήγαιναν και έρχονταν» αναφέρθηκε στον κ. Αρτεμίου υποστηρίζοντας ότι «ήλθε με μία τσάντα με λεφτά και ζήτησε συνοδεία για να τον πάνε στο Μαρούσι».
Επίσης, αναφέρθηκε σε λεφτά που πήγαιναν στο κόμμα και για έναν κομματικό που με χοντρή φωνή έλεγε : «Τα κόμματα δεν ζουν χωρίς λεφτά»
Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αύριο, ενώ αποφάσισε να κληθούν να καταθέσουν στις 20 Ιανουαρίου 2023 οι αδελφοί Χούρι της κατασκευαστικής εταιρείας CCC. Σχετικό αίτημα είχαν υποβάλλει προς το δικαστήριο οι συνήγοροι του κ. Καλογρίτσα.
Λοβέρδος: Προκύπτει σαφέστατα η παράβαση καθήκοντος του Παππά
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του επιχειρηματία, Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος σε δήλωσή τους επισήμαναν ότι «είναι πια σύνολο βασικών μαρτύρων που έως τώρα έχουν καταθέσει και από μαρτυρίες τους προκύπτει σαφέστατα η παράβαση καθήκοντος εκ μέρους του κυρίου Παππά».
Μαντζουράνης: Τίποτα νεότερο, προσωπικές κρίσεις, ατεκμηρίωτες πληροφορίες
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νίκου Παππά Γιάννης Μαντζουράνης, Θεόδωρος Μαντάς και Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, μεταξύ άλλων δήλωσαν ότι «με αδιαμφισβήτητο δεδομένο τη σχέση εξαρτημένης εργασίας της κυρίας Διαμαντή από τον κ. Καλογρίτσα και πιθανό τον επηρεασμό της από τον εργοδότη της, στη συνεδρίαση δεν προέκυψε τίποτα νεότερο. Αυτά που κυριάρχησαν ήταν οι προσωπικές κρίσεις, οι ατεκμηρίωτες «πληροφορίες» και κάποια ευφυολογήματα για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων. Αυτό που αναδείχθηκε ήταν ότι ο κ. Καλογρίτσας επιχείρησε να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια, αλλά η αδυναμία του να καταβάλει την πρώτη δόση τον κήρυξε έκπτωτο. Με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής».