slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Πόσες έδρες θα είχε η ΝΔ σήμερα με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής – Ποια τα σενάρια για τις 25 Ιουνίου

Στις προσεχείς δεύτερες εκλογές θα εφαρμοστεί το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο ενδεχομένως να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα.

Οι πρόσφατες εθνικές εκλογές ανέδειξαν την αδιαμφισβήτητη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αύξησε το ποσοστό της σε σχέση με τις εκλογές του 2019 και διεύρυνε τη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά 20 μονάδες.

Παρά την εξασφάλιση του 40,79% των ψήφων, η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να επιτύχει αυτοδυναμία λόγω των περιορισμών του συστήματος της απλής αναλογικής. Ωστόσο, αν στις πρόσφατες εκλογές εφαρμοζόταν το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής έναντι της απλής, η Νέα Δημοκρατία θα είχε κερδίσει 171 βουλευτές, μια σημαντική αύξηση από τους 146 βουλευτές που κέρδισε στις πρώτες εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, θα είχε 60 βουλευτές (από 71 βουλευτές που είναι σήμερα), με την ενισχυμένη αναλογική. Το ΠΑΣΟΚ θα εξασφάλιζε 34 βουλευτές (έναντι 41), ενώ το ΚΚΕ θα είχε 22 βουλευτές (26 σήμερα). Η Ελληνική Λύση θα είχε κερδίσει 13 βουλευτές (έναντι 16 που έχει μετά τις πρώτες εκλογές).

Πώς θα λειτουργήσει η «ενισχυμένη αναλογική» στις δεύτερες εκλογές
Οι επερχόμενες εκλογές, που προγραμματίζονται για τις 25 Ιουνίου, θα διεξαχθούν πράγματι με ενισχυμένη αναλογική εκπροσώπηση. Το σύστημα αυτό χορηγεί στο πρώτο κόμμα ένα κλιμακωτό μπόνους, το οποίο δυνητικά παρέχει έως και 50 επιπλέον έδρες. Μόλις το πρώτο κόμμα «κλειδώσει» ένα ποσοστό άνω του 25%, λαμβάνει ένα αρχικό μπόνους 20 εδρών. Επιπλέον, για κάθε μισή μονάδα αύξησης του μεριδίου ψήφων του πρώτου κόμματος, χορηγείται μια επιπλέον έδρα μπόνους και φτάνει έως και 50 επιπλέον έδρες.

Για παράδειγμα, αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να ξεπεράσει και πάλι το 40%, θα λάβει και τις 50 μπόνους έδρες. Ωστόσο, ο τελικός αριθμός των εδρών που θα κατανεμηθούν θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά των άλλων κομμάτων αλλά και από τα ποσοστά όσων μείνουν έξω από την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Θεωρητικώς ένα ποσοστό 37,5% αρκεί για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Ως γενική αρχή, σημειώστε ότι όσο αυξάνεται το άθροισμα των εκτός Βουλής κομμάτων τόσο πέφτει και ο πήχης της αυτοδυναμίας και αντίστροφα, όσο μειώνεται ανεβαίνει το ποσοστό που πρέπει να πιάσει το πρώτο κόμμα για να υπερβεί τους 151 βουλευτές.

Στις εκλογές της Κυριακής το άθροισμα τον κομμάτων εκτός Βουλής ήταν περίπου 16%. Αν στις επόμενες κάλπες το ποσοστό μειωθεί (αν πχ. μπουν μέσα ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας, ΜέΡΑ25 και όλα μαζί έχουν άθροισμα γύρω στο 9%) τότε το άθροισμα εκτός Βουλής θα μειωθεί στο 7%.