Ξανά στο τραπέζι επαναφέρει τη συζήτηση για Grexit, η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και πολλοί μιλούν για προπαγάνδα του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, προκειμένου να αποτρέψει ένα ντόμινο αποχωρήσεων, όμοιων με αυτήν της Βρετανίας, Έλληνας υπουργός που επικαλείται ο Guardian, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο.
Συγκεκριμένα υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, που επικαλείται ανώνυμα η βρετανική εφημερίδα, λέει ότι «η προοπτική του Grexit θα αυξηθεί. Βραχυπρόθεσμα το Brexit μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, επειδή οι σύμμαχοί μας θέλουν τη σταθεροποίηση και να δείξουν αλληλεγγύη».
Σημειώνει, πάντως, ότι «μακροπρόθεσμα δεν θα βοηθήσει. Η προοπτική του Grexit θα αυξηθεί».
Tο ερώτημα που προκύπτει από δύο πλευρές είναι εάν οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη επιδεινώσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και επιβεβαιώσουν την χθεσινή πρόβλεψη του πρώην προέδρου της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, στο CNBC ο οποίος δήλωσε ότι: «Η ζώνη του ευρώ… καταρρέει. Η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα και δεν πρόκειται να συνεχίσει στο ευρώ για πολύ ακόμα, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει σήμερα».
Καθοριστική θα είναι η στάση της Ευρώπης και συγκεκριμένα του Βερολίνου που κινεί τα νήματα, το οποίο δείχνει πάλι τα δόντια του ζητώντας αποχώρηση με συνοπτικές διαδικασίες και βίαιο τρόπο, προκειμένου να τιμωρήσει τη Μεγάλη Βρετανία.
Την ίδια ώρα. πάντως, σύμφωνα με την πρόβλεψη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα δεν είναι στην ζώνη κινδύνου.για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit που έφερε στην δημοσιότητα η Handelsblatt.
Το έγγραφο σύμφωνα με την εφημερίδα αναφέρει ότι οι χώρες που είναι πιθανό να ακολουθήσουν την Βρετανία μπορεί να είναι η Γαλλία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία. «Η έκταση των συνεπειών ντόμινο θα εξαρτηθεί από τους χειρισμούς που θα γίνουν στην υπόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρεται στο κείμενο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να μην κάνει υποχωρήσεις στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης και στην διάχυση του ρίσκου, καθώς έχει προκρίνει ότι αυτή ακριβώς η γραμμή θα ενθαρρύνει πιέσεις από άλλες χώρες για οικονομική χαλάρωση και εν τέλει θα αυξήσει τους κινδύνους διάλυσης της ΕΕ.
Η γερμανική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να μην αλλάξει τίποτε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Απορρίπτει ενδεχόμενες προτάσεις υιοθέτησης ενιαίου προϋπολογισμού στην ευρωζώνη ή δημιουργίας ενιαίου πλαισίου εγγύησης των καταθέσεων, καθώς η ανάληψη όμως τέτοιων βαρών και η αύξηση της διάχυσης του ρίσκου δεν θα ήταν η σωστή απάντηση στο Brexit.
Για τους περισσότερους Έλληνες αναλυτές η κρίση που προκαλεί το Brexit προσωρινά τουλάχιστον απομακρύνει τον κίνδυνο για την χώρα. Θα δημιουργούσε περαιτέρω αποσταθεροποίηση όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και στον σκληρό πυρήνα του Euro και θα επιτάχυνε το ξήλωμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Σε δεύτερο χρόνο όμως είναι πολύ πιθανό ότι το ευρύτερο κλίμα ευρωσκεπτικισμού σε συνδυασμό με την αδιέξοδο οικονομική πολιτική να το επαναφέρουν.
Υπάρχει όμως και μία ακόμη πλευρά: η συνεχιζόμενη λιτότητα και το αδιέξοδο πρόγραμμα που συμφώνησε η κυβέρνηση θα αυξήσει τον ευρωσκεπτικισμό της κοινωνίας και τις αντίστοιχες πιέσεις προς την κυβέρνηση από την πλευρά της κοινωνίας.