Οπως είπε ο κ. Γ. Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη: «Ηταν μια πρώτη ευκαιρία για να συζητήσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης. Εγινε χρήσιμη και επικοδομητική συζήτηση, υπήρξε κάποια πρόοδος αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα.
Θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας τη Δευτέρα γιατί έχουμε πολλά θέματα ακόμη. Δεν έχω πολλά αποτελέσματα να συζητήσω μαζί σας. Θα πρέπει να κάνετε υπομονή».
Διερευνήσαμε πολλά ζητήματα. Η Ελλάδα είναι ακόμη σε πρόγραμμα, συζητήσαμε παράταση, για κάποιους ήταν η προτιμητέα λύση αλλά δεν συμφωνήσαμε. Εχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι τη Δευτέρα.
Ο Π. Μοσκοβισί δεν θέλησε να απαντήσει για το αν ο κ. Βαρουφάκης ήταν καθαρός στα στοιχεία που παρουσίασε. Είπε ότι έγινε κάποια πρόοδος αλλά παρά τις καλές προσπάθειες δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μια κοινή δήλωση.
Γύρω στις 11 το βράδυ και έπειτα από μια τετράωρη δραματική συνεδρίαση, ολοκληρώθηκε το κρίσιμο Eurogroup.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ενώ το Reuters ανέφερε ότι καθαρογράφεται το κοινό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με διαρροές δόθηκε στην Ελλάδα προθεσμία μέxρι τη Δευτέρα για να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ενώ θα έρθουν στην Αθήνα τεχνοκράτες του Euro Working Group.
Το κοινό ανακοινωθέν «μαγειρευόταν» καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων στη φράση για «επέκταση του μνημονίου». Πηγές από την κυβέρνηση ανέφεραν ότι δεν αποδέχθηκαν την επέκταση του μνημονίου που ζητούσαν οι Ευρωπαίοι.
Σύμφωνα με τις πηγές η κυβέρνηση της Ελλάδας και οι εταίροι της στην ευρωζώνη συνεχίζουν να διαφωνούν για τον τρόπο αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων της Αθήνας μετά το τέλος της συμφωνίας στήριξης την 28η Φεβρουαρίου, με διάφορες πηγές να δίνουν αντιφατικές εκδοχές για το αποτέλεσμα της έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης χθες Τετάρτη.
Οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν παρουσίασε κανένα κοστολογημένο πρόγραμμα. Επίσης, οι αντιρρήσεις των Ευρωπαίων και η «επίθεση» κατά των κ. Βαρουφάκη και Δραγασάκη έγινε για δύο θέματα: Πώς η Ελλάδα ζητά νέα συμφωνία όταν δεν έχει κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και γιατί δεν δόθηκε νωρίτερα στους συμμετέχοντες στο Eurogroup η ελληνική πρόταση προκειμένου να μελετηθεί.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προετοιμάζουν μια κοινή δήλωση, την οποία θα συνυπογράφει η Ελλάδα, απόψε για το πώς θα διευθετηθούν τα δημοσιονομικά της Αθήνας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει μια ριζοσπαστική αλλαγή πολιτικής, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg στο Βερολίνο Αρν Ντελφς, η πρόταση Βαρουφάκη δεν ήταν «συμπαγής». Ως επόμενο βήμα πάντως, καταγράφεται η έλευση τεχνοκρατών εκ μέρους του Euroworking Group στην Αθήνα, οι οποίοι σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά θα μελετήσουν την πρόταση της Κυβέρνησης.
Στόχος της συνεργασίας αυτής θα είναι η καταγραφή των διαφορών κατά κύριο λόγο μεταξύ της ελληνικής πρότασης και του ήδη υπάρχοντος προγράμματος, με σκοπό η τελική συζήτηση να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, την Δευτέρα.
Οι πρώτες διαρροές για τις συζητήσεις μέσα από το Eurogroup βγήκαν γύρω στις 10 το βράδυ και δείχνουν ότι θα πρόκειται για μια νύχτα θρίλερ με ασφυκτικές πιέσεις προς την Ελλάδα.
Γύρω στα 30 λεπτά κράτησε η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένα νούμερα σε σχέση με την ελληνική πρόταση. Κατόπιν, στις διαδοχικές τοποθετήσεις των συμμετεχόντων υπουργών ασκήθηκαν πιέσεις για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος.
Συγκεκριμένα, η πλευρά των Φιλανδών ξεκαθάρισε ότι τις όποιες αλλαγές του υφιστάμενου προγράμματος πρέπει να τις περάσουν από ψηφοφορία στο κοινοβούλιό τους».