ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνικό Watergate η «υπόθεση Καμμένου», για τον Βενιζέλο

Ως ελληνικό Watergate χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τις συνομιλίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, με τον καταδικασθέντα ισοβίτη της υπόθεσης ΝΟΟΡ 1.

Σε εκτενή συνέντευξή του στην Athens Voice, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Υπάρχει μία κοινωνία, η οποία βιώνει καθημερινά εκβιασμούς, απειλές, διάχυτη βία, οργανωμένο έγκλημα, ανασφάλεια και κυρίως έναν ευτελισμό των θεσμών, με κορυφαίο παράδειγμα τη δικαιοσύνη, με χαρακτηριστικότερο ίσως δείγμα την υπόθεση αυτή των συνομιλιών ενός κορυφαίου υπουργού και πολιτικού εταίρου της κυβέρνησης με έναν κατάδικο, προκειμένου να κατασκευαστούν μαρτυρικές καταθέσεις, ανεξαρτήτως από την ουσία της υπόθεσης. Αυτό που γίνεται είναι ένα ελληνικό Watergate, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται ως τέτοιο, λόγω της αλλοίωσης των ανακλαστικών της κοινωνίας, δηλαδή λόγω του μιθριδατισμού, λόγω της στάγδην δηλητηρίασης της κοινωνίας με το δηλητήριο της υπερανεκτικότητας απέναντι σε φαινόμενα, τα οποία μέχρι το 2015 θα είχαν προκαλέσει πολιτική έκρηξη».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις του Εurogroup, κατέκρινε την κυβέρνηση για το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί, τονίζοντας ότι «η συμφωνία αυτή μεταθέτει τις κρίσιμες αποφάσεις στο τέλος του προγράμματος, τον Ιούλιο του 2018, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα κερδίζει χρόνο, διότι αυτό το φαινόμενο της στασιμοχρεωκοπίας θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Αν θεωρήσουμε ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κερδίζουν πολιτικό χρόνο, η χώρα χάνει ζωτικό εθνικό χρόνο».

«Πρέπει να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο, στον οποίο έχει μπει η χώρα. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε με το "Ελλάδα μετά"», υποστηρίζει σε άλλο σημείο ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι ο μεσαίος χώρος είναι ο χώρος ο οποίος θα μπορούσε να παίξει τον καθοριστικό ρόλο. 

«Ο μεσαίος χώρος στην Ελλάδα πρέπει να πάψει να κινείται συμπλεγματικά και ενοχικά προς τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο καθαρός λόγος, η στρατηγική, δηλαδή η διεκδίκηση του προοδευτικού κέντρου. Εάν ο μεσαίος χώρος δεν εκφράσει όλο το προοδευτικό κέντρο που μπορεί να γίνει η κοίτη του μέλλοντος για την ελληνική κοινωνία και να λειτουργήσει ως υπέρβαση της παραδοσιακής διάκρισης Αριστεράς-Δεξιάς, θα είμαστε καταδικασμένοι να παίζουμε έναν δευτερεύοντα λόγο», υπογραμμίζει και εμμέσως πλήν σαφώς κάνει λόγο για την ανάγκη υπέρβασης του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας αιχμές για ορισμένους χειρισμούς της Χαριλάου Τρικούπη. «Εχει σημασία, λοιπόν, εάν θα προσδιορίσεις τον μεσαίο χώρο με όρους παρελθόντος… Αυτό είναι μία θεώρηση, η οποία, χωρίς να υποτιμά την τεράστια συμβολή του ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες περιόδους, είναι μία παρελθοντολογική, ιστορική προσέγγιση. Υπάρχει και η προσέγγιση του μέλλοντος, την οποία προσπάθησα να συνοψίσω μιλώντας για την "Ελλάδα μετά" και για το προοδευτικό κέντρο», σημειώνει ο κ. Βενιζέλος.