ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονο παρασκήνιο μεταξύ Ομπάμα και Τσίπρα στο δείπνο των ηγετών στο ΝΑΤΟ

Το παρασκήνιο στο δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ αποκαλύπτουν σε άρθρο τους στην εφημερίδα Financial Times οι δημοσιογράφοι Sam Jones and Henry Foy, κάνοντας αποτίμηση της συνόδου και αναφερόμενοι στη στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας.

 

«Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κάθισαν για το δείπνο στο προεδρικό μέγαρο της Βαρσοβίας την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας μια ημέρα σκληρών διαπραγματεύσεων για τη Ρωσία και την ανάγκη να σταλεί ένα ισχυρό σήμα στο Κρεμλίνο για την θέση της Ανατολικής Ευρώπης στην "αγκαλιά" της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.

Ο ένας μετά τον άλλον οι ηγέτες της ισχυρότερης στρατιωτικής συμμαχίας του κόσμου επανέλαβαν τις προσεκτικά εκφρασμένες δεσμεύσεις για ενότητα –μέχρι που μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, σε αντίθεση με τους άλλους, είπε ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει η αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Υπό τους ίδιους αστραφτερούς πολυελαίους που φώτισαν την υπογραφή του Συμφώνου της Βαρσοβίας πριν από 61 χρόνια, έσπασε την επίσημη γραμμή και υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τη θέση του απέρριψε γρήγορα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, γράφει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα γράφει ότι πλέον υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις διχασμού αναφορικά με τις σχέσεις με τη Μόσχα.

Δυο ημέρες επίσημων συναντήσεων στην Πολωνική πρωτεύουσα απέφεραν μια σειρά τεχνικών εγγράφων και πολιτικών που καθορίζουν τη νέα στρατιωτική θέση του ΝΑΤΟ, όμως η πραγματική προσπάθεια των διπλωματών ήταν να προσπαθήσουν να κρατήσουν ενωμένο το μπλοκ των 29 κρατών εν μέσω μιας περίπλοκων απειλών για την ασφάλεια και πολιτικών αλλαγών που σείουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής τάξης.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του ΒορειοΑτλαντικού Συμβουλίου, ανέφερε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, «ο πρόεδρος Ολάντ ήταν σαν να ήταν ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος».

«Οι Γάλλοι έφερναν τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις σε όλη αυτή τη διαδικασία ενίσχυσης», σχολίασε υπουργός Άμυνας χώρας του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη. «Μέχρι και τη σύνοδο προσπαθούσαν να διυλίσουν όλες τις πτυχές της».

O υπουργός, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, τόνισε ότι το Παρίσι ενδιαφέρθηκε για μείωση των στρατευμάτων και για έκδοση δημόσιων παραπόνων για τη ρωσική στάση. Επίσης, υποστήριξε ότι η Πολωνία δεν έχει ανάγκη για αντιπυραυλική άμυνα.

«Το Παρίσι είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για εμάς από ότι το Βερολίνο», δήλωσε ο υπουργός. «Σε αντίθεση με τους Γερμανούς δεν ενδιαφέρονται όντως για την προώθηση στενής διατλαντικής συμμαχίας ή για την ενίσχυση των σχέσεων με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Τελικά, ο κ. Ομπάμα, στο κλείσιμο των διαβουλεύσεων το Σάββατο το απόγευμα, έδωσε έναν τελικό τόνο ενότητας. Σε καιρούς μεγάλων αλλαγών, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, «συχνά ακούγονται υπερβολές. Είμαστε ενωμένοι στο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα με τη Ρωσία. Σε καλούς και σε κακούς καιρούς, η Ευρώπη μπορεί πάντα να βασίζεται στις ΗΠΑ. Πάντα».