ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση «200» ξεκινά ο Μητσοτάκης

Ο λόγος για τις τηλεφωνικές επαφές που θα γίνουν την Δευτέρα με στόχος του πρωθυπουργού να πείσει τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, για την αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού της εκλογικής νομοθεσίας, ώστε να δοθεί το δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως που διαμένουν, να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές. Όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα.

Αν και η επιδίωξη μοιάζει αυτονόητη, καθόλου αυτονόητη δεν είναι η κατάληξή της, αφού, όπως σημειώνει το iefimerida.gr,  στο σκεπτικό των περισσότερων κομμάτων, επικρατεί το κομματικό συμφέρον.

Το πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι ή έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, παραμένει μια άγνωστη μεταβλητή, και ορισμένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν επιθυμούν να αναλάβουν το ρίσκο μιας ανατροπής των εκλογικών ισορροπιών, έτσι που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια.

Για να ισχύσει η ψήφος των αποδήμων, θα πρέπει το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών, δηλαδή χρειάζονται 200 ψήφοι. Υπό τις παρούσες συνθήκες, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Αν και οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να έχει ετοιμάσει ένα προσχέδιο νόμου που μπορεί να τύχει, όπως λέει, της θετικής ψήφου και της αντιπολίτευσης, ενδεχομένως να απογοητευθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει πρόθυμος να προσφέρει την συναίνεσή του σε καμία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ακολουθώντας μια αντιπολιτευτική γραμμή όχι σε όλα, ενώ και στο ΚΙΝΑΛ, υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που πιέζουν για αντιδεξιά γραμμή, βάζοντας βέτο σε οποιαδήποτε συναίνεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κατηγορηματικό «όχι» είναι η θέση και του ΚΚΕ, αν και επί της αρχής συμφωνεί με το δικαίωμα ψήφου των εκτός Ελλάδος Ελλήνων, ενώ θα αποτελούσε έκπληξη μια θετική αντίδραση από τη ΜεΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο πρωθυπουργός θα έχει έτσι την ευκαιρία να  θέσει τα κόμματα που αρνούνται προσχηματικά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού προ των ευθυνών τους, απέναντι σε μια αυτονόητη εκσυγχρονιστική παρέμβαση και απέναντι στους χιλιάδες ξενιτεμένους Έλληνες, που θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν.