ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν: Στο «στόχαστρο» η Τουρκία

Έντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στον απόηχο της κορύφωσης των τουρκικών προκλήσεων αλλά και της νέας όξυνσης των σχέσεων Άγκυρας – Παρισίου, με φόντο τα όσα λαμβάνουν χώρα στη Λιβύη.

Στον απόηχο της ακραίας πρόκλησης του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είπε «ελάτε να τα βρούμε αλλιώς θα λυπηθείτε», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Στη συνομιλία, η οποία διήρκεσε πάνω από μισή ώρα, συζητήθηκαν οι Ελληνογαλλικές σχέσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός είχε αφήσει αιχμές για τη στάση των χωρών – μελών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου». Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου. Μια θέση που προφανώς βρίσκει την υποστήριξη και της Γαλλίας, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει γίνει και αυτή στόχος των προκλήσεων της Άγκυρας.

Ακραίες προκλήσεις
Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του μπαράζ υπερπτήσεων που σημειώθηκε την Πέμπτη στο Αιγαίο, αλλά και των νέων ακραίων τοποθετήσεων από κυβερνητικά στελέχη της γείτονος. Ενδεικτικά, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ  απεύθυνε από τη μία πρόσκληση για διάλογο και από την άλλη προειδοποίησε ότι θα στεναχωρηθούν όσοι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα χωρίς την Τουρκία.

«Θα προστατεύσουμε σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα και το δίκιο μας. Επαναλαμβάνουμε υπομονετικά την πρόσκλησή μας στους συνομιλητές μας. Σας λέμε «ελάτε να καθίσουμε, να τα βρούμε, να συζητήσουμε». Μην διανοηθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα χωρίς εμάς, θα λυπηθείτε», διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Στο Κυπριακό καθίστε καλά, τετελεσμένα κλπ. μην επιχειρήσετε. Είμαστε εγγυητές, οι άλλες χώρες η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δικό τους θέμα αν θα το χρησιμοποιήσουν αυτό το δικαίωμά τους, εμείς θα το χρησιμοποιήσουμε. Στους ομογενείς μας εκεί δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε», είπε χαρακτηριστικά. «Όλοι έχουν καταλάβει ότι προχωράμε σε γεωτρήσεις και όποιος δεν το έχει καταλάβει, υπάρχει και η νομική διαδικασία», είπε.