Λάδι στη φωτιά των σεναρίων για οργανωμένο σχέδιο διάσπασης της Ν.Δ. και δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα, με την υπογραφή Σαμαρά, ρίχνουν οι εξελίξεις που ακολούθησαν το φιάσκο της Κυριακής με την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών για νέο πρόεδρο.
Οι ευθείες βολές του Β. Μεϊμαράκη και τα εμφανή υπονοούμενα που άφησε για σχέσεις επίλεκτων στελεχών του περιβάλλοντος Σαμαρά με την εταιρεία-φάντασμα που ανέλαβε να φέρει εις πέρας την εκλογική διαδικασία και την εξαγωγή των αποτελεσμάτων άνοιξαν εκ νέου τον ασκό του Αιόλου αναφορικά με τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού.
Αλλωστε, ήταν κοινό μυστικό πως επίλεκτα μέλη της «αυλής» Σαμαρά λειτουργούσαν στην κατεύθυνση της «μπαχαλοποίησης» των αρχαιρεσιών, προκειμένου να ενισχυθούν οι όποιες διαλυτικές τάσεις και να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες που θα ευνοούσαν την ολική επαναφορά του πρώην πρωθυπουργού.
Ωστόσο, με το κλίμα που δημιουργήθηκε στους κόλπους ενός σημαντικού μέρους του «γαλάζιου» στελεχιακού δυναμικού για τον τελευταίο και την ομάδα των συνεργατών του, οι σχετικές σκέψεις και πρωτοβουλίες προσανατολίστηκαν στην κατεύθυνση ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, με ευρωπαϊκά και καθαρά δεξιά χαρακτηριστικά, στα πρότυπα της ρητορικής του Νικολά Σαρκοζί.
Εξάλλου, τόσο ο κ. Σαμαράς όσοι και οι πολιτικοί συνοδοιπόροι του, όπως ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Κώστας Μπούρας και ο Γιώργος Μουρούτης, ουδέποτε αισθάνθηκαν άνετα με τη δομή, τις νόρμες και τους ανθρώπους της Ν.Δ. και, ως εκ τούτου, συχνά-πυκνά επανέφεραν εντέχνως στην επικαιρότητα τα πλάνα είτε για την περιβόητη δεξιά στροφή είτε για τη μετάλλαξη του κόμματος, με αλλαγή ονόματος και συμβόλων. «Μισούσαν καθετί που είχε να κάνει με τη Ν.Δ.», έλεγαν οι πλέον ακραιφνείς διαφωνούντες με την τακτική τους.
Μάλιστα, λόγια του μέχρι πρότινος μεταβατικού αρχηγού για το σύστημα Σαμαρά αποδόθηκαν απευθείας στον κ. Καραμανλή, ο οποίος έχει εκφράσει τη στήριξή του στον Β. Μεϊμαράκη και όλα αυτά τα χρόνια υποστήριζε την ανάγκη της διατήρησης της φυσιογνωμίας της Ν.Δ.
Είναι, δε, κοινή παραδοχή πως αυτή η σιωπηρή διελκυστίνδα μεταξύ των εσωκομματικών πόλων θα παίξει κεντρικό ρόλο στο σκηνικό που θα διαμορφωθεί στo εσωτερικό της παράταξης και, ταυτόχρονα, θα προκαλέσει σημαντικούς μετασχηματισμούς συνολικά στην Κεντροδεξιά.
Αν τα πράγματα λειτουργήσουν όπως τα περιμένουν ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του, σύμφωνα με πληροφορίες, κρυφή επιδίωξή τους θα είναι να προλάβουν τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και να δώσουν το στίγμα των προθέσεών τους – ακόμη και πριν από τις πιθανολογούμενες αλλαγές στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό, εξαιτίας της ρευστότητας που επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών της συμπολίτευσης.
Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται και η διαρκής επαφή στην οποία βρίσκεται ο Αντ. Σαμαράς με τον Ευ. Βενιζέλο, τους οποίους ενώνει το ενδιαφέρον της αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων για την επιστροφή τους σε ηγετικό πολιτικό ρόλο, καθώς και η αποστασιοποίηση από τη στρατηγική των διαδόχων τους στον προεδρικό θώκο των κομμάτων τους.
πηγή : parapolitika.gr