Την ύπαρξη προβλημάτων ρευστότητας για την ελληνική οικονομία αναγνώρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό BHMA FM 99,5,προαναγγέλλοντας «νομοθετικά μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την εισροή χρημάτων στο ελληνικό Δημόσιο». Ο ίδιος ωστόσο έσπευσε να υποστηρίξει ότι τα χρηματοδοτικά κενά είναι ένα ζήτημα «που αφορά και τους εταίρους μας».
«Προβλήματα ρευστότητας υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι γνωστό, το γνωρίζαμε και εμείς και πριν αναλάβουμε και το βλέπουμε τώρα και στην πράξη. Αυτή τη στιγμή αυτό που έχει σημασία είναι η ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα πάντα ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα ρευστότητας.
»Συζητάμε και νομοθετικά μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την εισροή χρημάτων στο ελληνικό δημόσιο, στα ελληνικά ταμεία αλλά σίγουρα αυτό είναι και ένα ζήτημα, το οποίο αφορά και τους εταίρους μας. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και δημοσιονομικά κενά και χρηματοδοτικά κενά και υπάρχουν και χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό είναι ένα ζήτημα, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί και με τους εταίρους αλλά και στο εσωτερικό της με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει».
Πρόβλημα ρευστότητας παραδέχθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας στο Mega. Σημείωσε πάντως ότι «θα λυθεί με τα νέα μέτρα που θα λάβουμε» και αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, ενώ έκανε ειδική μνεία στην δέσμευση περιουσιών 17 φορολογουμένων χθες από τον οικονομικό εισαγγελέα, σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη.
Ο κ. Φλαμπουράρης σημείωσε, πάντως, πως ακόμη κι αν υπάρξει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την κάλυψη υποχρεώσεων (ΔΝΤ, τόκοι, έντοκα γραμμάτια) στα τέλη Μαρτίου, θα ζητηθεί παράταση για την αποπληρωμή τους.
«Αν έως το τέλος του μήνα [Μαρτίου] έχουμε μαζέψει 1,4 δισ. ευρώ και δεν έχουμε 400 εκατ. ευρώ ακόμη, θα ζητήσουμε παράταση για έναν – δύο μήνες. Δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός για 400 εκατ. ευρώ. Δεν συμφέρει κανέναν» τόνισε.
Ερωτηθείς για σενάρια που εκτιμούν μεγάλο δημοσιονομικό κενό για τα επόμενα χρόνια, καθώς και για την πρόβλεψη ότι λόγω αυτού μπορεί να υπάρξει νέο μνημόνιο -κάτι που φαίνεται να συμμερίζεται και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε-, ο κ. Φλαμπουράρης το αρνήθηκε και σχολίασε: «Μετά από την υπογραφή της συμφωνίας λέει ότι θα υπάρχει νέο μνημόνιο; Υποσκάπτει τη συμφωνία».
Ο κ. Φλαμπουράρης μίλησε, επίσης, για αρνητικό κλίμα που δημιουργείται από εταίρους, την επομένη της συμφωνίας, για λόγους δικής τους εσωτερικής κατανάλωσης.
Χθες το υπουργείο Οικονομικών και ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης επιβεβαίωναν ότι πρέπει μέσα σε 10-15 μέρες να λύσει η κυβέρνηση το πρόβλημα πού θα βρει λεφτά για να πληρώσει τρέχουσες υποχρεώσεις του κράτους (χρηματοδοτικό κενό), ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομίας μιλούσε για «τρύπα» στον προϋπολογισμό 5-7 δισ. ευρώ (δημοσιονομικό κενό).
Οι φόροι του 2015
Σε ό,τι αφορά τους φόρους του 2015, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 3 μήνες για να υπάρξει ρύθμιση για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Θα αφορά τα εισοδήματα του 2015 και θα εφαρμοστεί με τις φορολογικές δηλώσεις που θα γίνουν το 2016, σημείωσε για να εξηγήσει ότι δεν υπάρχει βιασύνη.
Επίσης, ανέφερε ότι βιασύνη δεν υπάρχει για την 13η σύνταξη, καθώς όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση θα δοθεί τα Χριστούγεννα, δηλαδή στο τέλος τους έτους.
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, κάλεσε τους φορολογούμενους να καταβάλουν την τελευταία δόση για το 2014, ενώ σε ό,τι αφορά το 2015 δήλωσε πως «βρίσκεται σε εκκρεμότητα». Ειδικότερα, σημείωσε ότι «δεν βιαζόμαστε, καθώς ο ΕΝΦΙΑ (αρχίζει να) πληρώνεται τον Οκτώβρη».
Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες, ο Αλέκος Φλαμπουράρης ανέφερε ότι θα μειωθούν, ωστόσο οι τελικές ρυθμίσεις θα καθυστερήσουν, καθώς οι επανεκτιμήσεις θα πρέπει να γίνουν ανά ζώνη, όπως είπε.
Ο υπουργός Επικρατείας κατέληξε, λέγοντας ότι οι «φόροι του 2015 θα υπολογιστούν με τις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης».
Ερωτηθείς για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεσμεύτηκε ότι «αυτή η ιστορία θα προχωρήσει και θα προχωρήσει άμεσα» προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε και χρόνο να περιμένουμε». Σημείωσε μάλιστα πως αναζητούνται οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι «για να μην υπάρχει κανένας που να θεωρεί τον εαυτό του κοροΐδο», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά εννοώντας τους καλοπληρωτές.
«Επειδή ακριβώς περιλαμβάνεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων το ζήτημα των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, εμείς αυτό που θα δούμε είναι το βέλτιστο τρόπο, έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της ανακούφισης αυτών των οφειλετών και το πρόβλημα της εισροής των χρημάτων.
»Εμείς αυτή τη στιγμή λειτουργούμε σε σχέση με αυτό το ζήτημα ως ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα φέρει πολύ σύντομα αυτό το νομοσχέδιο. Δεν θα αλλάξει κάτι υπό την πίεση των δανειστών. Αν αλλάξει κάτι, θα αλλάξει μόνο μέσα από μια διαβούλευση η οποία γίνεται στο εσωτερικό του υπουργείου Οικονομικών για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί αυτοί οι τρόποι. Ακριβώς γι’ αυτό ψάχνουμε να βρούμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένας που να θεωρεί τον εαυτό του κορόιδο».
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης παραδέχτηκε επίσης ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή τουΦΠΑ, αλλά όπως είπε «δεν υπάρχει περίπτωση να είναι συντελεστής που θα αφορά αγαθά ή υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με βασικές ανάγκες της καθημερινότητας των πολιτών».
«Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω κάτι παραπάνω» προσέθεσε. «Είναι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών. Δεν υπάρχει κάτι πάνω στο τραπέζι, επομένως δεν υπάρχει η ανάγκη να δημιουργείται ανησυχία στον κόσμο. Σε καμία περίπτωση πάντως, και πραγματικά σας διαβεβαιώνω, δεν υπάρχει περίπτωση να έχει να κάνει με αγαθά ή υπηρεσίες, τα οποία είναι σημαντικά στη ζωή των πολιτών. Οι αποφάσεις θα έρχονται τμηματικά. Μιλάμε για μια εξειδίκευση, η οποία πρέπει να γίνει ανά υπουργείο σε σχέση με αυτή τη λίστα, μια εμβάθυνση».