Μέσα σε λίγες λέξεις ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε στοιχεία τα οποία ανατρέπουν την αισιοδοξία που κάποια κυβερνητικά στελέχη ήθελαν να καλλιεργούν από την εποχή που ακόμα ήταν στην αντιπολίτευση.
Δυστυχώς το μέλλον για την αμυντική βιομηχανία προβλέπεται ζοφερό και οι εξελίξεις που δρομολογούνται θα είναι μάλλον δραματικές.
- Γράφει ο Κώστας Αττίας
Ο λόγος για τα πολύπαθα ΕΑΣ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, μια εταιρεία για την οποία όλα τα κόμματα στην αντιπολίτευση προβλέπουν ραγδαία ανάπτυξη που θα έρθει όταν πάρουν την εξουσία αλλά ποτέ οι προσδοκίες δεν δικαιώνονται….
Σε απάντηση του στην Βουλή προς την «Ελληνική Λύση» ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος λέει αυτό που όσοι γνωρίζουν την ελληνική αμυντική βιομηχανία είχαν ως αίσθηση εδώ και πάρα πολύ καιρό και που συμβαδίζει με την αναφορά του κόμματος στην ερώτηση που κατέθεσε, δηλαδή πως υπήρξε μια κρατική δαπάνη ύψους 67 εκ. Ευρώ για να στηριχθεί η βιομηχανία.
«Η διαχειριστική και οικονομική πραγματικότητα των ΕΑΣ το 2019 εμφανίζεται προβληματική και χειρότερη του 2018, όπως αποτυπώνεται και στις εκθέσεις ανεξαρτήτων οργάνων και θα παρουσιαστεί αναλυτικά στον αναθεωρημένο Προϋπολογισμό που συντάσσεται» αναφέρει ο Υπουργός, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος με αριθμούς.
Πάντως, όπως άλλωστε επιβάλλει η θέση του αισιοδοξεί πως η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει τα ΕΑΣ. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται φανερό πως για ακόμα μια φορά το Δημόσιο θα δώσει το «φιλί της ζωής» στα ΕΑΣ με την εκτέλεση και παραλαβή των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχει αναλάβει η εταιρεία, «προκειμένου να διατηρηθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας και να αποτραπεί κάθε πλήγμα στην εικόνα της από αθέτηση υποχρεώσεων που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις» όπως λέει ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
Παράλληλα όπως άλλωστε έχει γίνει και κατά το παρελθόν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα επιδιώξει με τα συναρμόδια Υπουργεία και σε συνεργασία με τους εργαζομένους να ξαναπλασαριστεί δυναμικά η εταιρεία στην αγορά με αξιοπιστία στους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών.
Όπως άλλωστε λέει ο Υπουργός, θέλοντας να δείξει πως μπορεί να υπάρξει φως στο τούνελ, τα ΕΑΣ άρχισαν να κινούνται με εξωστρέφεια στην εγχώρια και διεθνή αγορά ενώ παράλληλα αποκτούν εμπειρίες και προσαρμόζουν τις παραγωγικές δομές τους και την έρευνα για μελλοντικά προϊόντα, στις ανάγκες της Εθνικής Άμυνας.
Για την ιστορία πάντως αξίζει να σημειωθεί πως και στις 7 Φεβρουαρίου 2018 είχε γίνει στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) παρουσίαση αναπτυξιακής πρότασης αμυντικού χαρακτήρα των ΕΑΣ σε επιτελικά στελέχη της ΓΔΑΕΕ και εκπροσώπων των Γενικών Επιτελείων οπότε και είχε και τότε υπάρξει αισιοδοξία πως τα χειρότερα πέρασαν.