ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση της Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου στον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ν. Μούιζνιεκς

Ερώτηση προς τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, απηύθυνε σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά τη δεύτερη ημέρα συνεδρίασης της 32ης Ολομέλειας του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είχε προηγηθεί δήλωση του Επιτρόπου σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. 
Η Περιφερειάρχης στην ερώτησή της, αφού υπογράμμισε ότι «συχνά οι Τοπικές και Περιφερειακές αρχές είναι αναγκασμένες να βρίσκουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για την επιτυχή ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών», έθεσε το θέμα του πώς αντιμετωπίζει ο Επίτροπος το ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών σε σχέση με την υποδοχή και την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες. Ο Επίτροπος τόνισε, μεταξύ άλλων, στην απάντησή του ότι οι Τοπικές και Περιφερειακές αρχές, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, πρέπει να δουλέψουν περισσότερο για την πρόσβαση των προσφύγων και των μεταναστών σε βασικές υπηρεσίες καθώς και την ψυχολογική τους στήριξη, «μέχρι την οριστικοποίηση της κατάστασής τους». «Συχνά τα ψυχικά τους τραύματα είναι σημαντικότερα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ν. Μούιζνιεκς. 

«Οι Περιφέρειες μπροστά σε ένα διπλό έλλειμμα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστατευτικού»

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Σώματος των Περιφερειών, η Περιφερειάρχης Αττικής είχε αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνοριακές περιφέρειες κατά την αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού φαινομένου. 
«Πρόκειται για προβλήματα κοινά σε όλες τις Περιφέρειες, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ζητημάτων που θέτει η υποδοχή και η ένταξη των μεταναστών / προσφύγων», τόνισε η Ρένα Δούρου. «Συγκεκριμένα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα διπλό έλλειμμα: αφενός, έλλειμμα σαφούς πλαισίου, ειδικά σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς παραμένει ενεργός ο μηχανισμός του Δουβλίνου. Και αφετέρου, έλλειμμα δυνατότητας άμεσης πρόσβασης των Περιφερειών στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά ταμεία και προγράμματα – πρόσβαση την οποία έχουν αποκλειστικά οι κυβερνήσεις και οι ΜΚΟ». Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφερειάρχης υπενθύμισε την κοινή πρωτοβουλία, πέρσι τον Μάιο, Αττικής, Σικελίας, και Λάτσιο, προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Κομισιόν, Συμβούλιο, Ευρωβουλή) για το θέμα της πρόσβασης τους ευρωπαϊκούς οικονομικούς πόρους των Περιφερειών.