Το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών και χαιρετίζει την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να επιταχυνθεί η διαδικασία για να υπάρξει γεφύρωση των διαφορών που υφίστανται στις συνομιλίες. Τονίζει ωστόσο ότι παραμένει το ισχύουν πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που προβλέπει ότι πρώτα πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους θεσμούς και μετά να εγκρίνει το Eurogroup την εκταμίευση χρημάτων της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε το συμβούλιο Eurogroup στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι αυτό το πλαίσιο περιγράφεται και στην απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, την οποία έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, στην οποία συμμετέχουν ο επικεφαλής του συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότηας (EFSF), Κλάους Ρέκλινγκ.
Στην ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τονίζεται ότι η επαναδιοργάνωση και η εξομάλυνση των εργασιών των ομάδων διαπραγμάτευσης έχει συμβάλει στην πρόοδο και σε μια αξιόπιστη συζήτηση. To Εurogroup χαιρετίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν το έργο τους. «Χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά» επισημαίνεται ακόμη στη δήλωση.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η αναδιοργάνωση των διαδικασιών εργασίας των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των δανειστών υπήρξε θετική.
Το νέο πνεύμα που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις μετά την προηγούμενη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί αναγνώρισε και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, ο οποίος απαρίθμησε μια σειρά θεμάτων που συζητήθηκαν στο συμβούλιο σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
«Απομένουν έξι εβδομάδες μέχρι τη λήξη του προγράμματος της Ελλάδας. Δεν έχουμε πολύ χρόνο και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε σωστά», τόνισε ο πρόεδρος του EFSF και σημείωσε ότι στο ταμείο υπάρχουν διαθέσιμα 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από τη τρέχουσε δόση, καθώς και το 1,9 δισ. των κερδών από τα ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ποσά που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας.