Η εξαμερής Τσίπρα-δανειστών δεν έβγαλε λευκό καπνό, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής. Σε λίγη ώρα ξεκινάει το Eurogroup και εκεί οι δύο πλευρές θα εμφανιστούν με τις δικές τους προτάσεις.
Αυτή την ώρα, οι θεσμοί συντάσσουν έγγραφο με εφικτά σημεία συμφωνίας (feasibility blueprint). Ωστόσο, όπως έγινε γνωστί πριν από λίγο το κείμενο αυτό δεν λαμβάνει πράσινο φως από Αθήνα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες -κατά την άποψη συνεργατών του πρωθυπουργού- είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα αφαίρεσε από την πρότασή της την εξαίρεση των νησιών από το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ.
Οσον αφορά τους δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η «Καθημερινή» η πρόταση τους περιλαμβάνει ένα μείγμα από τα παρακάτω: μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με στόχο έσοδα 1,8 % του ΑΕΠ (πληροφορίες κάνουν λόγο για ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%), στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά μια πιο μετριοπαθή νομοθεσία που θα προβλέπεται να εφαρμοστεί αργότερα αλλά κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, σημεία ελάφρυνσης στη φορολογία των αγροτών και τρεις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, που προέρχονται από το πακέτο που ήδη έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Τα ξένα πρακτορεία διαψεύδουν ότι θα υπάρξει «take it or leave it» τελεσίγραφο από την Ευρώπη και μεταδίδουν ότι πιθανόν να υπάρξει νέο Eurogroup, εκτός από αυτό που συνεδριάζει το μεσημέρι, το Σάββατο. Ο κ. Σέλινγκ δήλωσε ότι το πραγματικό deadline είναι για αυτή την Κυριακή.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την συνάντηση στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες της εξαμερούς μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, των επικεφαλής των τριών θεσμών, του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο MNI πως οι συζητήσεις είναι πολύ δυσκολες για όλες τις πλευρές.
«Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της» δήλωναν τη νύχτα κυβερνητικές πηγές, ενώ νωρίτερα κατηγορούσαν τους δανειστές και περισσότερο το ΔΝΤ ότι με τη «νέα πρόταση μεταφέρουν τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες». Προειδοποιούσαν δε ότι «η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση».
Διαβάστε επίσης: