Ενδεικτικό το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Η κυβέρνηση Τσίπρας/Βαρουφάκης, η οποία εξελέγη, για να μην το ξεχνάμε, περίπου από το ¼ των Ελλήνων, δηλαδή όχι από ολόκληρο τον ελληνικό λαό, περιμένει πολλά από τους ευρωπαίους εταίρους της. Τόσα πολλά που τίθεται το ερώτημα ποιος είναι ο στόχος της».
«Επενδύει στην κρατική χρεοκοπία; Ποντάρει στο ότι, αν στενέψουν πολύ τα πράγματα, θα γίνουν αποδεκτές οι επιθυμίες της από φόβο μήπως πέσει στην άβυσσο και προκαλέσει παράπλευρες απώλειες; Ή απλά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της», αναρωτιέται ο σχολιαστής και καταλήγει: «Η κυβέρνηση εξελέγη μεν με την υπόσχεση να θέσει τέλος στο καθεστώς λιτότητας χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να της ικανοποιείται κάθε επιθυμία και να έχει το ελεύθερο να συμπεριφέρεται με ανευθυνότητα», καταλήγει.
Στις οικονομικές σελίδες της ίδιας εφημερίδας παρατίθεται αναλυτικό άρθρο, το οποίο καταγράφει την ανυπομονησία των δανειστών για μεταρρυθμίσεις, που όμως δεν προχωρούν.
Η Stuttgarter Nachrichten υποστηρίζει ότι με τη στάση της η Ελλάδα δηλητηριάζει το κλίμα στην Ευρώπη. «Επί δεκαετίες οι Έλληνες όπως και άλλοι λαοί, ευνοήθηκαν πολιτικά στο πλαίσιο της Ε.Ε. και οικονομικά με τη χορήγηση χρημάτων από τη Γερμανία. Είναι επικίνδυνο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν το βλέπει. Για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας φορτίζει συναισθηματικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις και έτσι δηλητηριάζει το κλίμα στην Ευρώπη. Για να έχει καλύτερα χαρτιά στο πόκερ για τα μέτρα λιτότητας και το μεγάλο δημοσιονομικό κενό η Αθήνα ασκεί ηθικές πιέσεις στο Βερολίνο. Αυτή η στάση είναι ηθική»; αναρωτιέται ο αρθρογράφος.
Με κριτικό πνεύμα αναφέρεται ο αρθρογράφος της Neue Osnabrücker Zeitung στο πρόσφατο ξέσπασμα οργής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά της ελληνικής κυβέρνησης. «Είναι σαφές ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει την πλειοψηφία των Γερμανών στο πλευρό του, όταν δηλώνει ότι οι Έλληνες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των εταίρων τους. Βέβαιο όμως είναι ότι ξεσπάσματα συναισθημάτων δεν διευκολύνουν την κατάσταση.»
«Η πρώτη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα στο Βερολίνο επισκιάζεται από συναισθηματικό φόρτο και αυτό είναι μοιραίο. Μέχρι πρότινος ο Σόιμπλε χειρίστηκε το ελληνικό ζήτημα με ψυχραιμία και ηπιότητα, τώρα όμως η εικόνα του ως ενός Ευρωπαίου από πεποίθηση αποκτά γρατζουνιά», αναφέρει η εφημερίδα.
Για την επίσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας στο Βερολίνο η Berliner Zeitung προκρίνει την εξής ανάγνωση της πρόσκλησης: «Αρκεί ένα νεύμα της Μέρκελ και ο Τσίπρας ανεβαίνει αμέσως στο αεροπλάνο (…) Η καγκελάριος θα τον υποδεχθεί φιλικά. Ο Τσίπρας χρειάζεται χρήματα και η Μέρκελ σταθερότητα στην Ε.Ε. Και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για μια προσέγγιση. Αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν».
Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung παραδέχεται σε σχόλιό της μεν ότι η πρώην τρόικα έχει κάνει λάθη, αλλά επικρίνει τόσο τη σημερινή, όσο και τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις που έριξαν το φταίξιμο της κακοδιαχείρισης σε σκοτεινές ξένες δυνάμεις.
«Το χρησιμοποιούν ως καλοδεχούμενη δικαιολογία για το ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, αν και κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες (…) Αλλά αντί να εμφανίζεται η Ελλάδα ως αθώο θύμα των επιταγών λιτότητας και να εξαγγέλλει ότι η πολιτική λιτότητας κατέστρεψε την κοινωνία, θα πρέπει να πέσει με τα μούτρα στις μεταρρυθμίσεις που καθυστέρησαν οι προκάτοχες κυβερνήσεις προστατεύοντας την εκλογική τους πελατεία».
Πηγή: Deutsche Welle