ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: Πρέπει να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Την άποψη ότι πρέπει να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και ότι θα πρέπει να βρεθούν άμεσα ισοδύναμα μέτρα εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

 

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο Νίκος Φίλης παραδέχθηκε ότι η μεγαλύτερη κατηγορία στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι υπηρεσίες που δεν παρέχει το δημόσιο σχολείο, αναγκάζοντας τους γονείς να προσφεύγουν στα φροντιστήρια. 

Κατά την γνώμη μου πρέπει να υπάρξει μια εντελώς διαφορετική ρύθμιση για αυτές τις περιπτώσεις και δεν μπορεί να επιβαρύνεται φορολογικά και μάλιστα με 23%. Η ιδιωτική εκπαίδευση δεν λέω ότι είναι σχολείο των προνομιούχων και των πλουσίων και εκεί υπάρχουν πολλές κατηγορίες.

Χαρακτήρισε εσφαλμένη την αντίληψη που έχουν κάποιοι ότι αν στείλουν το παιδί τους σε ιδιωτικό σχολείο θα μορφωθεί καλύτερα, καθώς -όπως είπε- «το δημόσιο σχολείο παρά τα προβλήματά του είναι επαρκές και αξιόπιστο, γιατί στηρίζεται στην ψυχή του εκπαιδευτικού».

Επιπλέον, στηλίτευσε το γεγονός ότι η δαπάνη που καταβάλλει ο φορολογούμενος για φρονιστήρια και τα σχολεία, όχι μόνο δεν εκπίπτει στην εφορία, αλλά επί της ουσίας θεωρείται τεκμήριο. Χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας είπε:

Ο φόρος 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση στο σύνολό της απομακρύνει την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Νομίζω δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να φορολογεί τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Κατά την γνώμη μου πρέπει να αναζητηθούν τρόποι εναλλακτικοί και πιστεύω ότι μπορούν να βρεθούν. Πιστεύω μέσα από το σύστημα της πάταξης της φοροδιαφυγής μπορούν να βρεθούν πολλά χρήματα, τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν τα δημοσιονομικά ισοδύναμα.

«Κατά την γνώμη μου πρέπει να μην εφαρμοστεί ο φόρος και να αναζητήσουμε τάχιστα τα ισοδύναμα» κατέληξε ο κ. Φίλης. 

Όσον αφορά τα κενά στα σχολεία είπε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχουν φτάσει τις 14.000 οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ενώ είπε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν επιστρέψει στις οργανικές τους θέσεις όλοι οι αποσπασμένοι (περίπου 2.000) εκπαιδευτικοί από πολιτικά γραφεία, υπουργεία και κόμματα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι «κάποιος που έχει να μπει 8 χρόνια σε αίθουσα, προφανώς δεν μπορεί να διδάξει πια και θα καλύψει άλλες ανάγκες της δημόσιας διοίκησης».