ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φλαμπουράρης: Θα βρεθεί συναινετική λύση, αλλιώς…

Την πεποίθηση του για το κλείσιμό της δεύτερης αξιολόγησης, διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Χαλκίδα, την οποία επισκέφθηκε σήμερα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εξόρμησης του ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο χρόνια ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Φλαμπουράρης, σημείωσε ότι στη διάρκεια της διετούς διακυβέρνησης υπήρξαν δύο περίοδοι με διαφορετικά χαρακτηριστικά, εκείνη από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, έως και τη συμφωνία του θέρους του ιδίου έτους και η δεύτερη από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 έως σήμερα.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες – Πού στήνουν μπλόκα τις επόμενες ημέρες

Χαρακτήρισε την περίοδο δύσκολη και για τη χώρα, αλλά και για την Ευρώπη, αποδίδοντας τις δυσκολίες στην πολιτική των φιλελεύθερων κυβερνήσεων στην Ευρώπη που "συντηρούν και αναπαράγουν τις πολιτικές της λιτότητας, τις οποίες πρώτη υπέστη η ελληνική κυβέρνηση."
Επισήμανε ότι "τώρα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένα κίνημα εναντίον της λιτότητας" στο οποίο πρωτοστατούν η κυβέρνηση της Γαλλίας και ως ένα βαθμό της Ιταλίας, προσθέτοντας ότι τώρα πλέον "δεν αισθανόμαστε πως είμαστε μόνοι εναντίον όλων." "Αυτό φάνηκε και στο χθεσινό Eurogroup" πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο κ. Φλαμπουράρης έκανε λόγο για την άσκηση, εκ μέρους της κυβέρνησης, μιας συνεπούς πολιτικής με το βλέμμα στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, επισημαίνοντας ότι αποδείξαμε πως παρά τις δυσκολίες, μπορούμε να βλέπουμε προς τα στρώματα αυτά που πλήττονται από τις πολιτικές λιτότητας και όχι σε εκείνα που όχι μόνο δεν υποφέρουν, αλλά ευνοούνται από τις πολιτικές αυτές.

Ανέφερε ότι το χθεσινό Γιούρογκρουπ, αφήνει ελπίδες για το άνοιγμα ενός δρόμου, ώστε να αλλάξουν οι συνθήκες και να έλθει μια περίοδος άνοιξης για τους πολίτες της Ευρώπης.

"Παρά τις επιθέσεις και τα ψέματα που αναπαράγονται, παρά -και δεν θεωρώ τους δημοσιογράφους υπεύθυνους γι' αυτό- την προσπάθεια ορισμένων να συμβάλουν στην επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για "αριστερή παρένθεση", λέω ότι αυτό δεν θα γίνει. Στηριζόμαστε στον ελληνικό λαό και το 2019 πάλι θα μας εμπιστευθεί ο λαός" τόνισε ο κ. Φλαμπουράρης.

Ερωτηθείς για το χθεσινό Γιούρογκρουπ, είπε ότι υπάρχει σύγκρουση Σόϊμπλε-ΔΝΤ και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί συναινετική λύση, διότι (διαφορετικά) "διαλύεται η Ευρωζώνη."Σημείωσε, πάντως, ότι "δεν έχουν αποφασίσει να διαλύσουν την Ευρωζώνη."

Ο κ. Φλαμπουράρης απέκλεισε την ψήφιση νέων μέτρων από την κυβέρνηση και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση η οποία είναι συνεπής στην τήρηση των συμφωνηθέντων, ζητά, να είναι συνεπείς και οι άλλοι στις ειλημμένες αποφάσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας, είπε ότι "δεν υπήρξε ευθυγράμμιση όλων των κρατών, ούτε υπήρξε ομόφωνη απόφαση" στο χθεσινό Γιούρογκρουπ σε ότι αφορά την ψήφιση από τώρα, μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2018, προσθέτοντας ότι "κάποιοι είπαν πως δεν χρειάζεται η λήψη τέτοιων μέτρων, ενώ κάποιοι άλλοι είπαν πως η λήψη προληπτικών μέτρων είναι εκτός ευρωπαϊκών προτύπων".

Πέραν, όλων των υπολοίπων, σημείωσε και την αντισυνταγματικότητα μιας τέτοιας ενέργειας, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεσμεύεται οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Είπε ότι οι εταίροι μπορεί να "καθυστερήσουν λίγο", αλλά θα δεχθούν την πρόταση Τσακαλώτου που θα περιγράφει ορισμένα μέτρα, τα οποία, η κυβέρνηση είναι σίγουρη πως δεν θα χρειαστεί να ληφθούν, διότι "το πλεόνασμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα προβλεπόμενα (από τη συμφωνία του 2015)."
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της Τουρκίας, με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου, τόνισε την αναγκαιότητα, συνεχούς επαγρύπνησης, προσθέτοντας ότι "δεν μπορούμε να κριτικάρουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου. Οι αποφάσεις ενός δικαστηρίου, μπορεί να κρίνονται, αλλά δεν μπορεί να καθοδηγούνται. 'Αλλο η Τουρκία, άλλο η Ελλάδα".

Ανέφερε ότι παρά τη δύσκολη φάση που διανύει η Τουρκία, η Ελλάδα θα συνεχίσει τη συνεργασία με τη γείτονα για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, σημειώνοντας τη συμβολή της συμφωνίας στο θέμα αυτό.

Ο κ. Φλαμπουράρης επέρριψε ευθύνες και σε εκείνες εκ των χωρών της ΕΕ που δεν τακτοποιούν το ζήτημα της εγκατάστασης των προσφύγων στα κράτη που επιθυμούν.

Σε ότι αφορά, τις απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για ακύρωση της συμφωνίας, είπε "η συμφωνία είναι με την ΕΕ. Ας απευθυνθεί εκεί ο κ. Τσαβούσογλου. Δεν μπορεί να φοβερίζει την Ελλάδα".

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα τοπικά προβλήματα της Εύβοιας, ο κ. Φλαμπουράρης αναφέρθηκε σε όσα αποκόμισε από την επίσκεψή του σε κρίσιμους, όπως είπε, κρίκους της περιοχής, σημειώνοντας ότι παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα, οι δύσκολες καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν, μέσω της συνεργασίας δημόσιας διοίκησης – πολιτών – κυβέρνησης.

Αναφερόμενος ειδικά σε θέματα πολιτικής προστασίας, εξήρε τη συμβολή των εθελοντικών τμημάτων στην Εύβοια, ενώ πρόσθεσε ότι γενικά παρατηρείται πανελλαδικά μια δυστοκία στην συνεργασία δήμων και Περιφερειών την οποία απέδωσε περισσότερο σε κατεστημένες νοοτροπίες.

Σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο Χαλκίδας, είπε ότι έχουν πραγματοποιηθεί μικρά αλλά ουσιαστικά βήματα ενίσχυσης κάποιων δομών του, ενώ επισήμανε ότι το ουσιαστικό πρόβλημα, γενικά στο χώρο της Υγείας, είναι το στελεχικό δυναμικό με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό των 8.000-10.000 ανθρώπων που έφυγαν από τον τομέα αυτό τα προηγούμενα χρόνια.

Σε ερώτηση για τη μαύρη και αδήλωτη εργασία, ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να περιοριστεί έως και να εκμηδενιστεί το φαινόμενο, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο για το ασφαλιστικό σύστημα.

Σημείωσε, όμως, ότι ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά μικρές επιχειρήσεις κλπ, πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να πεισθούν πως η αδήλωτη εργασία πρέπει να σταματήσει.

Ο κ. Φλαμπουράρης ρωτήθηκε επίσης για τα Τσιμέντα Χαλκίδος και τη Λάρκο. Ως προς τα πρώτα είπε "δεν μπορούν να περάσουν από το παράθυρο οι ομαδικές απολύσεις," σημειώνοντας ότι είναι ένα από τα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης.

Ως προς τη Λάρκο είπε ότι η τιμή πώλησης του παραγόμενου προϊόντος εξαρτάται από τις διακυμάνσεις του Χρηματιστηρίου, την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής παραμένει σταθερό.

Ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι ζήτησε την συνεργασία εργαζομένων και διοίκησης, ώστε να καταρτισθεί ένα business plan με στόχο μέσω της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης των λατομείων της Λάρκο να επιτευχθεί μια εξισορρόπηση μεταξύ του κόστους παραγωγής και της τιμής πώλησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε μείωση της τιμής του ρεύματος για τη Λάρκο κατά 30%.

Επισήμανε ότι θα μεταφέρει στην κυβέρνηση το αίτημα των εργαζομένων για μηνιαία οικονομική ενίσχυση, επαναλαμβάνοντας, πως το σημαντικό είναι η εκπόνηση του business plan.

"Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που έκαναν οι άλλοι, να δίνουμε χρήματα και να φθάνουν σε αδιέξοδο οι επιχειρήσεις" τόνισε, ο κ Φλαμπουράρης.

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι την κυβέρνηση, ανεξαρτήτως αν μια επιχείρηση είναι ιδιωτική ή δημόσια, την ενδιαφέρει το να σωθούν οι θέσεις εργασίας και το παραγωγικό δυναμικό της χώρας.
Τέλος, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του κ. Φλαμπουράρη, ήταν παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ακριώτης, Τάσος Μπρατσώλης και Ζωή Λιβανίου, τους Ανεξάρτητους Έλληνες εκπροσώπησε ο Χρήστος Θεοδουλίδης, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.