ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτεινή Αραμπατζή: «Σήμερα αυτή είναι η Συμφωνία μας: μαζί θα δυναμώνουμε η μία την άλλη, γιατί ΜΑΖΙ είμαστε ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ!»

Μοναδική και ιδιαίτερα δυναμική και ενθουσιώδης ήταν η συμμετοχή των Σερραίων γυναικών στο 1ο Συνέδριο του Προγράμματος «Μαζί πιο δυνατές», που διοργανώθηκε στις Σέρρες την Δευτέρα, 16 Μαΐου, με θέμα «Γυναίκα – Μητέρα: η ηρωίδα με τους χίλιους ρόλους», με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου της ΝΔ και Βουλευτή Σερρών κ. Φωτεινής Αραμπατζή.

Γυναίκες από την πόλη, αλλά και από κάθε γωνιά της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών κατέκλυσαν το Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου ELPIDA RESORT & SPA, δίνοντας υπόσταση στην ίδια την ιδέα του Προγράμματος Ενδυνάμωσης και Ενθάρρυνσης «ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ», που σχεδιάστηκε και υλοποιείται με πρωτοβουλία της Φωτεινής Αραμπατζή από μια ομάδα επιστημόνων – γυναικών με επικεφαλής την δημιουργό του NowLetsPlay ® ™ Μαριάννα Αντωνακάκη.

Στην ομιλία της, η Φωτεινή Αραμπατζή ευχαρίστησε από καρδιάς τις κυρίες που έδωσαν το παρών και έκανε λόγο για μια ημέρα σύνδεσης και γιορτής: «Είναι η Συμφωνία μας, να δυναμώνουμε η μία την άλλη. Δεν είμαστε εδώ σήμερα τυχαία. Όλες μαζί, είναι σαν να έχουμε προσυμφωνήσει, πως ΜΑΖΙ είμαστε ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ».

«Αμέτρητοι και απαιτητικοί ρόλοι»

Για τους πολλούς και δύσκολους ρόλους, που καλείται να διεκπεραιώσει η γυναίκα στη ζωή της, τόνισε πως «όλες σήμερα εδώ, έχουμε κάποια αναμφισβήτητα κοινά: τους χιλιάδες ρόλους, με τους οποίους συστηνόμαστε, πορευόμαστε και καλούμαστε να παίξουμε σε αυτή τη ζωή. Φοράμε διαφορετικά “καπέλα”, έχουμε τόσες απαιτήσεις από τον εαυτό μας, βάζουμε βαθμό στις επιδόσεις μας, ανταποκρινόμαστε σε πρότυπα, κυνηγάμε το πιο πολύ, το πιο καλό, το πιο σπουδαίο! Πολλοί και απαιτητικοί οι ρόλοι!

Της καλής κόρης, της καλής αδελφής, της καλής μαθήτριας, της καλής φοιτήτριας, της καλής φίλης, της καλής συζύγου, της καλής επιστήμονα, της καλής επαγγελματία, της καλής πολιτικού… Εμείς οι γυναίκες ζούμε και πορευόμαστε έχοντας διαρκώς μέσα στο μυαλό μας, δίπλα και πάνω από το μπόι μας, ένα μέτρο, έναν πήχη, ένα ζύγι, μια λογοδοσία… Να αποδείξουμε ότι φτάσαμε στον προορισμό με την αξία μας, με το ταλέντο μας, με τον κόπο μας, με τον ιδρώτα μας, χωρίς εύκολες και υποτιμητικές διαδρομές Ένας εκνευριστικός αγώνας να αντιπαρέλθουμε τα βλέμματα αμφισβήτησης, απορίας, ίσως και ελαφράς ειρωνείας κάθε φορά, που μία από εμάς, εισέρχεται σε μια θέση στην δημόσια σφαίρα, σε μια θέση στο κοινοβούλιο, μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο, μια θέση σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο ινστιτούτο, σε μια θέση σε ένα μεγάλο διοικητικό συμβούλιο μιας πολυεθνικής».

«Οι δικές μου ταμπέλες: πρώτα “η κόρη του μπαμπά”, μετά η “ξανθιά”…»

Καταθέτοντας μάλιστα το δικό της βίωμα, ανέφερε πως και η ίδια επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου να αποτινάξει από πάνω της τις στερεοτυπικές ταμπέλες: «Πρώτα η κόρη του μπαμπά, μετά η ξανθιά, μετά η για κάποιους όμορφη, μετά το “έλα μωρέ και μια ψήφο σε γυναίκα” ήταν κάποιες από τις δικές μου ταμπέλες, που με διπλή, τριπλή και δεκαπλή δουλειά έπρεπε να “ξεκολλήσω”, όταν 10 χρόνια πριν, αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική, εκπροσωπώντας αυτόν τον υπέροχο τόπο, τους ωραίους ανθρώπους, τις υπέροχες Σερραίες γυναίκες! Θυμάμαι ακόμη τον εαυτό μου να ντύνομαι αυστηρότερα, μεγαλίστικα, σοβαρότερα για να έχω ένα ακόμη όπλο στη μάχη αποκόλλησης αυτής της “ταμπέλας”».

«Κάθε μια από μας είναι σημαντική»

Μιλώντας για την υλοποίηση του Προγράμματος, που στόχο έχει την ενδυνάμωση των γυναικών, επισήμανε πως «το όραμά μου είναι να φτιάξουμε μια κοινωνία γυναικών, όπου θα προοδεύουν ατομικά και συλλογικά και όπου θα υπάρχει αρμονική  συνύπαρξη και συνδημιουργία με τους άντρες, τους οποίους εμείς γεννάμε! Κάθε μια από εμάς είναι ένας πυρήνας γνώσης, εμπειρίας, πολύτιμων βιωμάτων.

Καμία μας δεν είναι μόνο η ιδιότητα της. Κάθε μια από μας είναι σημαντική. Κάθε μια από μας έχει κάτι να προσφέρει κάτι, που είναι αναγκαίο για μια άλλη και να της το προσφέρει. Κάποιο ταλέντο, κάποια δεξιότητα, κάποια γνώση, πείρα, σοφία… Και εδώ δεν είμαστε ούτε ένας ενικός, ούτε ένας ανώνυμος, μαζικός, πληθυντικός. Είμαστε μαζί. Και το μαζί είναι πολλοί, σπουδαίοι, ξεχωριστοί, διαφορετικοί ενικοί».

«Είμαστε όλες μάνες. Ναι, όλες ανεξαιρέτως»

Ειδικά για το μητρότητα, στην οποία ήταν αφιερωμένο το Συνέδριο, η Φωτεινή Αραμπατζή σημείωσε πως «όλες σήμερα εδώ, έχουμε κάποια αναμφισβήτητα κοινά. Έχουμε όλες έρθει σε αυτόν τον κόσμο, από μια μάνα.  Μια μάνα που ήταν καλή ή λιγότερο καλή, που είναι εδώ ή έχει φύγει, που είχε κι εκείνη μια δική της διαδρομή. Και είμαστε κι όλες μάνες. Ναι, όλες, ανεξαιρέτως! Άλλες γιατί έχουν βιολογικό παιδί, άλλες γιατί έχουν ακόμη την επιλογή, κάποιες γιατί είναι μάνες και πατεράδες μαζί, κάποιες γιατί από αγάπη έδωσαν σε άλλες αγκαλιές, παιδιά…Γιατί η μάνα είναι ιδέα. Η μητρότητα είναι ιδέα και στάση! Άλλωστε, η πιο μεγάλη μάνα είναι η ίδια η φύση, που δίνει, συγχωρεί, διορθώνει κι ας κάνουμε τόσα λάθη, εμείς τα παιδιά της. Και για την μητρότητα, όταν “δεν μπορεί” ή “δεν έτυχε”, ή ακόμη περιμένεις, τότε να γίνεσαι η μάνα ενός σκοπού, ενός στόχου, η μάνα της φροντίδας, της δημιουργίας, η μάνα, που θεωρεί τον τόπο και τους ανθρώπους του, ως δικό της παιδί και αγωνίζεται γι’ αυτό! Άλλωστε, όλες και όλοι αγωνιζόμαστε να αφήσουμε  μια κάποια προίκα, ένα έργο, μια κληρονομιά για την επόμενη γενιά. Για τα παιδιά του κόσμου. Αυτή τη μάνα τιμάμε σήμερα! Το αρχέτυπο της γυναίκας, που φροντίζει. Και στόχος, όραμα και επιθυμία μου είναι να φροντίσουμε, εσάς, τους φροντιστές! Όλες εσάς! Με αφούγκρασμα, ενημέρωση, ενθάρρυνση, αλήθεια, ενδυνάμωση!».

Κώστας Καραμανλής: «Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία»

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Υπουργός Υποδομών κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος συνεχάρη την Φωτεινή Αραμπατζή για την ιδέα και την πρωτοβουλία τονίζοντας πως στον Νομό μας δεν διοργανώνονται συχνά τέτοιες εκδηλώσεις και μάλιστα τόσο υψηλού επιπέδου, με επίκεντρο τις γυναίκες. Ο ίδιος, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στα στερεότυπα που κυριαρχούν στην κοινωνία αλλά και στα κέντρα λήψης αποφάσεων ενώ μιλώντας για την έμφυλη βία, αναφέρθηκε στην πρόσφατη λεκτική επίθεση του πρώην Αν. Υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη προς την Φωτεινή Αραμπατζή: «δυστυχώς, γίναμε μάρτυρες μιας συμπεριφοράς που ξεπέρασε κάθε όριο και μας πήγε χρόνια πίσω. Όμως, η Φωτεινή με την απάντησή της από το βήμα της Εθνικής Αντιπροσωπείας έδειξε τι σημαίνει αξιοπρέπεια, πολιτικό θάρρος και δυναμισμός, καθώς υπερασπιζόταν τα αυτονόητα». Από πλευράς της η Φωτεινή Αραμπατζή ευχαρίστησε τον Σερραίο Υπουργό για τα τιμητικά του λόγια και για το γεγονός ότι με την παρουσία του τιμά όλες τις γυναίκες.

 Οι ομιλίες

Στην γυναικεία υποστήριξη και στην αποδοχή της διαφορετικότητας ήταν επικεντρωμένη η ομιλία της αγαπημένης ηθοποιού και συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Προέδρου της ΜΚΟ «ΑΝΑΣΑ», κ. Ζέτας Δούκα, η οποία εστίασε σε θέματα ενδυνάμωσης και μάλιστα από την παιδική ηλικία, όπως περιγράφει στα σχετικά βιβλία της.

Σε ζητήματα υπογονιμότητας, τεχνητής γονιμοποίησης και κατάψυξης ωαρίων, που απασχολούν όλο και περισσότερο τη σύγχρονη γυναίκα, αναφέρθηκε ο Κλινικός Εμβρυολόγος, Διευθυντής Εργαστηρίου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής κ. Μιχάλης Πελεκάνος.

Με θέμα «Μητρότητα: επιθυμία ή υποχρέωση. Τα πολλά πρόσωπα της μητρότητας» ανέπτυξε την ομιλία της η Κλινική Ψυχολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Άννα Κανδαράκη, η οποία κάλεσε τις γυναίκες να απεγκλωβιστούν από τα στερεότυπα, που η κοινωνία ορίζει και κυρίως να σταματήσουν οι ίδιες να τα συντηρούν.

«Η υπερδύναμη των γυναικών»

Στο Πρόγραμμα «Μαζί πιο δυνατές» αναφέρθηκε η ακτιβίστρια και δημιουργός του NowLetsPlay, Ψυχοθεραπεύτρια, Παιγνιοθεραπεύτρια και Συγγραφέας κ. Μαριάννα Αντωνακάκη, επικεντρώνοντας την ομιλία της στις σύγχρονες μητέρες, τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τη θετική γονεϊκότητα. Η ίδια προσκάλεσε γυναίκες από το κοινό και μοιράστηκαν προσωπικά βιώματα και εμπειρίες, από τον πολύπλευρο ρόλο τους ως εργαζόμενες και μητέρες, μίλησε για την δύναμη που κρύβουν όλες οι γυναίκες μέσα τους και με μια παιγνιόδραση, όλες οι κυρίες έγραψαν πάνω σε ένα ξύλινο τουβλάκι την υπερδύναμή τους, ώστε στο τέλος να δημιουργηθεί ένα τείχος ενδυνάμωσης και προστασίας, όλων όσων είναι ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ.

Η «επόμενη μέρα»

Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα καταγραφούν από την Ομάδα Υποστήριξης, που αποτελείται από Σερραίες γυναίκες επιστήμονες και εργαζόμενες, στις οποίες η Φωτεινή Αραμπατζή εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες της για το έργο που θα επιτελέσουν στη συνέχεια, ως «γέφυρα» μεταξύ των γυναικών για την μεταφορά των προβλημάτων μέσα από δράσεις για την στοχευμένη επίλυσή τους.

Πρόκειται για μια αντιπροσωπευτική ομάδα, αλλά όχι «κλειστή», που διψάει να πολλαπλασιαστεί και να «ριζώσει» και συγκροτούν οι:

  • Ζαλιμίδου Έλλη, Εκπαιδευτικός, Καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας
  • Θεοδοσέλη Κατερίνα, Εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ Εκπαίδευσης Οδικής Ασφάλειας
  • Θεοχαρίδου Αντωνία, Εκπαιδευτικός, Αντιπρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου «ΕΜΜΕΛΕΙΑ»
  • Ξενοδοχίδου Ευγενία, Ιατρός Γενικής Ιατρικής, Επιμελήτρια Α’ στο Πολυδύναμο Ιατρείο Παραλίας Οφρυνίου
  • Πατρίκη Ελένη, Δικηγόρος, Αντιδήμαρχος Δήμου Εμμανουήλ Παπά
  • Ταρτσόγλου Γεωργία. Ιδιωτική Υπάλληλος, Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Σερρών.
  • Τσούλκα Γεωργία. Ιδιωτική Υπάλληλος, Αρχηγός της Ομάδας Βόλεϊ του Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκός
  • Τσοχατζίδου Νταίζη, Ψυχολόγος, Μέλος του ΣΟΦΨΥ Σερρών.