ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φωτιά και λαύρα» τα μέτρα – Ηχηρή αντίδραση από την Αριστερή Πλατφόρμα

Αντίδραση από την ιστοσελίδα της Αριστερής Πλατφόρμας iskra.gr, μετά τα νέα μέτρα που προτάθηκαν από την κυβέρνηση και έγιναν δεκτά από τους δανειστές σαν βάση για συμφωνία με περαιτέρω βέβαια επεξεργασία από τους Θεσμούς πριν το Eurogroup της Τετάρτης.

Με αγωνία αναμένεται η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη την ώρα που γρίφος παραμένει το αν η πρόταση θα υπερψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο για να προχωρήσει η ολοκλήρωση του δευτέρου προγράμματος, όπως δήλωνε χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Το κεντρικό κείμενο της iskra που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, φέρει τον ενδεικτικό τίτλο "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: «ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ» ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ;".

Αναλυτικά:

«Φωτιά και λαύρα» για το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και καίριο πλήγμα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας ,που φυτοζωεί μετά από έξι συναπτά μνημονιακά χρόνια, συνιστά το νέο … «βελτιωμένο» πακέτο μέτρων  που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές και έγινε αποδεκτό από αυτούς ως βάση συζήτησης για συμφωνία.

Όλα ξεκίνησαν όταν η διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και η κατάργηση του μνημονίουμετατράπηκαν αίφνης, αμέσως μετά τις εκλογές της 25 Γενάρη, σε διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης για μια νέα συμφωνία μέσα στη σφηκοφωλιά  των λεγόμενων «Θεσμών» που λειτουργούν, φυσικά, ως όργανο των τοκογλύφων – δανειστών και του ιερατείου της νεοφιλελεύθερης και υπό γερμανική κυριαρχία ΕΕ.

Αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης εγκλωβισμένης στον ευρωενωσιακό μονόδρομο που κατέληξε στην ετεροβαρή συμφωνία της 20 Φλεβάρη και έδωσε την ευκαιρία στους δανειστές να στραγγαλίσουν οικονομικά τον ελληνικό λαό και να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση όλο και πιο κοντά στις θέσεις και στις απαιτήσεις των «Θεσμών». Μακριά από τις προεκλογικές και προγραμματικές της δεσμεύσεις αλλά ακόμα περισσότερο και από τις αρχές και αξίες της Αριστεράς.

ΕΠΩΔΥΝΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Και τι δεν περιλαμβάνει ο κατάλογος των μέτρων της ελληνικής πρότασης : έμμεσες μειώσεις μισθών και συντάξεων, οριζόντια φορολογική επιβάρυνση, και ιδιωτικοποιήσεις! Απ’ όλα έχει ο μπαξές!

Ας τα δούμε λοιπόν όλα αυτά αναλυτικά:

Η κυβέρνηση πρωταρχικά συμφώνησε για την διετία 2015-2016 δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους7,9 δις ευρώ.

Αυτά τα μέτρα θεωρούνται ως προαπαιτούμενα από τους δανειστές για να απασφαλίσουν μερικώς την κάνουλα της «Θεσμικής» (sic) χρηματοδότησης, η οποία όμως ουσιαστικά θα κατευθυνθεί σχεδόν ολόκληρη στην αποπληρωμή δανείων των ιδίων και ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που οι ίδιοι πάλι κατακρατούν.

Οι μειώσεις των μισθών των εργαζομένων επέρχονται με τρείς τρόπους:

–          Αυξάνονται κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων , μέτρο από το οποίο υπολογίζονται εισπράξεις για τη διετία 294 εκ. ευρώ.

–          Αυξάνεται επίσης η εισφορά για τα επικουρικά ταμεία από το 3% στο 3,5% ώστε να επιτευχθούν εισπράξεις  370 εκ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.

–          Αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης. Από την αύξηση αυτή προσδοκόνται έσοδα 470 εκ. ευρώ.

Οι μειώσεις συντάξεων επέρχονται με τους εξής τρόπους:

–          Επιβάλλεται εισφορά 5% στις επικουρικές, η οποία δεν υπήρχε. Με το μέτρο αυτό υπολογίζονται έσοδα 240 εκ. ευρώ για τη διετία.

–          Αυξάνονται οι εισφορές για την υγειονομική περίθαλψη στο σύνολο των κύριων συντάξεων από 4% σε 5%. Μέτρο το οποίο θα επιφέρει αύξηση εσόδων κατά 405 εκ. για τα έτη 2015-2016.

–          Καταργούνται σταδιακά (2016-2025) οι πρόωρες συντάξεις από 1/1/16. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην ελληνική πρόταση δεν θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα και διατηρούνται οι εξαιρέσεις για βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες ΑΜΕΑ. Υπολογίζονται έσοδα της τάξης των 360 εκ. για την διετία.

–          «Τσεκούρι» προβλέπεται να πέσει και στο ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ αναμένεται να αντικατασταθεί από νέο πλαίσιο από το 2018 έως το 2020.

Αυξάνεται , επιπλέον, σημαντικά και οριζόντια η έμμεση φορολόγηση μέσω ΦΠΑ, που ασφαλώς θα έχει αρνητικές επιπτώσεις (έμμεση μείωση εισοδημάτων) κυρίως στους μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως όλα τα οριζόντια μέτρα.

Συγκεκριμένα , στο ΦΠΑ παραμένουν, σύμφωνα με τη φερόμενη, ως ελληνική πρόταση και οι τρείς συντελεστές : 23%, 13% και 6% (μειώνεται από 6,5%). Στον μεσαίο συντελεστή παραμένουν τα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ (φως , νερό τηλέφωνο κλπ), ενώ μειώνεται από 6,5% σε 6% ο ΦΠΑ μόνο σε φάρμακα και βιβλία. Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποια θα είναι η «τύχη» του μειωμένου ΦΠΑ για τα ακριτικά νησιά.

Αυξάνεται , επιπλέον, ο παρακρατηθείς φόρος από 26% στο 29% στις ΑΕ και ΕΠΕ, αλλά αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για την ελληνική πρόταση , δεν αποκλείεται τελικά να κινδυνεύουν και οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια».

Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων φαίνεται να  παραμένει εκτός στην ελληνική πρόταση – βάση συζήτησης μόνο η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, και  η «μικρή ΔΕΗ». Ωστόσο, στο 47-σέλιδο κείμενο με τις προτάσεις της που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους «Θεσμούς» και προφανώς δεν παύει να ισχύει , προβλέπεται μεταξύ άλλων: η απελευθέρωση της αγοράς και διακίνησης φυσικού αερίου , που θα οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις σε βάρος των καταναλωτών. Επίσης, γίνεται αναφορά σε διενέργεια δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ , κατά τα πρότυπα του γαλλικού ΝΟΜΕ, που θα ωφελήσει κάποιους ιδιώτες σε βάρος της δημόσιας ΔΕΗ.

Φυσικά , η «μαύρη λίστα» των ιδιωτικοποιήσεων βασικών στρατηγικών υποδομών και ακινήτων"φιλέτων" του ελληνικού δημοσίου (βλ. και 47-σέλιδο) είναι μακριά και δυσβάστακτη για το ελληνικό λαό. Σύμφωνα με το 47-σέλιδο κείμενο που προαναφέραμε προς ιδιωτικοποίηση βαδίζουν ΟΛΠ, ΟΛΘ, 14 περιφερειακά αεροδρόμια και μια σειρά από ακίνητα – «φιλέτα».

ΧΡΕΟΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση για το θέμα διαγραφής ή απομείωσης τουχρέους, αφού όπως δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι χθες μετά τη σύνοδο κορυφής, αυτό θα συζητηθεί σε άλλο χρόνο και αφού γίνει η τελική συμφωνία και νομοθετηθούν από την ελληνική Βουλή οι νόμοι που θα συγκεκριμενοποιούν την εφαρμογή των μέτρων.

Όσον αφορά στο θέμα της χρηματοδότησης της ανάπτυξης , εδώ τα πράγματα δείχνουν να κινούνται μέσα στη "δημιουργική ασάφεια".

Είναι να αναρωτιέται κανείς προς ποια κατεύθυνση μπορούν να καταλήξουν οι … συζητήσεις που ξεκινούν από ένα τέτοιο «σημείο εκκίνησης», όπως άλλωστε χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση και ηΑ. Μέρκελ. Υπάρχει έδαφος να κινηθούν ακόμα πιο κοντά στις αξιώσεις του κειμένου των δανειστών;

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις αφού ακόμα δεν υπάρχει οριστική συμφωνία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ελληνικές υποχωρήσεις έχουν ανοίξει την όρεξη των αδηφάγων «Θεσμών», οι οποίοι ζητούν «γη και ύδωρ» και την πλήρη ταπείνωση της ελληνικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Είναι , πλέον, κάτι παραπάνω από σαφές ότι η «διαπραγμάτευση» , με προϋπόθεση την «πάση θυσία» παραμονή στην ευρωζώνη απέτυχε παταγωδώς και η εφαρμογή ακόμα και του μη – μαξιμαλιστικού προγράμματος της ΔΕΘ ανεξάρτητα, μάλιστα, από την έκβαση της διαπραγμάτευσης, αποδείχθηκε αδύνατη.

Η χώρα και ο ελληνικός λαός , όμως, έχουν την δυνατότητα, ακόμη και τούτη την ώρα, να πουν ένα βροντερό «όχι» στις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης που άνοιξαν την όρεξη των δανειστών και να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε νέο-μνημονιακού τύπου συμφωνίες.

Μόνο με την εξέταση και πραγματοποίηση εναλλακτικών επιλογών η Ελλάδα θα κερδίσει μια νέα σημαντική θέση στο διεθνές πολιτικό – οικονομικό σκηνικό που μετατρέπεται τάχιστα σε πολυπολικό , μακριά από κηδεμονίες και εξαρτήσεις.

Οι γνώσεις και η ανάλυση υπάρχουν, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η πολιτική βούληση ώστε να αλλάξει η χώρα και ο ελληνικός λαός ρότα και να μπορέσει να διαβεί νέους ελπιδοφόρους και βιώσιμους δρόμους.

Πολλαπλές οι αντιδράσεις

Την αρχή των αντιδράσεων έκαναν πάντως το πρωί της Τρίτης οι Αλέξης Μητρόπουλος  και Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι είναι δύσκολο να περάσουν αυτά τα μέτρα. "Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν, είναι ακραία και αντικοινωνικά", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "το πρόγραμμα αυτό είναι δύσκολο να περάσει από τις διάφορες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ".

Παράλληλα, μιλώντας χθες και στο Star, εξέφρασε την εν λόγω πεποίθηση ότι αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να ψηφιστούν από τους βουλευτές. Χαρακτήρισε την πρόταση αντικοινωνική, λέγοντας ότι "στο τέλος, αυτό το πακέτο που έχετε ανά χείρας δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή".

"Καλό θα είναι να μην είναι στην φαρέτρα των επιχειρημάτων μας. Αυτά τα μέτρα δεν ψηφίζονται. Πιστεύω ότι αυτό το πακέτο δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική βουλή", είπε χαρακτηριστικά.

"Μία τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα και θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση" τόνισε, με τη σειρά του, μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Channel 9, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

"Μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα" χαρακτήρισε την πρόταση ο κ. Μιχελογιαννάκης,  αναφέροντας ότι "Μία συμφωνία με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης είναι ταφόπλακα για την Ελλάδα και δεν πρόκειται να περάσει απ' τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ".

"Με τα νέα μέτρα υπολογίζω ότι θα χάσουν απ' την τσέπη τους οι Έλληνες τουλάχιστον δύο μισθούς", εκτίμησε ο κ. Μιχελογιαννάκης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει “όχι” σε έναν τέτοιο συμβιβασμό, ιδίως εάν δεν συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους, επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος αρνήθηκε να στηρίξει μια τέτοια συμφωνία, δηλώνοντας: "Γνωρίζω ακόμα και βουλευτές που πρόσκεινται στον ίδιο τον Πρόεδρο Τσίπρα και δεν ανήκουν σε κάποια συνιστώσα ή τάση που δεν πρόκειται να στηρίξουν μία τέτοια συμφωνία".

Ο κ Μιχελογιαννάκης, το πρωί μίλησε στον Αντέννα, όπου και επανέλαβε ότι αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή, ενώ τα χαρακτήρισε "μέτρα εγκλήματα".

"Δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα της αριστεράς"

"Το There Is No Alternative (δεν υπάρχει εναλλακτική) δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα της αριστεράς… " έγραψε στο Facebook ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, εκφράζοντας την αντίθεσή του.

Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στο νέο Μνημόνιο που πρότεινε η κυβέρνηση

Σκληρή ήταν η αντίδραση της Κομμουνιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι "Τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση για μια συμφωνία παράτασης του Μνημονιακού προγράμματος με τους εκβιαστές της τρόικας, συνολικού ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015 και 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2016, αποτελούν ένα ακόμα Μνημόνιο άγριας λιτότητας για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα…".

Επίσης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση "συνιστούν επίσημη δέσμευση καταπάτησης όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των προγραμματικών δηλώσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ".

"Ολα τα όργανα του κόμματος, από την Π.Γ και την ΚΕ, έως την ΟΜ του πιο απομακρυσμένου σημείου της χώρας, έχουν χρέος να αποδοκιμάσουν την μνημονιακή συμφωνία και να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ενός εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασιστεί τώρα αλλαγή πολιτικής, με την υιοθέτηση ενός προγράμματος ρήξης με την τρόικα και την ελληνική καπιταλιστική ολιγαρχία, αλλά και αλλαγή ηγεσίας", καταλήγει η ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Τάσης.