Λίγες ώρες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου μια σειρά από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά δείχνουν σε μεγάλο βαθμό την πίεση που δέχεται το Μαξίμου για το συγκεκριμένο θέμα.
Και αν το πρώτο βήμα, που το έκανε ο Πάνος Καμμένος θεωρήθηκε από πολλούς ως "παραφωνία" και "υπερβολή" από τον κυβερνητικό εταίρο, οι σημερινές παρεμβάσεις του Νίκου Βούτση, αλλά και του βουλευτή Δωδεκανήσων Ηλία Καματερού είναι ενδεικτικές των απόψεων που υπάρχουν στην κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Από την Ηρώδου Αττικού δεν έχουν προβεί σε κανένα σχόλιο, πληροφορίες όμως από κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως είναι σαφές πως η ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης δεν πέρασε "απαρατήρητη".
Αυτό που διευκρινίζουν είναι πως η διαπραγμάτευση που έγινε "ήταν μέχρι κεραίας", όμως ο "εκβιασμός" που υπήρχε σε κάποια συγκεκριμένα θέματα από τους δανειστές οδήγησε στη λήψη μέτρων που δεν ήταν επιθυμητά.
Τη δυσθυμία που επικρατεί στα κόμματα των δύο κυβερνητικών εταίρων για το ζήτημα, αναδεικνύει φυσικά η ΝΔ, η οποία από τη μία βρίσκει ευκαιρία να αντιπολιτευθεί εκ δεξιών τους ΑΝΕΛ, από την άλλη υποδαυλίζει κάθε εσωκομματική αναταραχή στο ΣΥΡΙΖΑ.
Με ανακοίνωση της η Συγγρού σχολιάζει χαρακτηριστικά:
«Ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα και τις πολιτικές τους άδικες, αντισυνταγματικές και επικίνδυνες. Κάθε πολίτης αναρωτιέται: Πως μπορούν να εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές; Γιατί τελικά μένουν στην Κυβέρνηση; Προσβάλλουν και τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού».