ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης

Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά η Φώφη Γεννηματά για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, υποστηρίζοντας πως στόχος της είναι η αναγέννηση της παράταξης.

«Το κρίσιμο σήμερα είναι να εγγυηθούμε μια ισχυρή πολιτική ενότητα για την επόμενη ημέρα. Μπορώ να εγγυηθώ ότι η παράταξη ενωμένη θα κάνει το άλμα», τονίζει και εξηγεί ότι μιλά για ενότητα «στη βάση μιας ενιαίας πολιτικής και προγραμματικής ταυτότητας», «όχι μέχρι αλλά και πέρα από τις εθνικές εκλογές», τονίζει η  επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής».

«Εμείς όλοι μαζί θα παρέμβουμε θετικά, με σιγουριά και αυτοπεποίθηση με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για να αλλάξουμε τα πράγματα. Γι αυτό ζητώ καθαρή εντολή, ψήφο εμπιστοσύνης», προσθέτει.

«Η επιτυχία του εγχειρήματος της αναγέννησης της Κεντροαριστεράς αλλάζει τον πολιτικό χάρτη και μετατρέπει τις επόμενες εκλογές σε ντέρμπι για τρεις», αναφέρει.

«Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο για την προοδευτική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Σε κάθε περίπτωση εμείς διαμορφώνουμε μια Εθνική Γραμμή και είμαστε υπέρ της εθνικής συνεννόησης με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για τα μεγάλα θέματα της χώρας», προσθέτει, ενώ σε άλλο σημειώνει πως με την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς κλείνει ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ και αποτρέπεται η επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «χάνουν τον ύπνο τους γιατί ξέρουν ότι η μεγάλη Κεντροαριστερά όχι απλά υπάρχει αλλά είναι πλειοψηφική στην κοινωνία. Δεν είναι μόνο ένας χώρος του 10%» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενη για τη μορφή του νέου φορέα, είπε πως πρέπει να είναι «ενιαίος φορέας με πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια», αλλά κυρίως με «ενιαία στρατηγική για πρωταγωνιστικό και αυτόνομο ρόλο και ενιαία πολιτική και προγραμματική πρόταση για αλλαγή πορείας και οριστική υπέρβαση της κρίσης και των αιτιών που μας οδήγησαν σε αυτήν». Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «είμαστε υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων που κατοχυρώνουν και διευρύνουν τις κατακτήσεις μιας "ανοιχτής κοινωνίας". Αυτό είναι άλλωστε και το "αντίδοτο" στην κρίση. Η ανάπτυξη της οικονομίας με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι η εθνική στρατηγική που υπηρετούμε με συνέπεια».

Όσον αφορά το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για «ψευτοδιλήμματα». «Το ΠΑΣΟΚ μετεξελίσσεται, δεν διαλύεται. Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει πάντα "παρών" στο προσκλητήριο της Ιστορίας. Ενώνει τον ελληνικό λαό, τόλμησε και τολμά τις μεγάλες αλλαγές που η πατρίδα έχει ανάγκη. Παντού σε όλη την Ελλάδα πρωτοστατεί στην οικοδόμηση μιας νέας μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης», σημείωσε τονίζοντας ότι «η δυναμική του νέου φορέα θα προσδιορίσει τις εξελίξεις και για τη συνέχεια των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Οι σχετικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόνο από τα ίδια τα κόμματα με τις δικές τους διαδικασίες».

Κατά τ΄ άλλα, έκανε λόγο για κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι κάθε επιπλέον ημέρα που παραμένει η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμένου στην εξουσία, δημιουργεί και επιπλέον πρόβλημα για τη χώρα. «Το κοινωνικό αίτημα για αποχώρηση της κυβέρνησης δυναμώνει διαρκώς και αργά ή γρήγορα θα τελειώσουν τα ψέματα, η καταδίκη του λαού θα είναι αμείλικτη», προσθέτει.

Χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «"ευκαιριακό επενδυτή" στη καταστροφή της χώρας», που «ευθύνεται για τη μονιμοποίηση της κρίσης που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες, την παράταση της επιτροπείας με μεγαλύτερη ανεργία, βαθύτερη λιτότητα», ενώ στην παρατήρηση ότι "ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη ως προνομιακός συνομιλητής της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας" απαντά ότι «οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν την Ελλάδα και όχι την κυβέρνηση. Στήριξη που ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε να αξιοποιήσει μέχρι σήμερα. Με την πολιτική του και τον συγκυβερνήτη του, έχει θέσει εαυτόν εκτός του χώρου της Κεντροαριστεράς. Έχουν προδώσει τις προοδευτικές αξίες».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά απατά ότι «υποστηρίζουμε τη διαχείρισή τους με βάση τους ισχύοντες νόμους», σημειώνει ότι «τα χρέη των κομμάτων αυξήθηκαν υπέρμετρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και των αντιλήψεων μιας άλλης εποχής για το θεμιτό ύψος δαπανών» και τονίζει: «Σε κάθε περίπτωση ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι πλέον έχουμε αλλάξει δραστικά τους όρους της λειτουργίας του Κινήματος και τους έχουμε προσαρμόσει στη λιτότητα που επιβάλλουν οι περιστάσεις, όχι μόνο στα κόμματα, αλλά σε όλους τους Έλληνες».