Άγνοια, αλλά και ενόχληση της ελληνικής πλευράς έναντι του Βερολίνου, υποδηλώνουν οι σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού για τη Μεταναστευτική Πολιτική Ιωάννη Μουζάλα στο Mega, με τις οποίες απαντούσε στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία και η Επιτροπή ζητούν τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής στην Αθήνα για την υποδοχή έως και 50.000 προσφύγων.
Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα του Spiegel, ήρθε λίγες ώρες πριν αρχίσουν στις Βρυξέλλες οι εργασίες της ιδιότυπης Συνόδου Κορυφής που ζήτησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από σχετικό αίτημα της Γερμανίας σύμφωνα με πληροφορίες, στη οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, η Γερμανία, η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Κροατία που θεωρούνται χώρες -διάδρομοι για τις κινήσεις των προσφύγων προς την κεντρική Ευρώπη. Το δημοσίευμα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στοχεύει στην άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της περιοχής για συγκράτηση των προσφύγων στο έδαφός τους.
Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα , η ελληνική κυβέρνηση πληροφορήθηκε από το γερμανικό περιοδικό σχετικά με την υποτιθέμενη πρόταση της Γερμανίας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία… «Από την πλευρά τής Ελλάδας δεν υπάρχει τέτοια ιδέα». Ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι «μας ανησυχεί που στο Spiegel γράφεται κάτι τέτοιο».
Σε περίπτωση που τεθεί το ζήτημα αυτό στη Σύνοδο, ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι «όχι». «Έχουμε πει επανειλημμένα και εγώ και ο πρωθυπουργός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων» τόνισε, ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι «δεν μπορούμε να φτιάξουμε». Ο αναπληρωτής υπουργός αποκάλυψε πάντως ότι αυτό που έχει συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση και έχει τύχει της αποδοχής της ΕΕ και του ΟΗΕ είναι το σχέδιο για τους δύο χώρους φιλοξενίας για 8.000- 10.000 ανθρώπων ο καθένας, έναν στην Αττική και έναν στη Μακεδονία.