Μέσα στην ημέρα "θα λυθεί το θέμα" με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που τυπικά από σήμερα ισχύει το 23% καθώς έληξε την Παρασκευή η παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.
Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες ότι οι δανειστές ζητούν είτε 0% είτε 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση η κ. Γεροβασίλη είπε ότι "υπάρχει σειρά είτε προϊόντων και είτε υπηρεσιών που μπορεί από την κοινοτική οδηγία να έχουν χαμηλό ΦΠΑ".
Ωστόσο, αυτή η οδηγία, όπως είπε, σε κάθε χώρα έχει τις εξαιρέσεις της. "Και στη χώρα μας έχει. Δηλαδή σε αυτόν τον πίνακα δεν συμπεριλαμβάνεται η ενέργεια. Κατά συνέπεια θα έπρεπε το ρεύμα να έχει 23% στην Ελλάδα. Βλέπουμε ότι με απόφαση της Κομισιόν έχει 13%. Αυτό σημαίνει ότι τελικά είναιπολιτική η απόφαση".
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, θα επιμείνει στη θέση της για κλιμακωτό ΦΠΑ στην εκπαίδευση -0%, 6%, 13%. καθώς "είναι η πιο εύκολα υλοποιήσιμη και από πλευράς ισοδυνάμων".
"Θα πρέπει να αντιληφθούν και οι δανειστές ότι αν πάμε σε μια λύση του 0% θα πρέπει να δούμε σοβαρότερατα θέματα των πόρων που θα χρειαστεί για να καλύψουν τη διαφορά", τόνισε.
Αν τεθεί από τους δανειστές το δίλημμα 0% ή 23% η κυβέρνηση, όπως δήλωσε, θα συζητήσει το 0%.
Ερωτηθείσα αν συμφωνεί ότι αυτά που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον οι γονείς είναι "πενταροδεκάρες" απάντησε πως ούτε εκείνη συμφωνεί αλλά ούτε και αυτό είναι έτσι όπως διατυπώνεται. "Δεν υπάρχουν πενταροδεκάρες και ούτε αυτό εννοούσε ο υπουργός μας. Είναι μια φράση η οποία αποτυπώθηκε και δυστυχώς με άσχημο τρόπο χρησιμοποιήθηκε", υποστήριξε.
«Δεν θα επιτρέψουμε τη λειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, ξανά» δήλωσε για το προσφυγικό, με αφορμή και τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Υπογράμμισε, πως η Αθήνα έχει φέρει αντιρρήσεις στα περί φιλοξενίας 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα και σημείωσε ότι υπάρχει ο όρος «ισοτίμως» και «αναλόγως» για όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Τόνισε, δε, πως είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το βάρος που της αναλογεί, προσθέτοντας ότι αναμένει οικονομική στήριξη. Επίσης, ανέφερε πως πρέπει να δοθεί στήριξη και στην Τουρκία, καθώς είναι χώρα εισόδου, με στόχο να διασφαλίζονται ανθρωπιστικές συνθήκες και να ελαττωθούν οι ροές.
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα φθάσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και γι΄αυτό το θέμα κτίζει συμμαχίες στην ΕΕ. Όπως ανέφερε, ισχυρός σύμμαχος είναι ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ.
Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στο όριο της περιουσίας των 300.000 ευρώ και εισόδημα στα 35.000 ευρώ. «Δεν θα δεχθεί η κυβέρνηση να αγοραστούν κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και ιδιωτών από ξένα funds» τόνισε, σημειώνοντας πως υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης.
Φίλης: Είμαστε σε συνεννόηση με την Κομισιόν για τον ΦΠΑ
Σε συνεννόηση με την Κομισιόν για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση βρίσκεται η κυβέρνηση ανέφερε μιλώντας στον ρ/σ Alpha ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης.
"Έχουμε ανακοινώσει τη δική μας πρόθεση, συντόμως θα υπάρξει συνεννόηση με την πλευρά της Κομισιόν και την πλευρά των πιστωτών, η Κομισιόν προφανώς θα μας πει τη δική της άποψη το ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι σημαντικό γιατί αφορά κάποιες χιλιάδες πολίτες", είπε ο κ. Φίλης.
Πρόσθεσε όμως ότι "είναι αντιστροφή των ιεραρχήσεων να συζητούμε τόσο καιρό αυτό το θέμα και όχι το μείζον που είναι η ανάγκη αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, πρέπει να εμπιστευτούμε το δημόσιο σχολείο".
"Όποιος πηγαίνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο και δικαίωμά του καμία αντίρρηση προφανώς το πηγαίνει για πολλούς λόγους", είπε και πρόσθεσε ότι "αναλαμβάνει και το κόστος αυτής της επιλογής".
Συμπλήρωσε ότι στόχος του είναι να ενισχύσει την εποπτεία του Δημοσίου στο ιδιωτικό σχολείο.
Για τη λέξη "πενταροδεκάρες" που είχε χρησιμοποιήσει είπε ότι υπάρχει ζήτημα ειλικρίνεις, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν σχήμα λόγου και πως αφενός μεν δεν είναι στην τσέπη του καθενός, αφετέρου εκτιμά πως όποιος μπορεί να δώσει 7.000 το χρόνο, μπορεί να δώσει και τα άλλα 700.