ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεροβασίλη: Ζητάμε το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Kontranews» ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να ψηφίσει προληπτικά μέτρα τα οποία θα έχουν τον χαρακτήρα του «κόφτη», με αντάλλαγμα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, είπε ότι «αντιμετωπίζουμε τα προαπαιτούμενα μέτρα ως "συγκοινωνούντα δοχεία"». Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει, εφόσον υπάρξει σύγκλιση σε όλα τα άλλα ζητήματα. Σε κάθε, όμως, περίπτωση ζητάμε το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου και με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχών».

Αναφορικά με την περίπτωση μη κλεισίματος της αξιολόγησης στο χρονικό ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου και το ενδεχόμενο επανάληψης του «σκηνικού του 2015», η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «κοινός τόπος της ελληνικής κυβέρνησης και των νουνεχών Ευρωπαίων εταίρων μας» είναι η εξεύρεση λύσης, το γρηγορότερο δυνατόν, ώστε να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «για να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και να αποκατασταθεί σταδιακά το επενδυτικό κλίμα στη χώρα».

Σημείωσε ότι οι νουνεχείς εταίροι «αναγνωρίζουν την εξαιρετική πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία και δεν επιθυμούν μια τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης. Πόσο μάλλον όταν το 2017 θα διεξαχθούν εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, χωρίς να είναι ξεκάθαρη η επόμενη μέρα».

«Όσοι εκβίασαν την Ελλάδα το 2015 γνωρίζουν πλέον πολύ καλά πως τέτοιες εγωιστικές και ιδεοληπτικές πρακτικές πλήττουν την Ευρώπη και στρέφουν τους Ευρωπαίους πολίτες στην αγκαλιά των ακροδεξιών δυνάμεων.

»Στην κατεύθυνση λοιπόν αυτή, της σύγκλισης και της αισιόδοξης επόμενης μέρας, εργαζόμαστε σκληρά. Δεν έχουμε, βεβαίως, τη συναίνεση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, που, εν μέσω μιας εθνικής προσπάθειας, εμφανίζεται ως κομπάρσος από το παρασκήνιο παίζοντας με το ίδιο βιολί, και παριστάνοντας με περισσή αυθάδεια τον εκλεγμένο από τις δημοσκοπήσεις πρωθυπουργό. Όμως, καθιστούμε και πάλι σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον ελληνικό λαό λεία στα χέρια των προθύμων της ακραίας λιτότητας και της παραφροσύνης του νεοφιλελευθερισμού» πρόσθεσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Αναφορικά με τις αλλαγές που σχεδιάζει στον κρατικό μηχανισμό, είπε ότι το Υπουργείο θα δρομολογήσει απλουστεύσεις διαδικασιών, μέσω της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και της ψηφιακής υπογραφής.

Η κ. Γεροβασίλη έκανε λόγο για αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης με την εφαρμογή του μητρώου επιτελικών στελεχών «προκειμένου οι θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο να καλύπτονται από τους καταλληλότερους και όχι από τους εκλεκτούς και αρεστούς, όπως γινόταν επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

Είπε επίσης ότι πολύ σύντομα το Υπουργείο θα γνωρίζει ποιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και πού, ενδεχομένως, υπερκαλύπτονται οι θέσεις, ενώ εξήρε τη συμβολή στον εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας που διασφαλίζει ότι «η μετακίνηση των δημοσίων υπαλλήλων από μια δημόσια υπηρεσία σε μια άλλη θα γίνεται με όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας και βάσει των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους».

«Πολύ σύντομα θα δείτε ένα διαφορετικό Δημόσιο. Η ανασυγκρότηση του κράτους αποτελεί κεντρική επιλογή αυτής της κυβέρνησης, προκειμένου η δημόσια διοίκηση να στηρίξει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη, αναφέροντας, τέλος, πως εντός των ημερών θα αποσταλεί το εγχειρίδιο για τη δομημένη συνέντευξη, το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και εμπειρογνωμόνων της «Τεχνικής Βοήθειας», έτσι ώστε μέσω της διασφάλισης «της απόλυτης αντικειμενικότητας στην κρίση των στελεχών του Δημοσίου» θα καταστεί δυνατόν οι φορείς να αρχίσουν την προκήρυξη για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο.