Σαφείς αιχμές κατά της Χ. Τρικούπη και του Νίκου Ανδρουλάκη αφήνει ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, σε σχέση με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
Ο κ. Γερουλάνος διατυπώνει εναργώς τη δυσαρέσκειά του για όσους περιγράφουν αποτυχία του ΠΑΣΟΚ στην Αττική σε σχέση με την επαρχία, στοχεύοντας ευθέως κατά του προέδρου του κόμματος Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος στη μεταμεσονύχτια δήλωσή του το βράδυ των ευρωεκλογών μίλησε για ασυμμετρία λεκανοπεδίου και περιφέρειας, την οποία «πρέπει να αντιμετωπίσουμε».
Αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της Χ. Τρικούπη, που μίλησαν χθες στο iefimerida.gr, επέμεναν, αποδίδοντας το εκλογικό αποτέλεσμα σε «γεωγραφικούς» και όχι πολιτικούς λόγους.
Όπως ανέφεραν, το πρόβλημα ήταν στα μεγάλα αστικά κέντρα και δη στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου το ΠΑΣΟΚ ήταν… τριτοτέταρτο και με μονοψήφια ποσοστά, όπως και στη Θεσσαλονίκη (Α’ και Β’ περιφέρεια), με ποσοστά λίγο πάνω από 10%.
Τόνιζαν, δε, ότι «χρειάζεται σοβαρή αναδόμηση του δικτύου μας στα μεγάλα αστικά κέντρα» και παραδέχονταν ότι έπρεπε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στα στελέχη και στους «πολλαπλασιαστές» που κινήθηκαν σε αυτά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο λεκανοπέδιο εκλέγονται βουλευτές στελέχη, ορισμένα εκ των οποίων εμφανίζονται να έχουν ηγετικές φιλοδοξίες.
Είναι προφανές ότι οι αναφορές αυτές ενόχλησαν τον κ. Γερουλάνο, ο οποίος θεώρησε ότι τον στοχοποιούν ως βουλευτή Α’ Αθήνας. Έτσι, σε μία μακροσκελή ανάρτηση δύο ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, σχολιάζει δηκτικά:
«Από την Κυριακή το βράδυ, γίνεται λόγος ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τη »μεγάλη ασυμμετρία μεταξύ Περιφέρειας και Αθήνας», που σε μερικά παραπολιτικά φτάνει μέχρι και σε στοχοποίηση βουλευτών», και παραθέτει στοιχεία που καταδεικνύουν το αντίθετο.
Μάλιστα, δεν αναφέρεται μόνο στην Α’ Αθήνας, όπου εκλέγεται ο ίδιος, αλλά και σε άλλες περιφέρειες, με ονομαστικές αναφορές στους εκλεγμένους βουλευτές, όπως της Δ. Αθήνας και τη Νάντια Γιαννακοπούλου, του Ν. Τομέα και στον Παύλο Χρηστίδη, της Αν. Αττικής και στον Μανώλη Χριστοδουλάκη, του Β. Τομέα και στη Μιλένα Αποστολάκη, λέγοντας: «Και στης Μιλένας, και στου Παύλου, και στου Μανώλη, και στης Νάντιας, το ΠΑΣΟΚ αύξησε περισσότερο τα ποσοστά του σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο. Στο σύνολό του, το Λεκανοπέδιο συνέβαλε ουσιαστικά στη συνολική αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ».
Αναλυτικά όσα έγραψε ο Π. Γερουλάνος για την αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στο λεκανοπέδιο
«Είχα αποφασίσει πως ό,τι έχω να πω για το εκλογικό αποτέλεσμα, να το πω στα θεσμικά όργανα. Αυτό θα κάνω. Επειδή όμως, από την Κυριακή το βράδυ, γίνεται λόγος ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τη »μεγάλη ασυμμετρία μεταξύ Περιφέρειας και Αθήνας», που σε μερικά παραπολιτικά φτάνει μέχρι και σε στοχοποίηση βουλευτών, το πήρα προσωπικά. Και το πήρα προσωπικά, γιατί λιώσαμε παπούτσια στις ευρωεκλογές, όλοι στην Α’ Αθήνας, η Νομαρχιακή, οι τοπικές οργανώσεις, όλοι.
Και κοίταξα τους αριθμούς. Γιατί καλό είναι να μιλάμε με αριθμούς. Ας δούμε, λοιπόν, τι έγινε σε αυτές τις ευρωεκλογές:
1. Από όλες τις Εκλογικές Περιφέρειες που έχει το ΠΑΣΟΚ βουλευτή, στην Α’ Αθηνών είχαμε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο αποτέλεσμά μας, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές πριν ένα χρόνο. 28% ποσοστιαία αύξηση, από τότε που με εμπιστευτήκατε για βουλευτή.
2. Η Α’ Αθηνών ήταν η μόνη Εκλογική Περιφέρεια που, ως ΠΑΣΟΚ, καταφέραμε να αυξήσουμε ακόμα και τον απόλυτο αριθμό ψήφων που πήραμε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, πριν από ένα χρόνο.
3. Και στο Λεκανοπέδιο; Πέρα από την Α’ Αθηνών, σε όλες τις Εκλογικές Περιφέρειες του Λεκανοπεδίου που έχουμε βουλευτή, και στης Μιλένας, και στου Παύλου, και στου Μανώλη, και στης Νάντιας, το ΠΑΣΟΚ αύξησε περισσότερο τα ποσοστά του σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο. Στο σύνολό του, το Λεκανοπέδιο συνέβαλε ουσιαστικά στη συνολική αύξηση τού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ.
Πανηγυρίζουμε; Προφανώς και όχι. Είμαστε ακόμα πολύ χαμηλά, όμως η δουλειά έχει ξεκινήσει και φέρνει αποτέλεσμα. Γιατί δεν υπάρχει βουλευτής ή στέλεχος που να μην ίδρωσε τη φανέλα σε αυτές τις εκλογές. Κανένας δεν έκανε απεργία, κανένας δεν έτρεξε περισσότερο από άλλον.
Αν παρατηρήσατε, μιλάω πάντα σε πρώτο πληθυντικό, »πήραΜΕ», »καταφέραΜΕ», »αυξήσαΜΕ». Ξέρετε γιατί; Διότι θα πάμε μπροστά μόνο όταν στεκόμαστε συλλογικά, παραδεχόμαστε και αναγνωρίζουμε όταν γίνεται δουλειά και δεν ψάχνουμε να ρίξουμε την ευθύνη, χωρίς να κάνουμε σωστή εκτίμηση της πραγματικότητας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κοινοβουλευτική μας ομάδα που κάνει δουλειά στην κοινωνία, στο Κοινοβούλιο και στα μέσα ενημέρωσης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, λοιπόν, σε όσους συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Αυτό επιβάλλει η ενότητα. Αυτά προς το παρόν. Τα υπόλοιπα για το τι έφταιξε, εκεί που πρέπει».