«Η κυβέρνηση έκανε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή. Προστάτεψε την υγεία, τη ζωή των πολιτών υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.
«Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των πολιτών» σημείωσε.
«Οι συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες» προειδοποίησε.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι προχθές η κυβέρνηση ανακοίνωσε το ολοκληρωμένο σχέδιό της για την άρση των περιορισμών στην κοινωνία. Εξήγησε ότι προκάλεσε αυτή την συζήτηση για να συζητηθούν οι προκλήσεις της οικονομίας.
«Το ελληνικό κράτος προχώρησε σε μέτρα ύψους 17 δις και με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων θα φτάσει τα 24 δις. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις» είπε ακόμα.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρώτο 4μηνο του 2020 ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ παρά τις αντίξοες συνθήκες ήταν ο καλύτερος από όλα τα προηγούμενα 4μηνα. Πάνω από 5 δις θα δαπανηθούν τόσο σε απευθείας ενισχύσεις όσο και σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της αγοράς, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Πρόσθετη ανάσα χαρακτήρισε την εξάμηνη αναστολή καταβολής ΦΠΑ και εργοδοτικών εισφορών και στην εξόφληση δόσεων και βεβαιωμένων οφειλών.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για συνεκτικό πρόγραμμα πολλών παρεμβάσεων που διαμορφώνει ομπρέλα προστασίας στην επιχειρηματικότητα. Για τους πιο ευάλωτους είπε ότι παρατάθηκαν τα επιδόματα ανεργίας και την ενίσχυση με 400 ευρώ των 160.000 μακροχρόνια άνεργων.
Μίλησε επίσης για απρόσκοπτη χρηματοδότηση της υγείας. Οι κλίνες ΜΕΘ έγιναν από 565 σε 1015 και εγκρίθηκαν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Το ΕΣΥ απέκτησε σε χρόνο ρεκόρ επάρκεια υλικών και νέων τεχνολογιών. Έγινε κανονικός πόλεμος για το ποια χώρα θα έχει επάρκεια σε προστατευτικό εξοπλισμό και τον κερδίσαμε αυτό τον πόλεμο και ευχαρίστησε τους ιδιώτες δωρητές.
Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που δέχθηκε είπε ότι θα περιμένει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αφού ακούσει τον κ. Τσίπρα. «Αυτό που κάνετε είναι να ποτίζετε ένα φυτό που δεν υπάρχει πλέον γιατί το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015. Όσο λίπασμα και να προσθέσετε δεν θα φυτρώσουν βλαστάρια» είπε χαρακτηριστικά.
Όσο για το περίφημο μαξιλάρι είπε, είναι καιρός να εξηγηθεί ότι δημιουργήθηκε για να αποκοιμηθεί πάνω του η κοινή γνώμη. Τα χρήματα αυτά μένουν παγωμένα ως ενέχυρο μιας αξιοπιστίας την οποία κάποτε η χώρα δυστυχώς δεν διέθετε, είπε ο πρωθυπουργός.
«Δεχτήκαμε μια σκληρή επίθεση, η οικονομία δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα αλλά το κράτος κατάφερε να χρηματοδοτήσει την υγεία και να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις» τόνισε.