«Ποιος έχει τη μεγαλύτερη αξιοπιστία, αυτοί που έλεγαν ότι δεν θα πιάσουμε τα πλεονάσματα ή εμείς που λέγαμε ότι δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με το να μοιράζουμε τα πλεονάσματα στο τέλος;» σημείωσε μιλώντας στο Open Mind και την Έλλη Στάη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στην έκθεση της μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ υποστήριξε την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ότι οι δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ ανοίγουν τις ορέξεις σε ορισμένους ακραίους κύκλους στην Ευρώπη.
Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε ακόμη για το εάν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραμέλησε τη μεσαία τάξη, το θέμα της υπεφορολόγησης αλλά και την περίφημη δήλωση περί ταξικής μεροληψίας της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στις δηλώσεις του Κλαόυς Ρέγκλινγκ για το κόστος του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν ήταν φοιτητής μου θα τον έκοβα. Με στεναχωρεί ως πανεπιστημιακό πια. Έβγαλε έναν αριθμό για να χτυπήσει την κυβέρνηση” είπε χαρακτηριστικά.
“Στα 4 χρόνια που είμαι υπουργός Οικονομικών έχω δει πολλές εκθέσεις. Αυτή δεν είναι από τις πιο αυστηρές. Δεύτερον, για 3 συνεχή χρόνια μας έλεγε η Κομισιόν και το ΔΝΤ ότι δεν θα φτάσουμε στο στόχο. Και μας ανάγκαζε στο τέλος του χρόνου να δούμε πιο είναι το πλεόνασμα και να το μοιράσουμε στο τέλος. Αυτή είναι μια κακή δημοσιονομική πολιτική. Ποιος έχει τη μεγαλύτερη αξιοπιστία, αυτοί που έλεγαν ότι δεν θα πιάσουμε τα πλεονάσματα ή εμείς που λέγαμε ότι δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με το να μοιράζουμε τα πλεονάσματα στο τέλος;” σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: “Έχει ένα δίκιο ο κ. Τσίπρας, γιατί όταν είσαι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τις προσλήψεις λες ότι από το 1 προς 1 πάμε στο 1 προς 5, ανοίγεις ορέξεις, ανοίγεις το δρόμο για σενάρια”.
“Υπάρχουν άνθρωποι στο Λαϊκό Κόμμα που αγαπάνε τη λιτότητα, που είναι μέσα στο DNA τους. Αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας είναι ότι πρέπει να φτιάξουμε τους συσχετισμούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη για να φύγουμε από τη στρατηγική της λιτότητας” τόνισε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε: “Έχουμε πολύ μεγάλη αξιοπιστία στην Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η Κομισιόν έχει άδικο. Πρέπει να δει ο ελληνικός λαός ποιους εμπιστεύεται”.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι μαζί με την μη μείωση του αφορολόγητου θα καταργηθούν και τα αντίμετρα. Σημείωσε όμως ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων έχουν ήδη νομοθετηθεί. Ένα μέρος είναι σε όσα ανακοινώσαμε με τον πρωθυπουργό στο Ζάππειο. Είναι ένα λίγο διαφορετικό μίγμα.
“Η μεσαία τάξη είναι ένα κομμάτι που είναι μαγαζάτορες, ένα που είναι μικροεπιχειρηματίες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι όχι μεγάλοι μάνατζερ. Εμείς λέμε ότι πρέπει να έχουμε μια στοχευμένη πολιτική για τα μεσαία στρώματα και σιγά σιγά καθώς βγαίνουμε από την κρίση κάνουμε φοροελαφρύνσεις. Γιατί σε όλη την Ευρώπη πλήττεται η μεσαία τάξη; Γιατί πληρώνουν περισσότερο για τα σπίτια, την παιδεία και την υγεία και την ιδιωτική ασφάλιση. Και για αυτό το διαθέσιμο εισόδημά τους είναι μικρότερο. Η μεσαία τάξη πλήττεται σε όλη την Ευρώπη γι’ αυτό δεν ψήφισε τα δεξιά κόμματα” σημείωσε.
«Τι εννοώ με την ταξική μεροληψία; Μια κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να έχει προτεραιότητες. Άρα αν είμαστε σε μια κατάσταση όπως το 2015, πρέπει να αρχίσεις από κάπου. Εγώ καταλαβαίνω ότι η μεσαία τάξη δεν έχει δει τσέπη του το γεγονός ότι η οικονομία πάει καλύτερα” σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
“Αυτό εννοεί ο πρωθυπουργός ότι είπε ότι εμείς κατανοούμε ότι υπάρχουν μεσαία στρώματα που τους έχουμε σταθεροποιήσει, αλλά έχουν ανάγκες που δεν τις ικανοποιήσαμε” τόνισε σε άλλο σημείο.
Αναφερόμενος στο διακύβευμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης ανέφερε μάλιστα ότι “θα πρέπει ο κόσμος να σκεφθεί πολύ ποιον προτιμάει, αν θέλει Αχτσιόγλου και Φωτίου που πάλεψαν για να φέρουν το κοινωνικό κράτος ή τον κ. Βρούτση και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Πρέπει ένας κόσμος να αποφασίσει…”
Ως προς τις αιτιάσεις για υπερφορολόγηση, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι και η κυβέρνηση έχει μια ευθύνη, όχι όμως όση οι άλλες κυβερνήσεις: “Έχουμε και εμείς μια ευθύνη για την υπερφορολόγηση, η μεγαλύτερη όμως έγινε επί Σαμαρά, υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος, προσδιορίζοντας ως προς το φάσμα τη μεσαία τάξη ως μια οικογένεια με 2 παιδιά που έχει ετήσια εισοδήματα από 25.000 μέχρι 40-45.000 ευρώ”.
Ιδιαίτερα σκληρός στις τοποθετήσεις του ήταν ο κ. Τσακαλώτος προς τον Ρέγκλινγκ και τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του ESM για το κόστος του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
“Έχει απολύτως λάθος. Το μόνο σίγουρο, που είναι σε αριθμούς σίγουρο, είναι ότι το 2010-2015 χάσαμε 60 εκατομμύρια και 24% του ΑΕΠ. Αν γίνει Ειδικό Δικαστήριο πρέπει να γίνει για αυτό. Δύο κόμματα που κυβερνούσαν τόσα χρόνια μας έφεραν στα μνημόνια” ανέφερε και πρόσθεσε: “Οι εκτιμήσεις Ρέγκλινγκ είναι για το καλάθι των αχρήστων, αν ήταν φοιτητής μου θα τον έκοβα. Με στεναχωρεί ως πανεπιστημιακό πια. Έβγαλε έναν αριθμό για να χτυπήσει την κυβέρνηση”.
Ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας τη θητεία του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, επανέλαβε τη θέση του ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι συλλογικές. “Η δική μου θέση είναι ότι συλλογικά αποφασίζει μια κυβέρνηση. Μαζί αποφασίζουμε” είπε χαρακτηριστικά.
“Πιστεύω ότι ο κίνδυνος να πάμε πίσω είναι πραγματικός, να πάμε πίσω στην υγεία, την παιδεία και τις εργασιακές σχέσεις. Και ο κόσμος που δεν μας ψήφισε πρέπει να το ζυγίσει” δήλωσε αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Βαρουφάκη περί χαμένης ψήφου στο ΣΥΡΙΖΑ.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το διακύβευμα των εθνικών εκλογών, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: «Υπήρχαν και προβλήματα για τη διακυβέρνηση. Τώρα είναι άλλο παιχνίδι. Ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, ποιος έλυσε το θέμα του χρέους για να κάνουμε τώρα τη συζήτηση για τη μεσαία τάξη. Εμείς έχουμε δώσει τη δυνατότητα για τον ελληνικό λαό να μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει προγράμματα” σημείωσε και πρόσθεσε:
“Αν έλεγα ένα λάθος που κάναμε είναι ότι δεν δώσαμε τη σημασία που έπρεπε ήταν στη δημόσια διοίκηση. Φταίμε όλοι. Δεν κάναμε αρκετά πράγματα για να αναδιαμορφώσουμε τη δημόσια διοίκηση. Της δώσαμε μεγαλύτερη διαφάνεια, προσπάθησε να λύσει προβλήματα, αλλά κάναμε λιγότερα από όσα μπορούσαμε να κάνουμε”.
Ερωτηθείς από την Έλλη Στάη για τις κατηγορίες περί αλαζονείας και για συμπεριφορές όπως αυτές του κ. Πολάκη, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: “Τα φαινόμενα που περιγράφετε είχαν και ένα άλλο κακό. Δεν άλλαζε η ατζέντα. Και οι ίδιοι πέφταμε σε μια παγίδα που μας στήνανε. Μέρος της αποτυχίας μας είναι ότι ο κόσμος δεν ξέρει τι έχουμε κάνει για τη μία ή την άλλη κοινωνική ομάδα”.
Ειδικότερα για την αντιπαράθεση του κ. Πολάκη με τον κ. Κυμπουρόπουλο, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: “Επί της ουσίας είχε δίκιο ο κ. Πολάκης, γιατί αυτό που είπε ο κ. Κυμπουρόπουλος δεν ήταν… Ο τρόπος που το έκανε ήταν αυτό που τσιμπάς σε ένα συνεχή καυγά με την αντιπολίτευση. Και εγώ έχω παραφερθεί στη Βουλή σε σημείο να μην αναγνωρίζω τον εαυτό μου”.
“Είχαμε μια εξαιρετική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα. Μου έχει αλλάξει τη θέση πολλές φορές, έχει ένα πολιτικό κριτήριο που δεν έχω εγώ. Και εγώ του έχω αλλάξει τη θέση σε ορισμένα πράγματα. Ήταν μια σχέση άνετη” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Αναφορικά με το εγχείρημα της προοδευτικής συμμαχίας και το αν τον εκφράζει, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: “Με εκφράζει πολύ γιατί θεωρώ ότι αν είναι να αντιμετωπίσουμε την κεντροδεξιά και την ακροδεξιά, πρέπει να συνεργαστούμε. Και αυτό είναι το μεγάλο μου παράπονο για το ΚΙΝΑΛ, δεν κατάλαβε ότι πρέπει να συζητήσει σοβαρά με άλλα κόμματα. Πρέπει να γίνει μια συσπείρωση”.
Ερωτηθείς αν έχει ηγετικές φιλοδοξίες, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε αρνητικά ενώ δήλωσε ότι αρχηγός θα είναι “ο Αλέξης για πολλά χρόνια ακόμη”.
Προς το τέλος της εκπομπής, και μετά τις δηλώσεις για οικονομικά και πολιτικά θέματα, ο υπουργός Οικονομικών δεν δίστασε να κάνει και τη δική του ανάλυση για τον… χώρο της μόδας.
Με αφορμή τη φράση του “έχουμε τσαλακωθεί όλοι” από τα μνημόνια, αλλά και τη σχετική ερώτηση που του έκανε η Έλλη Στάη, αναφορικά με το πιο χαλαρό τρόπο ντυσίματος που έχει συνήθως και το αν αυτό δείχνει κάτι για τον χαρακτήρα του, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε:
“Εγώ έχω ένα dress code ενός αριστερού πανεπιστημιακού. Σε κάποιους αρέσει, σε κάποιους δεν αρέσει. Υπάρχουν 3 κατηγορίες στη μόδα. Είναι οι άνθρωποι που είναι πάντα εντός της μόδας. Είναι οι άνθρωποι που θέλουν να είναι πάντα εντός της μόδας και είναι πάντα από πίσω και άρα δεν είναι ποτέ στη μόδα. Και είναι η τρίτη κατηγορία που είμαι εγώ που φοράω πάντα τα ίδια πράγματα και σαν το ρολόι που δύο φορές δείχνει πάντα τη σωστή ώρα, πότε είμαι στη μόδα, πότε δεν είμαι…”.