Σημαντικότατες οικονομικές προεκτάσεις ενδέχεται να επιφέρει η εισαγγελική πρόταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής που κρίνει πως το εν λόγω εθνικιστικό κόμμα θα πρέπει να αθωωθεί για την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.
Εάν η πρόταση της εισαγγελέως του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας κας Αδαμαντίας Οικονόμου γίνει όντως δεκτή από την έδρα, τότε ανοίγει διάπλατος ο δρόμος προκειμένου να καταβληθεί στον λαϊκό σύνδεσμο το σύνολο των χρημάτων της κρατικής επιχορήγησης που έχει δεσμευτεί από το 2013, ακριβώς επειδή η ηγετική ομάδα και κάποια από τα μέλη της δικάζονται.
Μιλάμε για ένα ποσό που πλέον ξεπερνά τα… οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, χθες η κ. Οικονόμου, σε μια αγόρευση που διήρκεσε περίπου οκτώ ώρες, πρότεινε την πλήρη απαλλαγή όλων των μελών της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής από το κακούργημα της διεύθυνσης, συγκρότησης και ένταξης εγκληματικής οργάνωσης που τους είχε οδηγήσει άλλωστε στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Όπως είπε, «δεν υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για τα κακουργήματα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, ούτε εντολή του γενικού γραμματέα του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου. Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά για τα οποία δεν φέρει ευθύνη η ηγεσία».
Εάν η πρόταση της εισαγγελικής λειτουργού γίνει δεκτή από το δικαστήριο τότε η Χρυσή Αυγή θα γίνει ένα από τα πλουσιότερα κόμματα σε επίπεδο ισολογισμού κερδών – ζημιών.
Θυμίζουμε ότι από το 2013 η Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφίσει τροπολογία βάσει της οποίας αναστέλλεται η καταβολή κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα των οποίων τα στελέχη διώκονται για εγκληματικές ενέργειες και τρομοκρατικές πράξεις, διάταξη που προφανώς «φωτογράφιζε» το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου.
Το 2015 υπήρξε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο αποφάνθηκε ότι νομικά είναι ορθή η διάταξη, με το σκεπτικό ότι υπήρχε ο κίνδυνος αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιούνταν για δραστηριότητες που θα ήταν αντίθετες προς το Σύνταγμα της χώρας και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Όλα αυτά τα χρόνια η κρατική επιχορήγηση προς τη Χρυσή Αυγή υπολογιζόταν κανονικά από το υπουργείο Εσωτερικών και προς τον λαϊκό σύνδεσμο, αλλά έμπαινε σε έναν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό έτσι ώστε να τα πάρει μονάχα εάν τυχόν κριθεί δικαστικά ότι τα μέλη της δεν αποτελούσαν εγκληματική οργάνωση. Ειδάλλως θα επιστραφούν στο κράτος.
Η πρόταση της εισαγγελέως αυτή τη στιγμή κινείται προς την κατεύθυνση της απόδοσης των χρημάτων προς το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόνο για το έτος 2019 η Χρυσή Αυγή έχει λαμβάνειν 1.060.000 ευρώ λόγω των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων.
Υπάρχει πάντως και μια σημαντική λεπτομέρεια. Για να πάρει η Χρυσή Αυγή τα χρήματα, θα πρέπει πρώτα να τελεσιδικήσει η απόφαση. Εάν τυχόν το δικαστήριο κάνει αποδεκτή την πρόταση της εισαγγελέως πως δεν έχει σχέση με τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και υπάρξει έφεση, θα πρέπει να αναμένουμε και την απόφαση του Εφετείου.