Οι διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ψηφοφορία για την παροχή εξουσιοδότησης στη διαπραγματευτική ομάδα, άνοιξε τη συζήτηση για το θέμα της δεδηλωμένης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε πριν από την ψηφοφορία τονίσει ότι δεν θέλει να τη χάσει, ζητώντας από τους βουλευτές του να στηρίξουν.
Αυτό εξήγησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης, μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA.
"Ο όρος δεδηλωμένη όπως τίθεται είναι λανθασμένη. Αφότου δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης έχουμε μια κυβέρνηση κοινοβουλευτική. Η δεδηλωμένη, μπορεί να χαθεί είτε αν η κυβέρνηση ζητήσει πρόταση εμπιστοσύνης, (με ψηφοφορία επί των παρόντων-όχι λιγότεροι από 120) και δεν την πάρει, είτε με πρόταση δυσπιστίας, όταν και χρειάζεται να πάρει τουλάχιστον 151 ψήφους υπέρ της", σημείωσε ο κ. Σωτηρέλης και πρόσθεσε:
"Αν δεν το θέσει η ίδια η κυβέρνηση, τυπικά συνταγματικά κανένας δεν μπορεί να τη ρίξει. Είναι θέμα πολιτικής ερμηνείας για το αν η κυβέρνηση έχει πολιτική νομιμοποίηση. Η κυβέρνηση έχει ευρύτατη νομιμοποίηση ως προς τη διαπραγμάτευση. Στο μέλλον πρέπει να αντιμετωπίσει με πολιτικά κριτήρια το θέμα με τις διαφοροποιήσεις. Μπορεί κάποιοι από αυτούς να παραιτηθούν και να δώσουν την έδρα και αυτοί που θα τους αντικαταστήσουν να ψηφίσουν διαφορετικά".
Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρέλη, το θέμα είναι ηθικό και πολιτικό, δεν είναι συνταγματικό αυτή τη στιγμή.