ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H Ελλάδα βάλλεται πανταχόθεν και η Μέρκελ στο παρά πέντε αναλαμβάνει πρωτοβουλία. Προς ολοκληρωτική ρήξη ή συμφωνία;

Και ενώ ακόμα και το βράδυ της Δευτέρας, ο  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενέμενε πως «η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει καταστρέψει όλη την εμπιστοσύνη που είχε χτιστεί στο παρελθόν», από το Μαξίμου εκφράζεται μια συγκρατημένη ικανοποίηση για την πρόσκληση που απηύθυνε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελ Μέρκελ προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη συμφωνία για συνάντησή τους στο Βερολίνο την ερχόμενη Δευτέρα. Η ηγεσία της κυβέρνησης θεωρεί ότι περνάμε πια στην πραγματική φάση της πολιτικής διαπραγμάτευσης, μέσα από την οποία μπορεί και πρέπει να δοθεί βιώσιμη και έντιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

«Υπάρχει πια ανοιχτός δίαυλος και γίνεται συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο» σημειώνουν, με εμφανή διάθεση να μην τροφοδοτήσουν υπέρμετρη αισιοδοξία, η οποία ενέχει τον κίνδυνο της απογοήτευσης.
 

Επίσης σημειώνουν ότι αφενός η πρωτοβουλία ανήκε στην κυρία Μέρκελ, συνεργάτης της οποίας τηλεφώνησε το πρωί της Δευτέρας στο Μαξίμου, αιτούμενος τηλεφωνικό ραντεβού των δύο ηγετών, κάτι το οποίο έγινε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αφετέρου η συζήτηση ανάμεσα στην καγκελάριο και τον πρωθυπουργό, διάρκειας 15 με 20 λεπτών, έγινε σε πολύ ζεστό κλίμα.
Υπογραμμίζουν δε ότι παρότι οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες μεθαύριο έκριναν ότι οποιαδήποτε συζήτηση στο περιθώριο αυτής, δεν θα ήταν αρκετή για να τους δώσει την ευκαιρία να συζητήσουν με άνεση και ευχέρεια όλα τα θέματα.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν από το Μαξίμου ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει την τήρηση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, και εκ μέρους των δανειστών, κάτι που πάντως αναμένεται να κάνει και στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη.

Επιπλέον η Αθήνα βλέπει με ικανοποίηση και την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης – το τηλεφώνημα Άτκινσον στον Δραγασάκη για παράδειγμα – εκτιμώντας ότι και η Ουάσιγκτον πιέζει για να τηρηθεί η συμφωνία του Eurogroup.

Οι εξελίξεις αυτές σε πολιτικό είπεδο πραγματοποιούνται εν μέσω ενός ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 επιβεβαιώνοντας το χρηματοδοτικό κενό των 2 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 θα είναι της τάξης του 0,3% και όχι 1,5% που ήταν ο στόχος κάτι που σημαίνει νέο χρηματοδοτικό πρόβλημα για τη χώρα.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να «βρει» δύο δισ. ευρώ, πρώτον για να αποπληρώσει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ (336 εκατ. ευρώ), αλλά και για το έντοκο γραμμάτιο ύψους 1,6 δισ. που λήγει στο τέλος της εβδομάδας.