Στους ισχυρισμούς της Ρένας Δούρου απαντάει με ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής, αναφέροντας:
Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είναι διαρκώς δίπλα σε κάθε πολίτη, νοικοκυριό ή μικρομεσαία επιχείρηση, που οι αντοχές τους δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.
Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, χωρίς βαρύγδουπες διακηρύξεις και λαϊκισμό και κυρίως, χωρίς να προσφεύγουμε στην μικροπολιτική εκμετάλλευση της ανθρώπινης ανάγκης, στηρίζουμε με πράξεις όσους μας χρειάζονται.
Αξιοποιούμε πόρους της Περιφέρειας αλλά και ευρωπαϊκά προγράμματα, για να στηρίξουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με περισσότερα από 180 εκ. ευρώ.
Διαθέτουμε πόρους ύψους 250 εκ., για να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες της Αττικής.
Μέσα από τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής, στηρίζουμε την καθημερινότητα πάνω από 70.000 συμπολιτών μας.
Το πρόγραμμα «Ρεύμα για Όλους», που εφαρμόστηκε από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, έτσι όπως εφαρμόστηκε, δεν διασφάλισε τη διαρκή παροχή ενός βασικού κοινωνικού αγαθού, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, σε όσους είχαν ανάγκη. Ήταν ένα θετικό μεν πρόγραμμα, που αποτέλεσε όμως «ασπιρίνη» σε μια ασθένεια που απαιτούσε ακόμη πιο δραστική θεραπεία .
Ο εύηχος τίτλος «ρεύμα για όλους» ήταν και είναι ξεκάθαρα παραπλανητικός. Η διάθεση 5 εκ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος για 30.000 νοικοκυριά, αφού τόσοι υπολογίζονταν οι δικαιούχοι σύμφωνα με τις δηλώσεις των τότε υπεύθυνων στελεχών της προηγούμενης διοίκησης, ήταν «σταγόνα στον ωκεανό», μπροστά στην πραγματική ανάγκη. Κι αυτό γιατί αναλογούσαν σε κάθε νοικοκυριό μόλις 150 – 170 ευρώ κατά μέσο όρο, για μια και μόνο φορά, όταν η ανάγκη για ρεύμα ήταν καθημερινή.
Το ότι δεν γνωρίζουμε ποια ήταν αυτά τα νοικοκυριά που ωφελήθηκαν, ποια ήταν τα χαρακτηριστικά τους, σε ποιους Δήμους ζούσαν κλπ, είναι μια άλλη ιστορία, που ασφαλώς δεν μειώνει την αξία του εγχειρήματος, αλλά και δεν μας επιτρέπει να επανασχεδιάσουμε με καλύτερη στόχευση τη συγκεκριμένη δράση.
Η εμμονή λοιπόν στην επανάληψη ενός προγράμματος που ουσιαστικά δεν έλυσε ποτέ ένα υπαρκτό πρόβλημα κι ούτε πρόκειται να το λύσει, δεν έχει νόημα.
Τα νοικοκυριά των ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας και οι μικρές επιχειρήσεις στην Αττική χρειάζονται ουσιαστική στήριξη. Κι όχι «φιλοδωρήματα».
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε ότι σήμερα διατηρούνται σε ισχύ συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών από το Κεντρικό Κράτος, όσον αφορά την ηλεκτροδότησή τους. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε:
• Στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, με ειδικές εκπτώσεις, που χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θεσπίζει ο νόμος.
• Στον Ειδικό Λογαριασμό για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτους καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες οφειλές, που αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν. Πρόκειται για μια πολιτική που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζει να εφαρμόζεται κι από τη σημερινή, με ειδική γραμμή από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Στην καθολική υπηρεσία προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, ένα εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής που επιβάλλεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δια της οποίας διασφαλίζεται ότι νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις μπορούν να αιτηθούν την ηλεκτροδότησή τους από τον προμηθευτή καθολικής υπηρεσίας, αν δεν βρίσκουν καμία εταιρία που θα τους ηλεκτροδοτήσει.
Η Περιφέρεια Αττικής είναι ανοικτή στο διάλογο με όλες τις παρατάξεις του ΠΕ.ΣΥ. , προκειμένου να συμβάλλουμε δημιουργικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που βιώνουν οι συμπολίτες μας. Με «φρέσκες» ιδέες και καινοτόμες πολιτικές και δράσεις. Προωθώντας ρεαλιστικές κι αποτελεσματικές λύσεις, κι όχι επικοινωνιακά φληναφήματα.