"Go ahead, Angela, make my day", η δανεισμένη και ελαφρώς παραλλαγμένη διάσημη φράση από το «βρώμικο» Χάρι Κάλαχαν, μπαίνει στα χείλη της Αφροδίτης και κατ' επέκταση, όλης της Ελλάδας.
Από κάτω όμως ο τίτλος θέτει τον πραγματικό προβληματισμό: «Η ελληνική πρόκληση στη Γερμανία – και το ευρώ».
«Ήταν στην Ελλάδα που πριν από πέντε χρόνια ξεκίνησε η καταχθόνια ευρωκρίση. Επομένως είναι κλασικά ταιριαστό να είναι η Ελλάδα η χώρα από όπου θα ξεκινήσει η λύση, χάρη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου».
«Απαιτώντας ένα μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους και υποσχόμενος μείωση των δημόσιων εξόδων, ο κ. Τσίπρας έχει βάλει στο τραπέζι την μεγαλύτερη ως τώρα πρόκληση για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα – και, επομένως, για την Άνγκελα Μέρκελ, τη γερμανίδα καγκελάριο που έχει βάλει όλη την ήπειρο στο μονοπάτι της λιτότητας», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο συντάκτης θέτει τρία πιθαά σενάρια για την έκβαση της νέας ευρωπαϊκής κρίσης. Ένα καλό, ένα καταστροφικό και ένα συμβιβαστικό.
«Η ιστορία του ευρώ είχε πάντα στόχο να αναβάλει τον πόνο, τώρα όμως η μάχη δεν έχει να κάνει με την οικονομία, αλλά με την πολιτική – και ο συμβιβασμός μπορεί να είναι πολύ πιο επώδυνος».
«Ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο σε δύο σημαντικά πράγματα και άδικο σε ένα: Έχει δίκιο ότι η ευρωπαϊκή λιτότητα είναι υπερβολική και ότι η μέχρι τώρα πολιτική της Μέρκελ την επιβάρυνε ακόμη περισσότερο. Επίσης έχει δίκιο ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί. Αλλά έχει δίκιο στο να ζητά να εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επαναπροσλαμβάνοντας τους δημοσίους υπαλλήλους και εγκαταλείποντας τις ιδιωτικοποιήσεις;»
«Στο τέλος, είναι πιθανό η Ελλάδα να πιέσει την Ευρώπη να πάρει μερικές πολύ δύσκολες αποφάσεις. Με λίγη τύχη το αποτέλεσμα να είναι θετικό: ο Αλέξης Τσίπρας να εγκαταλείψει τον τρελό σοσιαλισμό και να πραγματοποιήσει κάποιες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για μια ελάφρυνση του χρέους», καταλήγει το δημοσίευμα.