ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αθήνα «σπιντάρει» για τις μεταρρυθμίσεις – Βερολίνο και Βρυξέλλες την περιμένουν στη… «γωνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή να υπάρξει συνεργασία των τεχνικών κλιμακίων με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να συνταχθούν τα οικονομικά μεγέθη των μεταρρυθμίσεων και οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα των διαρθρωτικών μέτρων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, πλέον η κυβέρνηση καλείται να διαμορφώσει μια λίστα που θα εξειδικεύει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να προχωρήσουν.

Συγκεκριμένα:
1. Δημοσιονομικά: Θα πρέπει να προσδιοριστεί το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού φέτος και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να καλυφθεί. Στις παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι οι αλλαγές στον ΦΠΑ (όπως η αύξησή του σε «πλούσια» νησιά κ.λπ.), η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με περιορισμένες αλλαγές, η αύξηση της φορολογίας στους «πλούσιους» κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για μέτρα που θεωρούνται «σκληρά».

2. Διαρθρωτικά: Η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) είναι ένα ζήτημα στο οποίο επιμένουν οι δανειστές και επιθυμεί και η κυβέρνηση. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, στον δημόσιο τομέα εν γένει και στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Επίσης, οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών είναι ψηλά στην ατζέντα.

3. Αποκρατικοποιήσεις: Η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων και του ΟΛΠ, ενώ υπό εξέταση είναι και η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ. Επιπλέον, θέμα προς διευκρίνιση παραμένει ο τρόπος λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ.

4. Ασφαλιστικό: Το σχέδιο ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και το θέμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση είναι θέματα στα οποία οι δανειστές θέλουν διευκρινίσεις.

5. Εργασιακά: Η αναμόρφωση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ΙLO), όπως η επαναλειτουργία του ΟΜΕΔ και το «ξεπάγωμα» των τριετιών, καθώς και η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ -σε συνεργασία με το ILO-, είναι τα βασικότερα ζητήματα για τα οποία οι δανειστές θα θελήσουν εξειδίκευση των κυβερνητικών προθέσεων.
Η ελληνική πλευρά δια στόματος του πρωθυπουργού διαμηνύει ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα περιλαμβάνουν περικοπές μισθών και συντάξεων και απολύσεις στο Δημόσιο.
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας οι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιαστούν και θα αντικαταστήσουν τα μέτρα Σαμαρά θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Εντωμεταξύ στη διαδικτυακή έκδοση του Spiegel, φιλοξενούνται  δηλώσεις του επικεφαλής του SPD στη γερμανική βουλή, με τίτλο «Οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν την υπομονή τους με τον Τσίπρα».

 «Περαιτέρω βοήθεια θα δοθεί στην Ελλάδα μόνο αν είναι έτοιμη να λύσει τα προβλήματά της», διαμηνύει ο Τόμας Οπερμαν, προσθέτοντας ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο Δημόσιος τομέας, να δημιουργηθεί μία αποτελεσματική φορολογική διοίκηση και να ληφθούν δραστικά μέτρα κατά της διαφθοράς.

Για αυτούς τους όρους που θέτει, θέλει «αξιόπιστες διαβεβαιώσεις» από τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Χωρίς ξεκάθαρη πρόθεση για μεταρρύθμιση από την ελληνική κυβέρνηση, τίποτα δεν θα γίνει», τόνισε, αναφερόμενος σε πιθανό τρίτο πακέτο βοήθειας το καλοκαίρι.

Μάλιστα, ο Οπερμαν κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων στη συνάντηση της Δευτέρας με την Καγκελάριο. «Ο Τσίπρας ανέλαβε να καταρτίσει μία πλήρη λίστα με πιο συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και περιμένω να την παρουσιάσει στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα. Επιτέλους θέλω να ξέρω αν η Ελλάδα θα κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις ή όχι», τόνισε.

Τέλος, αναφερόμενος σε ένα πιθανό Grexit, τόνισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη, ενώ το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πλήγμα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει η ΕΕ στην ιστορία της.