ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αξία της τρίτης θέσης στις εκλογές. Πως τα κόμματα του 3% κρίνουν την αυτοδυναμία

 

 Η μάχη κρίνεται σε δύο επίπεδα: στο νέο δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, που θα αναδείξει τον επόμενο πρωθυπουργό, και στον διαγκωνισμό ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού, ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής για την τρίτη θέση, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο νέος δικομματισμός, ωστόσο, δεν συμπιέζει τόσο τα τέσσερα παραπάνω κόμματα, ώστε να είναι σίγουρη η αυτοδυναμία, καθώς όλα κινούνται γύρω στο 5%.

Η τρίτη θέση ενδεχομένως να αναδείξει και τον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος.

Πάντως, τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνουν τάση για αύξηση της συσπείρωσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και ενδυνάμωση του δικομματισμού, σε σύγκριση με τις Ευρωεκλογές, κατά τις οποίες παρατηρείται το φαινόμενο της «χαλαρής ψήφου».

Αναλυτές δημοσκοπήσεων εκτιμούν πως τα δύο πρώτα κόμματα φαίνεται να συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστό 60%, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα προσεγγίσουν το 65%, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ένδειξη παγίωσης του δικομματισμού, όπως αναφέρει ο Ηλίας Νικολακόπουλος στα Νέα Σαββατοκύριακο.

Η αυτοδυναμία, πέραν του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, που το καθιστά και απαραίτητο πυλώνα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, θα κριθεί από το ποσοστό που θα πάρουν κόμματα, που κινούνται στο όριο ή κάτω από το 3%.

Πρόκειται για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το νεοσύστατο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, που βρίσκονται γύρω στο 3%, τη ΔΗΜΑΡ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα υπόλοιπα κόμματα με μικρότερα ποσοστά.

Όπως σημειώνει το Έθνος, το Σάββατο, ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι αυτοδυναμία μπορεί να κατακτήσει ένα κόμμα με ποσοστό 35,6%, αλλά θα μπορούσε να λάβει το 50%+1 των βουλευτών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μόνο εάν παραμένουν εκτός Βουλής κόμματα που αθροίζουν 12%.

Όσο αυξάνεται το ποσοστό του κόμματος από το μίνιμουμ του 35,6%, τόσο θα πρέπει να μειώνεται και το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής από το 12%, που είναι το «ταβάνι».

Οι συνδυασμοί

Χθες,  έληξε η προθεσμία κατάθεσης των εκλογικών συνδυασμών και τα κόμματα παρουσίασαν τα ψηφοδέλτιά τους σε όλα την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα είναι υποψήφιος στη Μεσσηνία και στη Β' Θεσσαλονίκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι υποψήφιος στην Α' Αθήνας και στην Αρτα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατεβαίνει στην Α' Θεσσαλονίκης και στη Λάρισα, ο Γιώργος Παπανδρέου στην Αχαΐα και στη Β' Αθηνών. Ο Πάνος Καμμένος θα είναι υποψήφιος στη Β' Αθηνών και στα Δωδεκάνησα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε Βοιωτία και Β' Αθήνας.

Στο Επικρατείας του ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα. Στα Χανιά και στη Β' Πειραιά ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο Φώτης Κουβέλης θα είναι υποψήφιος στη Β' Αθηνών και στη Β' Θεσσαλονίκης.