ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η διπλή «παγίδα» που απειλεί με ασφυξία την Ελλάδα – Θρίλερ με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ

Η απειλή της «διπλής παγίδας» – νέας πιστωτικής ασφυξίας και κλειστών συνόρων – καραδοκεί, Ουάσικγτον, Βερολίνο και Αθήνα συμφωνούν ότι επείγει να κλείσει η αξιολόγηση, ο ρόλος και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ όμως κρατούν ακόμη το θρίλερ ανοιχτό.

 

 

Μετά και την τριπλή, μέσα σε 24 ώρες, παρέμβαση του Τζακ Λιου, στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα επιστρέψουν εντός της επόμενης εβδομάδας – «πιθανότατα έως την Τετάρτη, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος -, ωστόσο, ουδείς μπορεί ακόμη να διαβεβαιώσει ότι είναι εφικτός ο στόχος της Αθήνας να κλείσει η αξιολόγηση εντός του Μαρτίου με δεδομένες τις επίμονα σκληρές απαιτήσεις του Ταμείου.

Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Κατρούγκαλος εξαπέλυσαν παράλληλες αιχμές για το ρόλο του Ταμείου μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ το θέμα ετέθη και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο πρωθυπουργός με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, παρουσία και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η επικοινωνία Τσίπρα – Λιου

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε και στον Τζακ Λιου ότι «η Ευρώπη δεν αντέχει την ταυτόχρονη διαχείριση δύο πολύ σοβαρών κρίσεων όπως το προσφυγικό  και η οικονομική κρίση», ενώ αμφότεροι συμφώνησαν ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει γρήγορα.

Κατά την ενημέρωση από το αμερικανό υπουργείο Οικονομικών, ο Τζακ Λιου τόνισε εκ νέου και την ανάγκη να τηρήσουν οι Ευρωπαίοι τη δέσμευσή τους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ ανάλογα ήταν τα μηνύματα που εξέπεμψε ο αμερικανός υπουργός και στις επαφές που είχε το τελευταίο 24ωρο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Παρ΄ότι, ωστόσο, στις συνομιλίες επισημάνθηκε ότι είναι σημαντικό «και για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και για το ΔΝΤ» να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, παραμένει αβέβαιο το εάν η Ουάσιγκτον προτίθεται να πιέσει το Ταμείο να κάμψει τις απαιτήσεις του.

Εκτός συμφωνίας οι απαιτήσεις του Ταμείου

Το ΔΝΤ δεν έχει υπαναχωρήσει μέχρι στιγμής από την ατζέντα Τόμσεν που απαιτεί μέτρα έως και 9 δις μέσα στην επόμενη τριετία – απαίτηση, που για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί casus belli και τελεί πλήρως εκτός της μνημονιακής συμφωνίας.

«Η υποχρέωση της Ελλάδας είναι να λάβει μέτρα 1% του ΑΕΠ το 2016, ώστε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018», δήλωσε ο αντιπροεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης προχθές στους Δελφούς, ενώ σε σημερινή του συνέντευξη στη RealNews τονίζει: «κάθε εμπλοκή, κάθε απαίτηση εκτός των συμφωνηθέντων δεν είναι θέμα μόνο δικό μας, αλλά όλης της Ευρώπης και των θεσμικών της οργάνων».

Αιχμές κατά του Ταμείου άφησε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υπενθυμίζοντας τους «λάθος υπολογισμούς» του Ταμείου, ενώ στις εισηγήσεις που δέχεται το Μαξίμου επανέρχονται και τα σενάρια για μη συμμετοχή, ή έστω περιορισμένη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

«Δεν θέλουμε το ΔΝΤ»

Κυβερνητικό στέλεχος, μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tvxs.gr, επανέφερε χθες στο περιθώριο του φόρουμ το σενάριο του «τεχνικού συμβούλου»: «Το πρόβλημα», είπε, «είναι ότι δεν θέλουμε το ΔΝΤ, κανείς δεν το θέλει, ούτε το ίδιο θέλει, μόνο η Γερμανία το θέλει. Και αναζητούμε λύση, ώστε να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος».

Ακριβώς, ωστόσο, το γεγονός ότι η Γερμανία είναι εκείνη που επιμένει κατηγορηματικά στην πλήρη συμμετοχή του Ταμείου και στο τρίτο Μνημόνιο, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη ακόμη και την έμμεση «έξωση» του ΔΝΤ.

Ως εκ τούτου, το οικονομικό επιτελείο εξαντλεί τα περιθώρια υπαναχωρήσεων, κυρίως στο ασφαλιστικό, για να γεφυρωθεί το χάσμα και να επιστρέψει το κουαρτέτο και αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκεται καθαρά πια το σχέδιο για κλιμακωτές περικοπές στις επικουρικές και μείωση του ανώτατου ορίου στις υψηλές συντάξεις.

Οι υπαναχωρήσεις για τις συντάξεις

Το εν λόγω σχέδιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπει μειώσεις έως και 7% τις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ, καθώς και περιορισμό του ανώτατου πλαφόν για τις κύριες συντάξεις στα 2.000 ευρώ.

Με τις κινήσεις αυτές η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα καλυφθεί σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού κενού του 2016 –όπως το προσδιορίζουν τουλάχιστον οι πιο ήπιοι υπολογισμοί της Κομισιόν – και επενδύει στη διάθεση πολιτικής ευελιξίας από πλευράς Βερολίνου και Βρυξελλών για να μην ζητηθούν πρόσθετα μέτρα. Την εν λόγω ευελιξία εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν πρόσθετες κινήσεις «καλής θέλησης» της Αθήνας στα μέτωπα των κόκκινων δανείων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Το πρώτο στίγμα ανταπόκρισης ή μη των εταίρων και δανειστών επί του σχεδίου αυτού αναμένεται στην αυριανή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup όπου και προσδοκάται να «κλειδώσει» η ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου, ο αστάθμητος παράγων ΔΝΤ όμως φαίνεται πως θα παραμείνει ανοιχτός έως την τελευταία στιγμή…