Με μία ενδεικτική ψηφοφορία,κατά την οποία η πλειοψηφία των βουλευτών ενέκριναν την συμφωνία του Eurogroup και την λίστα των μεταρρυθμίσεων, ο πρωθυπουργός "έκλεισε¨το κεφάλαιο των εσωτερικών ανησυχιών, μετο βλέμμα στραμμένο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Στην τοποθέτησή του ανέφερε: “Θελω να ξερω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία. Αν υπαρχει κάποιος που θα καταψήφιζε θελω να το πει εδώ”.
“Η συμφωνία θα εξαρτηθεί και θα κριθεί απο τον τροπο που θα λειτουργήσουμε εμεις ως κυβέρνηση, με γοργό βήμα προωθούμε το νομοθετικό μας έργο. Ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής. Θα περιμένουμε να δουμε και τα υπόλοιπα κοινοβούλια ποια και πως θα επικυρώσουν την συμφωνία και μετά θα δουμε ενα πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες 2-3 μέρες”
Από την πλευρά των βουλευτών ακούστηκαν φράσεις όπως “επώδυνος συμβιβασμός, υποχώρηση, γκρίζες ζώνες στην συμφωνία” Ωστόσο οι περισσότεροι βουλευτές είναι πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση έχει περιθώρια να ασκήσει την πολιτική της ενώ αισιοδοξούν ότι οι θεσμοί με τους οποίους θα είναι σε συνεχή επαφή δεν θα βάλλουν προσκόμματα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνουν.
Το κλίμα δίνεται από την αναφορά βουλευτή: “μέχρι τώρα διαπραγματευόμαστε τώρα πρέπει να κυβερνήσουμε. Πετύχαμε μία συμφωνία συμβιβασμό, η ευστάθεια της οποίας θα κριθεί από το κυβερνητικό έργο”.
Τις πιο σφοδρές αντιρρήσεις εξέφρασε ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος σημείωσε: "Δεν υπήρξε συζήτηση στο υπουργικο συμβούλιο για τους χειρισμούς πριν πάμε στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν σημεία στην επιστολή που δεν θυμίζουν γλώσσα δίκη μας αλλά των δανειστών". Έθεσε ως κόκκινη γραμμή τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια, απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε σχετικό ενδεχόμενο. Ακόμη και ο κ. Λαφαζάνης όμως ανέφερε ότι το κείμενο της συμφωνίας έφυγε τώρα πρέπει να προχωρήσουμε η κυβέρνηση θα κριθεί από το κατά πόσο θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της.
Η χθεσινή συνεδρίαση δεν κατέληξε στο αν η συμφωνία με τους εταίρους θα έλθει προς κύρωση στην Βουλή. Η θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες και από το αν το απαιτήσουν οι εταίροι και δανειστές. Θεωρεί ότι καλύπτεται από την κύρωση της προηγούμενης δανειακής συμφωνίας που περιείχε και το μνημόνιο παρόλο που τώρα οι όροι θα είναι διαφορετικοί.
Πάντως μετά την εκτόνωση στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, το Μαξίμου θεωρεί πως για τους επόμενους 4 μήνες, το κόμμα δεν θα μοιάζει με καζάνι που βράζει και θα στηρίξει, τις κινήσεις της κυβέρνησης.