Απτά αποτελέσματα αποκλιμάκωσης στις σχέσεις των δύο χωρών δεν υπάρχουν προς το παρόν, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπήρξε περαιτέρω ένταση και οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν ανοιχτά και ειλικρινά τα αγκάθια που υπάρχουν, δίνει από μόνο του ένα θετικό πρόσημο στην συνάντηση, ειδικά μετά τους υψηλούς τόνους του προηγούμενου διαστήματος και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Όπως έχει τονίσει πρόσφατα ο πρωθυπουργός «τα καλά λόγια και οι προθέσεις δεν αρκούν, αλλά απαιτούνται πράξεις» και εκεί θα κριθεί σε βάθος χρόνου το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης.
Η απόφαση για συνέχιση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης των υπουργείων Αμύνης Ελλάδας και Τουρκίας αποτελεί μια ένδειξη ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί να βρεθούμε στο σημείο όπου ήταν οι σχέσεις των δύο χωρών τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και έγινε η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη.
Τότε είχε συμφωνηθεί και η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, πρωτοβουλία που έχει μείνει αδρανής.
Όσον αφορά την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την μεταξύ τους οριοθέτηση ΑΟΖ, είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστούν από ελληνικής πλευράς οι πιέσεις προς το αφρικανικό κράτος να δώσει το κείμενο που έχει υπογραφεί, ενώ την ίδια ώρα η δημόσια αποδοκιμασία από ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και Ισραήλ, που χαρακτηρίζουν την υποτιθέμενη συμφωνία άκυρη, αυξάνει το πρεσάρισμα προς την Τρίπολη.
Σκοπός αυτών των πρωτοβουλιών είναι να αναγκαστεί να υπαναχωρήσει, αφήνοντας μόνη της την Τουρκία που θα έχει χάσει ταυτόχρονα την ευκαιρία να είναι αυτή που θα πάρει πρωτοβουλία για την εκτόνωση της έντασης.