Για το άνοιγμα των σχολείων, τις εξελίξεις στο ζήτημα του κορονοϊου και τα Ελληνοτουρκικά μίλησε ο Τάσος Γαϊτάνης, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στους δημοσιογράφους Ν. Ρογκάκο και Π. Στάθη.
Ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ, τόνισε η κυβέρνηση συζητά με τους λοιμωξιολόγους και τους επιδημιολόγους τα υγειονομικά δεδομένα και αυτή τη στιγμή οι ίδιοι κρίνουν ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν σε πλήρη σύνθεση. Σημείωσε ότι τα παιδιά θα ξεκινήσουν με τη χρήση μάσκας και τόνισε ότι το κράτος έχει θωρακίσει την αυτοδιοίκηση με περισσότερους πόρους για να διαθέσει μάσκες, αντισηπτικά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και για να ενισχύσει την καθαριότητα των σχολείων, προκειμένου να ξεκινήσει η χρονιά. Επανέλαβε ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως υγειονομικό, επιστημονικό και λιγότερο πολιτικό. Επίσης υπενθύμισε ότι φέτος για πρώτη φορά γίνανε 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή, αναμένονται 10.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τοποθετήθηκαν περίπου 20.000 αναπληρωτές στη δημόσια εκπαίδευση.
Αναφορικά με το καθ’ αυτό υγειονομικό ζήτημα του κορονοϊου, υπογράμμισε ότι η πανδημία είναι παγκόσμια και το αν τα πηγαίνει καλά η χώρα μας – και μπορεί να τα πάμε και πολύ καλύτερα – έχει να κάνει και τι κάνουν και οι άλλοι. «Αυτή τη στιγμή η χώρα μας βρίσκεται στην 130η θέση σε αριθμό κρουσμάτων, πολύ χαμηλότερα από άλλες χώρες με τον ίδιο πληθυσμό», σχολίασε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε επίσης ότι ο εγχώριος τουρισμός και η χαλαρότητα που δείξαμε όλοι οι Έλληνες έφερε την σημερινή κατάσταση, η οποία είναι συγκριτικά καλύτερη από άλλες χώρες. Και πρόσθεσε ότι «τώρα ξέρουμε όλοι τι πήγε στραβά και τι πρέπει να διορθώσουμε – η μάσκα, οι αποστάσεις, τα χέρια και η έλλειψη συγχρωτισμού είναι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό».
Σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει τάξει τον εαυτό της στο ρόλο του διεθνούς ταραξία, ενώ με τη συμπεριφορά της συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και αγνοεί συνέχεια τις εκκλήσεις για το διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Ανέφερε ότι η χώρα μας δεν εκβιάζεται και αυτό το έχουν καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις και ο Πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ. Συμπλήρωσε επίσης ότι απέναντι σε αυτή τη στάση έχουμε, σαν χώρα, μία διπλή ασπίδα. Αφενός είναι η πολιτική και η διπλωματική ισχύς. Η Ελλάδα ασκεί μία πολιτική εξωστρέφειας που βασίζεται στην καλή σχέση με τους γείτονές της, ενώ υπάρχει και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας επεσήμανε ότι από τον Ιούλιο είχε οριστεί ένας δρόμος που θα καταλήξει σε κυρώσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου. Στο άτυπο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, ο κ. Μπορέλ παρουσίασε ένα πλάνο κυρώσεων το οποίο θα αποφασιστεί από το Συμβούλιο Κορυφής στο τέλος Σεπτεμβρίου, σχολίασε.
Σε σχέση με την κριτική που ασκείται από το ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μία κατευναστική πολιτική στα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Γαϊτάνης σημείωσε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν είναι ούτε κατευναστική, ούτε επιθετική, αφού στηρίζει τα συμφέροντα της χώρας και βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Συμπλήρωσε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας, όπως το παραδέχθηκε και ο ίδιος στην ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, ενημερώνεται από τον Έλληνα πρωθυπουργό και ότι ο κ. Δένδιας ενημερώνει επίσης τα κόμματα ως οφείλει να κάνει.