Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για τις ΑΟΖ. – «Είναι σαφές ότι διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την περιοχή μας» τόνισε ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στο ξεκίνημα της ομιλίας του
«Έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία που γίνεται ολοένα και πιο επιθετική αξιοποιώντας την στήριξη που της παρέχουν οι ΗΠΑ στη Λιβύη, αλλά και τις αδυναμίες της ΕΕ, με στόχο να καταστεί ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο και ηγέτιδα δύναμη ενός παγκόσμιου ισλαμιστικού κινήματος.
Μια Τουρκία που δεν δίστασε να συνάψει ένα παράνομο Μνημόνιο με τον Λίβυο Πρωθυπουργό, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και σύντομα θα προκηρύξει, παρανόμως, οικόπεδα σε αυτήν την περιοχή.
Μια Τουρκία που εντείνει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και συνεχίζει τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Μια Τουρκία που προέβη στην απάνθρωπη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο για να εκβιάσει την ΕΕ.
Μια Τουρκία που μετέτρεψε την Αγία Σοφία και πιο πρόσφατα την Μονή της Χώρας σε τζαμιά, παραβιάζοντας βασικές οικουμενικές αξίες.
Κυρίως, μία Τουρκία που παραβιάζει εδώ και 10 ημέρες τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Καστελόριζο και απειλεί καθημερινά την Ελλάδα.
Απέναντι σε μια Τουρκία, πρωτοφανώς επιθετική αλλά με σαφή στρατηγική στόχευση την αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο, είμαστε σαφώς όλοι ενωμένοι. Αλλά η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι δεν βλέπει κάποια εθνική στρατηγική:
«Παρακολούθησα με ιδιαίτερη προσοχή την ομιλία σας κ Μητσοτάκη, ελπίζοντας ότι έστω τώρα, σε αυτές τις κρίσιμες στίγμες, θα αναδείξετε τα στοιχεία μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής απέναντι σε αυτήν την Τουρκία.
Λυπάμαι αλλά δεν το εισέπραξα.
Για εμάς ήταν, είναι και θα είναι σαφές, ότι μια τέτοια εθνική στρατηγική μπορεί να έχει μόνο δύο, πολύ συγκεκριμένους στόχους.
Πρώτον, την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας.
Και δεύτερον, την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν».
Επίθεση στην κυβέρνηση για τα εθνικά: Δεν έχετε συγκεκριμένο σχέδιο
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν έχει σχέδιο στα εθνικά ζητήματα:
«Σας άκουσα λοιπόν σήμερα κ Μητσοτάκη και διερωτήθηκα, πού είναι αυτή η Ελλάδα σήμερα; Και πόσους κινδύνους διατρέχουμε από μία Κυβέρνηση που λειτουργεί χωρίς την σαφή εθνική στρατηγική που ανέφερα προηγουμένως;
Διότι αυτό που βλέπουμε όλοι οι Έλληνες, εδώ και δέκα μέρες, είναι μια Κυβέρνηση που αδυνατεί να υπερασπιστεί τις ίδιες της τι αποφάσεις και κυρίως αδυνατεί να προασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα Ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού.
Μια Κυβέρνηση που παρακολουθεί τα Ευρωπαικά Συμβούλια να περνούν το ένα μετά το άλλο, με τις συμμαχίες μας για κυρώσεις στην Τουρκία να αποδυναμώνονται αντί να ενισχύονται, παρά την κλιμάκωση των παραβιάσεων.
Μια Κυβέρνηση που συμφωνεί σε ρυθμίσεις σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες της, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν πολύ στην χώρα στο μέλλον.
Μία Κυβέρνηση που προτείνει σταθερά στην Τουρκία διάλογο – αλλά δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα επανέλθουμε σε αυτόν».
«Για να είμαι απολύτως σαφής κ. Μητσοτάκη.Aποφασίσατε να υπογράψετε τη Συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και καλά κάνατε.
Ξέρετε πολύ καλά ότι όχι μόνο στήριξα την ελληνοιταλική συμφωνία παρά τους σοβαρούς συμβιβασμούς στους οποίους βασίστηκε.
Όχι μόνο υποστήριξα δημόσια την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία με την Αίγυπτο για να διεμβολίσει την παράνομη Συμφωνία της Τουρκίας με τον Λίβυο Πρωθυπουργό.
Αλλά ότι επιπλέον υπογράμμισα και ότι στηρίζω μια τμηματική συμφωνία, η οποία να επιτρέπει την οριοθέτηση στην περιοχή του συμπλέγματος Καστελορίζου σε μεταγενέστερο στάδιο.
Σε συνομιλίες που να συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία.
Τι κάνατε όμως εσείς;
Πρώτον, υπογράψατε τελικά μια Συμφωνία που δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει τη Τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας έτσι έξω όχι το μόνο το Καστελόριζο αλλά τη μισή Ρόδο.
Και υπογράψατε χωρίς καμία πρόβλεψη και κανένα σχέδιο για την αμυντική θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα πρότυπα αποτρεπτικών ενεργειών που γνωρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις μας αφού τις υλοποίησαν με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018».
«Φοράτε πιτζάμες στο Αιγαίο»
«Η εξωτερική πολιτική και η άμυνα της χώρας όμως δεν είναι επικοινωνία.
Και αναρωτιέμαι γιατί, έπρεπε να παρακολουθήσουμε όλοι, αυτήν τη θλιβερή για τη χώρα μας παράσταση.
Όπου διατυμπανίζατε ότι το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος από τα διπλανά πλοία.
Δε πραγματοποιεί έρευνες, άρα δε παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Άρα γιατί ζητάτε την ενεργοποίηση του Διεθνούς δικαίου και του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ για κυρώσεις ;
Αυτές τις κραυγαλέες αντιφάσεις αντιμετωπίζει κανείς όταν το μυαλό του είναι μόνο στην επικοινωνία.
Και στο πως θα ηρεμήσει το κομματικό του ακροατήριο.
Που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά τώρα πρέπει να φορέσει μπιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου».