ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μεγάλη «μάχη» στη Βουλή-Η ψήφιση της συμφωνίας αλλάζει το πολιτικό τοπίο

«Έβαλα την υπογραφή μου σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω» αλλά «δεν δραπετεύω», είπε ο πρωθυπουργός στη σθεσινή του συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση, δίνοντας το δικό του περίγραμμα για τη σημερινή μάχη στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας και την ψήφιση των προαπαιτούμενων…

Μια συνεδρίαση της Βουλής που εκτός από θυελλώδης αναμένεται να αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό της χώρας, μετά τις ρωγμές που έχουν δημιουργηθεί από τις «σεισμικές δονήσεις» που προκάλεσαν οι αντιδράσεις στη συμφωνία  τόσο στην κυβέρνηση  όσο και στο κόμμα.

Ο ανασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών και ο Αλέξης Τσίπρας εδώ πού έφτασαν τα πράγματα θέτει προ των ευθυνών τους Αριστερή Πλατφόρμα και Ζωή Κωνσταντοπούλου για όσα θα επακολουθήσουν.

Στις 10 το πρωί θα ξεκινήσει η  κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης με στόχο να ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 12 – 12:30 το μεσημέρι.
Στις 13:00 με 13:30 θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να βγει άμεσα η ημερήσια Διάταξη που θα συγκαλεί την Ολομέλεια στις 2 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με το άρθρο 109 του Κανονισμού της Βουλής η συνεδρίαση για κατεπείγον νομοσχέδιο διαρκεί έως 10 ώρες όμως στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν τα μεσάνυχτα.

Η ψήφιση των προαπαιτούμενων για την υλοποίηση του προγράμματος «γέφυρα» που θα φέρει χρηματοδότηση 12δις ευρώ, θα κρίνει εν πολλοίς το μπρα ντε φερ των «προεδρικών» με τους «λαφαζανικούς».

Παρά τις συντονισμένες δράσεις της πτέρυγας Λαφαζάνη, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ζητήσει τις παραιτήσεις υπουργών που έχουν διαφοροποιηθεί.

 

Η Αριστερή Πλατφόρμα πάντως συντεταγμένα, θα καταψηφίσει τα νομοθετήματα συνεχίζοντας σταθερά «σε αντιμνημονιακή γραμμή και στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
 
Η ομάδα των διαφωνούντων

Οι πληροφορίες λένε ότι  αγγίζει σίγουρα τους 30 βουλευτές, κι αυτό γιατί στην «ομάδα» Λαφαζάνη ανήκουν πέρα από τον ίδιο οι: Δημήτρης Στρατούλης, Στάθης Λεουτσάκος, Γιάννης Σταθάς, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Ήσυχος, Ηλίας Ιωαννίδης, Ηλίας Καματερός, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Θωμάς Κώτσιας, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Στέφανος Σαμοίλης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Λαπαβίτσας, Λίτσα Αμανατίδου.
Στους βουλευτές που έχουν διαφοροποιηθεί προστίθενται και οι Ιωάννα Γαιτάνη και Ελένη Ψαρρέα ( από τη ΔΕΑ), ενώ σχεδόν σίγουρο είναι πια ότι θα καταψηφίσουν οι τέσσερις βουλευτές της ΚΟΕ Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου, Δημήτρης Κοδέλας και Βασίλης Χατζηλάμπρου.
Άγνωστο παραμένει δε, ποια στάση θα κρατήσουν οι… ελεύθεροι σκοπευτές (Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Ραχήλ Μακρή, Ζωή Κωνσταντοπούλου κα) αν και τα δείγματα γραφής δεν έχουν αλλάξει.