Ο κύβος ερρίφθη… Η Βουλή «κλείνει» και το Σύνταγμα «ανοίγει». Στην κυριολεξία, δηλαδή, το κτήριο της Βουλής κλείνει για τους βουλευτές και το διοικητικό προσωπικό, αφού σχεδιάζεται η μετεγκατάσταση του Μεγάρου πιθανόν στο Νομισματοκοπείο ή στο Ελληνικό, και… ελευθερώνεται το Σύνταγμα από τις πορείες και τις συνεχείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Στον νέο προϋπολογισμό, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, ενδέχεται ναυπάρχει και η εγγραφή για το απαραίτητο κονδύλι που απαιτείται για τη μετεγκατάσταση του Μεγάρου της Βουλής που τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, το απαιτούν οι συνθήκες που επικρατούν στο παλαιό κτήριο. Και αυτό διότι η παλαιότητά τουδημιουργεί ποικίλα τεχνικής φύσεως προβλήματα.
Αν και η ιδέα της μετεγκατάστασης του Μεγάρου δεν είναι τωρινή, φαίνεται πως ο πρόεδρος της Βουλής, Ε. Μεϊμαράκης βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίηση του σχεδίου, έχοντας δώσει ήδη τις σχετικές εντολές για μελέτη στις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες. Μάλιστα, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες για τον σχεδιασμό της μετεγκατάστασης και έχουν αναζητηθεί οι κατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν τη«νέα»Βουλή. Εχουν, ήδη, εντοπιστεί οι περιοχές που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το κτήριο της Βουλής, με επικρατέστερη αυτήν του Νομισματοκοπείου και εκείνη στο Ελληνικό, πάνω από το παλαιό αεροδρόμιο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π»,τα γραφεία των βουλευτών θα σχεδιαστούν με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα,πράγμα που σημαίνει ότι κάθε βουλευτής θα έχει τη δική του «κουκέτα-γραφείο»,στην οποία θα μπορεί να εργάζεται, αλλά και… να διανυκτερεύει. Ετσι, εξοικονομείται ένα πολύ σημαντικό κονδύλι που αυτήν τη στιγμή δαπανάται για τη διαμονή των βουλευτών της επαρχίας σε μισθωμένα ξενοδοχεία.
Για τις ανάγκες ενός σύγχρονου Κοινοβουλίου απαιτούνται υπηρεσίες, οι οποίες δεν χωράνε πλέον στο Μέγαρο της Βουλής, εφόσον αυτή τη στιγμή το 70% του χώρου καταλαμβάνουν τα γραφεία των πολιτικών κομμάτων και μόνο το υπόλοιπο 30% διατίθεται για τις ανάγκες τηςνομοθετικής υπηρεσίας και του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Η πλειονότητα των πολιτών έχει τη λανθασμένη εντύπωση πως στο μεγαλοπρεπές και ιστορικό κτήριο της πλατείας Συντάγματος εξυπηρετούνται όλες οι υπηρεσίες της Βουλής. Κι όμως… Οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν τη λειτουργία της Βουλής είναι διάσπαρτες σε τέσσερα σημεία της πλατείας Συντάγματος. Για να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον θεσμό του Κοινοβουλίου έχει μισθωθεί μέρος του Μεγάρου Αρβανίτη, στεγάζοντας μέρος των διοικητικών-οικονομικών υπηρεσιών και το Ιδρυμα της Βουλής.
Η επιστημονικήυπηρεσία της Βουλής και οι υπηρεσίες πληροφορικής και νέων τεχνολογικών στεγάζονται σε άλλο κτήριο, στην οδό Σέκερη. Ο τομέας διεθνών σχέσεων, ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ.λπ. στεγάζονται σε άλλο κτήριο επί της λεωφόρου Αμαλίας. Εκτός από τα παραπάνω, η Βουλή διαθέτει πέριξ του Μεγάρου και ιδιόκτητα ακίνητα όπου στεγάζονται τα γραφεία των βουλευτών και το γυμναστήριο της Βουλής.
Επίσης, διαθέτει την Μπενάκειο Βιβλιοθήκη (2.500τ.μ), το πρώην Καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν(19.000τ.μ.),όπου στεγάζεται το τυπογραφείο της Βουλής, παράρτημα της βιβλιοθήκης και το εργαστήριο συντήρησης κειμηλίων,ένα διατηρητέο κτήριο στην οδό Φιλελλήνων και ένα στην οδό Βουλής.
Παρότι η Βουλή κατάφερε φέτος και πέρυσι να πετύχει μείωση της τάξης του 12% στα μισθώματα που πληρώνει, υπολογίζεται πως για τα ενοίκια των ακινήτων, αλλά και για τη συντήρηση-επισκευή τους, έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία δεκαετία. Αναλυτικά, το 2005 ο προϋπολογισμός της Βουλής επιβαρύνθηκε με 7,2 εκατ. ευρώ για μισθώσεις και επισκευές, το 2006 με 11,8 εκατ.ευρώ, το 2007 με 9,3 εκατ.ευρώ, το 2008 με 17,7εκατ.ευρώ, το 2009 με 12,6 εκατ.ευρώ, το 2010 με 7,2εκατ.ευρώ, το 2011 με 8,6εκατ.ευρώ.
Ακόμα και τα τελευταία χρόνια της σκληρής λιτότητας και του μνημονίου, οι Ελληνες φορολογούμενοι αναγκάστηκαν να επωμισθούν για το 2012 το κόστος των 9, 3 εκατ.ευρώγια τα ενοίκια των κτηρίων της Βουλής, των 8εκατ.ευρώ για το 2013 και των 9εκατ.ευρώ για το τρέχον έτος.
Το εγχείρημα αυτό θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας (και από τις διαδηλώσεις),θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, μειώνοντας παράλληλα και το λειτουργικό της κόστος.
Αποκλειστικό θέμα από την εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 20/09/2014