ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία

Πρόκειται για ένα κείμενο 47 σελίδων μέσα στο οποίο έχουν καταγραφεί όλα τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης στις συνεδριάσεις Ελλάδας-πιστωτών στο Brussels Group, καθώς και η θέση της Ελλάδας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

 

 

 

Την απόφαση να δοθεί το κείμενο στους εταίρους έλαβε η κυβέρνηση χθες το βράδυ, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Την ελληνική πρόταση μετέφερε στους Θεσμούς ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, λίγη ώρα προτού ξεκινήσουν οι συναντήσεις του Βερολίνου.

Ακολούθησε η πολύωρη πενταμερής συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ και εν συνεχεία, αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές τα ξημερώματα της Τρίτης, με σύσταση προς την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξει σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυρίαρχη εκτίμηση μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών είναι πως έως το 2017 η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 55 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες από την Ευρώπη και δημοσίευσε το Βήμα αναφέρουν επίσης ότι στο σχέδιο που έχει κατατεθεί γίνονται αποδεκτές οι μηδενικές ρήτρες στα επικουρικά ταμεία, ενώ η ελληνική πρόταση για ΦΠΑ περιλαμβάνει δύο συντελεστές ύψους 22% και 11%, χωρίς πρόβλεψη για έκπτωση στα νησιά.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν αφορούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος και δεν περιλαμβάνουν τις πρόνοιες για το δημοσιονομικό κενό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με άλλα μέτρα που θα ακολουθήσουν.

Στόχος της ελληνικής αυτής πρότασης είναι να ολοκληρωθεί το τυπικό σκέλος της αξιολόγησης, προκειμένου να αποδεσμευθεί ένα τμήμα χρηματοδότησης για την αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης:

 Τελεσίγραφο Τσίπρα στους Ευρωπαίους: Λύση ή διαίρεση. Εσείς αποφασίζετε