«Η Ελλάδα να πάει ενωμένη έξω, να διευκολύνει το μέλλον, χωρίς να συγκρούεται με το μέλλον της στην Ευρώπη. Υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις, αλλά και σημεία συμφωνίας με την κυβέρνηση, αλλά αυτές τις ώρες πρέπει να δίνουμε σημασία στα σημεία συμφωνίας και να τα διευρύνουμε».
Κληθείς να απαντήσει, γιατί ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς αποκλείει τη συμμετοχή του Ποταμιού σε κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες αρκέστηκε να απαντήσει ότι «με κάλεσε ο πρωθυπουργός να συζητήσουμε και εγώ ανταποκρίθηκα στην πρόσκλησή του». «Θα αξιολογούμε κάθε φορά τις προτάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση και θα είμαστε παρόντες για να πούμε είτε "Ναι", είτε "Όχι"» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.
Ανοιχτό, πάντως, άφησε το ενδεχόμενο ψήφου ανοχής παραπέμποντας σε όσα θα ακουστούν στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Μιλώντας, δε, για τη μελλοντική του στάση απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διευκρίνισε ότι για τα νομοσχέδια που θα έρχονται στην Βουλή, «το περιεχόμενό τους θα είναι αυτό που θα καθορίζει την θετική ή την αρνητική μας ψήφο».
Επανέλαβε, παράλληλα, ότι αυτό που ζητά από τον νέο πρωθυπουργό είναι να εγγυηθεί για την συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας αλλά και να πραγματοποιήσει τολμηρές «ριζικές» αλλαγές και μεταρρυθμίσεις «χωρίς κομματικούς ζυγούς».
O επικεφαλής του Ποταμιού δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την κίνηση του Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με την παράδοση στον Αλέξη Τσίπρα. «Εκπλησσομαι, δεν αρμόζει σε αστικό κόμμα να εγκαταλείπει έτσι το Μαξίμου», είπε ο κ. Θεοδωράκης, ενώ ήταν για μία ακόμη φορά κάθετος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. «Η συμμετοχή ανθρώπων με λαϊκίστικες και ακροδεξιές απόψεις δεν μας βρίσκει σύμφωνους και για αυτό δεν συμμετέχουμε στην κυβέρνηση», τόνισε.