Ήθελε να αποτίσει φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες. Άφησε τα λουλούδια στο μνημείο και ακούμπησε το χέρι του στο μέρος της καρδιάς. Ήταν ίσως η πρώτη στιγμή από την εκλογή του, που έμοιαζε συγκινημένος, πιθανά και δικαιωμένος..
Πάντως για την ιστορία να θυμίσουμε ότι το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, είχε ενταχθεί – από λάθος, είχαν πει τότε- στα ακίνητα, που παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, προς πώληση. Βέβαια μετά από αντιδράσεις αποσύρθηκε από τον κατάλογο.Ίσως λοιπόν ο κύριος Τσίπρας ήθελε να περάσει και ένα δεύτερο μήνυμα σε σχέση με το τι "πουλιέται" και το τι όχι με τη δική του κυβέρνηση!
Φυσικά το Σκοπευτήριο Καισαριανής, παραπέμπει και σε έναν άλλο συμβολισμό, αφού είναι ο χώρος, όπου οι Γερμανοί κατακτητές επέλεξαν ως τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών.
Οι εκτελέσεις στο Σκοπευτήριο ήταν, σχεδόν, καθημερινό φαινόμενο. Το 1942 εκτελέστηκαν 13 πατριώτες, το 1943 άλλοι 147 και το 1944 εκτελέστηκαν 440 πατριώτες. Εκτός απ' αυτούς εκτελέστηκαν και 25 αντιφασίστες στρατιώτες του κατακτητή (20 Ιταλοί και 5 Γερμανοί).
Η κορυφαία και πιο τραγική στιγμή στην ιστορία του Σκοπευτηρίου ήταν η μαζική εκτέλεση 200 αγωνιστών την πρωτομαγιά του 1944.
Οι μελλοθάνατοι αγωνιστές μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα ήταν όρθιοι, γενναίοι, με κυρίαρχο το αίσθημα της αυτοθυσίας, που ενσάρκωνε μέσα της το ανώτατο ιδανικό του ανθρώπου. Οι αγωνιστές πέθαναν τραγουδώντας τον Εθνικό Yμνο και ζητωκραυγάζοντας για το Ε.Α.Μ.
Ο νοών νοείτο…
Πηγή φωτογραφία : Εύη Φυλακτού