Ραντεβού πόλωσης, μετωπικής αναμέτρησης στο τερέν της πολιτικής ηθικής, και… ανταλλαγής «ονομάτων» και «διευθύνσεων» δίνουν σε λίγα λεπτά, στη Βουλή Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η πολυαναμενόμενη, και εξ αναβολής, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη δικαιοσύνη γίνεται, ντε φάκτο, το πεδίο της ολοκληρωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στο νέο δίπολο εξουσίας, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, μέσα στο σκληρό πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνουν η προσφυγική κρίση και η, ανοιχτή ακόμη, αξιολόγηση.
Στη σκιά των διαρροών από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει στο γραφείο του οκτώ φακέλους με διάφορες υποθέσεις και της πληροφορίας από τη Συγγρού ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του στοιχεία για μια «αποκάλυψη βόμβα», τα δυο κόμματα ακόνισαν τα… μαχαίρια τους το τριήμερο που πέρασε και έδειξαν ότι η συζήτηση θα διεξαχθεί σε πολύ υψηλούς τόνους.
Οι οκτώ «φάκελοι Τσίπρα»
Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συζήτηση κομίζοντας, σύμφωνα με την «Αυγή», τουλάχιστον οκτώ φακέλους με υποθέσεις – φωτιά που αφορούν τα θαλασσοδάνεια των μιντιακών ομίλων, τους καταθέτες στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, το «θάψιμο» μεγάλων οικονομικών και επιχειρηματικών υποθέσεων μέσα από ελεγχόμενες δικαστικές διαδικασίες, καθώς επίσης και φωτογραφικές ρυθμίσεις ποινικής ασυλίας και προστασίας «ημετέρων».
Εκλογές θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί η υπόθεση των εκβιαστών – δημοσιογράφων, με την κυβέρνηση να θέτει θέμα Κουμουτσάκου. Η κόντρα εδώ αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή, μετά το δημοσίευμα του «Εθνους» που ενέπλεξε το όνομα του εκπροσώπου της ΝΔ με τον κατηγορούμενο για το κύκλωμαΠαναγιώτη Μουσσά και την έντονη απάντηση Κουμουτσάκου που απειλεί με αγωγές και μηνύσεις.
Η Νέα Δημοκρατία, άλλωστε, απαντά στα κυβερνητικά πυρά με διαρροές για «αποκάλυψη –βόμβα» που ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τον τόνο της αντιπαράθεσης έδωσε ήδη ο Μάκης Βορίδης καταγγέλλοντας το Μαξίμου για αναβίωση της…«εποχής Μπέρια» και καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με την οποία τον εγκαλεί για «αντιδημοκρατικές, παρακρατικές, παράνομες και ανήθικες πρακτικές» της κυβέρνησης.
Από το βήμα της Βουλής απόψε το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει εκλογές από τον Αλέξη Τσίπρα δίνοντας επίσημη μορφή στο αίτημα που βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία.
Στο στόχαστρο της ΝΔ ο Παπαγγελόπουλος
Βασικό όπλο στην αντεπίθεση της ΝΔ θα παίξει και η… αντίστροφη όψη της υπόθεσης Βγενόπουλου, με την αντιπολίτευση να στοχοποιεί τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο χρεώνοντάς του παρέμβαση στη Δικαιοσύνη σε βάρος του επιχειρηματία.
Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση γραπτής καταγγελίας από την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη για παρεμβάσεις στο έργο της – μια καταγγελία που ανέδειξε και έκανε «σημαία» το ΒΗΜΑ.
Πρόκειται όμως για μια υπόθεση και με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον καθώς οι γνωστές σχέσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή εγείρουν εύλογα ερωτήματα για το πώς θα λειτουργήσουν οι εσωκομματικές ισορροπίες εντός της ΝΔ.
Πώς θα διεξαχθεί η συζήτηση
Σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση αρχίζει με την αγόρευση του πρωθυπουργού, μετά την οποία ακολουθούν οι αγορεύσεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, καθώς και ενός ή δύο Υπουργών, και ολοκληρώνεται, χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία, σε μία συνεδρίαση.
Η διάρκεια των ομιλιών έχει ως εξής:
Πρωθυπουργός: 25 λεπτά
Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: 20 λεπτά
Πρόεδροι άλλων Κοινοβουλευτικών Ομάδων: 20 λεπτά
Υπουργοί: 10 λεπτά
Σημειώνεται ότι ο χρόνος αγόρευσης εκείνου που προκαλεί τη συζήτηση προσαυξάνεται κατά πέντε λεπτά της ώρας.
Η διάρκεια των δευτερολογιών έχει ως εξής:
Πρωθυπουργός: 15 λεπτά
Πρόεδροι των ΚΟ: 10 λεπτά
Υπουργοί: 10 λεπτά
Ο πρωθυπουργός μπορεί να τριτολογήσει για 5 λεπτά.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ο χρόνος ομιλίας Υπουργού που παρεμβαίνει στο στάδιο των κύριων αγορεύσεων ή των δευτερολογιών, πριν ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις ή οι δευτερολογίες των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, περιορίζεται στο ήμισυ του χρόνου που δικαιούται.
Κατά τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως που προτείνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής, οι χρόνοι ομιλίας είναι οι ισχύοντες κατά τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως που προκαλείται από τον πρωθυπουργό.