Δέσμευση ότι δεν υπάρξουν άλλες μειώσεις συντάξεις έλαβε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Βελλίδειο στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι μόλις το 5% των συνταξιούχων είδε μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές. Παράλληλα, έκλεισε τα σενάρια εκλογών, ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο για ανασχηματισμό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται.
«Οι ανασχηματισμοί και οι υποτιμήσεις δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων» είπε χαρακτηριστικά.
Για τις συντάξεις:
Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις. Το λέγαμε ότι δεν θα γίνουν μειώσεις και μας έλεγαν της αντιπολίτευσης ότι παριστάνουμε τους μάγους και θα τετραγωνίσουμε τον κύκλο, ομως αυτό το καταφέραμε. Σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι παίρνουν επικουρικές, ουσιαστικά το 10% συνταξιούχων έχουν επίπτωση και συγκεκριμένα το 5% έχουν υψηλή μείωση της τάξης του 40%.
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για παραπληροφόρηση εκ μέρους των ΜΜΕ με τίτλους καταστροφολογίας ως προς τις συντάξεις, επιμένοντας ότι δεν έγιναν παρά ελάχιστες μειώσεις, καθώς και ότι η κυβέρνηση προστάτευσε το 95% των συνταξιούχων.
Για τις εκλογές που ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε:
H χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές, έχει ανάγκη από σταθερότητα. Η Ελλάδα αποτελεί μια όαση σταθερότητας σε μια ευρύτατα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Όποιος δεν το βλέπει αυτό πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι θα σημαίνουν οι εκλογές μέσα σε αυτό το περιβάλλον.
Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη το 2017 και μάλιστα μεγάλη. «Το θέμα είναι εάν θα είναι διαρκής και μέσα σε αυτή τη μάχη θα θέλαμε να έχουμε σύμμαχο της αξιωματική αντιπολίτευση που δυστυχώς δεν έχουμε» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, εξέφρασε την εποίθηση ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε λύση του χρέους», ενώ επανέλαβε ότι το πρόβλημα είναι η αντιπαράθεση που υπάρχει πάνω στο ζήτημα μετξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δώσει ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος του έτους, αυτό το deadline είναι και το deadline της διαπραγμάτευσης. Όμως οι έλληνες πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο και η λύση για το χρέος δεν μπορεί να είναι συνάρτηση εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Σε ερώτηση για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τη στάση της Κομισιόν, απάντησε ότι «η Δικαιοσύνη έχει δικαιώμα αλλά και -εγώ λέω- υποχρέωση να διερευνήσει τα στοιχεία»
Για τις τηλεοπτικές άδειες:
Χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας ανέφερε, επιτιθέμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και καλώντας τον να συμβάλει στη σύσταση του ΕΣΡ: «O κ. Mαρινάκης δίνει για να εκπέμψει, όσα για πέντε Champions League και ο κ. Μητσοτάκης λέει "όχι, τζάμπα αγόρι μου", είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Δεν θέλουμε να μας λιβανίζουν ΜΜΕ. Υπάρχει πρόβλημα αντικειμενικής ενημέρωσης. Το δεύτερο και πιο σημαντικό σκέλος να υπάρξει ΕΣΡ. Να σταματήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό και να πάμε μαζί στον ορισμό του ΕΣΡ.»
«Αυτό που θέλουμε είναι να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος. Ποια κυβέρνηση είχε το σθένος τόσα χρόνια να πάει κόντρα σε μία από τις κορυφές του τριγώνου της διαπλοκής. Δεν θέλω να τσουβαλιάσω αλλά το σύστημα σε γενικές γραμμές ίσχυε αυτό. Θαλασσοδάνεια – τραπεζίτες που τους τα έδιναν – κυβερνήσεις που έκαναν τα στραβά μάτια. Ο Μεϊμαράκης είχε υποσχεθεί ότι θα έβγαινε το ΕΣΡ και θα το έκανε αν έβγαινε. Το πρώτο που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ήταν να μη βγει το ΕΣΡ», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι: «Οι θέσεις εργασίας είναι ό,τι πιο πολύτιμο. Αλλά δεν αφορά μόνο μια μερίδα εργαζομένων, αφορά το 1,5 εκατ. σχεδόν ανέργους που έχουμε παραλάβει. Το λέω με ειλικρίνεια. Δεν κλείνει τους σταθμούς σας- αν κλείσουν- ο αριθμός των αδειών, είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες σας δεν μπήκαν στον διαγωνισμό. Όσοι θελήσανε μπήκανε στο διαγωνισμό και έκαναν προσφορές».
«Έγινε με τον πιο αδιάβλητο τρόπο. Είχε τα καλά του, είχε και τα προβλήματά του, αλλά ήταν αδιάβλητος, δεν υπάρχει αμφιβολία, δεν δώσαμε άδεια στους φίλους μας. Κινηθήκαμε προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Και είμαστε μπροστά στο σημαντικό πρόβλημα των εργαζομένων, αλλά δεν είναι σημαντικότερο από εκείνο χιλιάδων άλλων εργαζόμενων. Ο νόμος για τα ΜΜΕ που ψηφίστηκε καθορίζει οι θέσεις εργασίας στα μέσα από εδώ και πέρα να είναι αξιοπρεπείς» είπε.
Ξεκαθάρισε πως μόνος γνώμονας ήταν η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και του συμφέροντος των εργαζομένων, που δεν ταυτίζονται, όπως είπε, με εκείνα των εργοδοτών. Θα δώσουμε χρήματα για να μη χαθούν θέσεις εργασίας, κατέστησε σαφές και υπογράμμισε πως «δεν γίνεται όμως να μην προχωρήσουμε στη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, κάτι που ήταν και δέσμευση μας χρόνια τώρα».