Tο μπαλάκι στο «γήπεδο» της Ελλάδας έχουν πετάξει, τη δεδομένη στιγμή, οι δανειστές, αναμένοντας πρόσθετα στοιχεία από την κυβέρνηση για τα τρία «καυτά» μέτωπα της διαπραγμάτευσης, τα οποία δεν είναι άλλα από το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και το φορολογικό.
Διαφορετικά, όπως διαμηνύουν οι θεσμοί – και όπως έγινε αντιληπτό μετά το Eurogroup της Πέμπτης, παρά τις δηλώσεις στήριξης των ελληνικών προσπαθειών – το κουαρτέτο δεν πρόκειται να βγάλει «εισιτήρια» επιστροφής για την Αθήνα.
Μπροστά στον κίνδυνο να τραβήξει μήνες ολόκληρους η διαπραγμάτευση, η ελληνική πλευρά έχει επιδοθεί σε έναν νέο αγώνα δρόμου, προκειμένου να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που ζητούν οι δανειστές, ώστε οι τελευταίοι να βρεθούν ξανά στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν.
Ο αγώνας δρόμου μεταφράζεται σε μπαράζ τηλεδιασκέψεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.
Η κυβέρνηση προσδοκά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ως τα τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο εντός του Μαρτίου, προκειμένου εν συνεχεία να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους.
Όλα αυτά συμβαίνουν κάτω από τη βαριά «σκιά» που έριξε το άρθρο – βόμβα του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, καθώς ακόμη κι αν έχουν περάσει δύο 24ωρα από τη δημοσιοποίησή του, οι αντιδράσεις που προκάλεσε τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στις Βρυξέλλες, δεν έχουν ακόμη καταλαγιάσει.
Το άρθρο του Τόμσεν προκάλεσε όχι μόνο έκπληξη και δυσφορία, αλλά και πολλά ερωτηματικά. Δεν είναι τυχαίες ούτε οι αποστάσεις ασφαλείας που έλαβε από αυτό η Κομισιόν, αλλά ούτε και οι αντιδράσεις κυβερνητικών πηγών.
Η ευρωπαϊκή πλευρά υπενθυμίζει τις βασικές παραμέτρους της συμφωνίας του καλοκαιριού, ενώ κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα καταγγέλλουν πως οι αξιώσεις του Τόμσεν αφορούν, επί της ουσίας, για ένα νέο, διαφορετικό πρόγραμμα.
Τα «καυτά» μέτωπα της αξιολόγησης
Ασφαλιστικό
Προκειμένου να καλυφθεί η μνημονιακή υποχρέωση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ, ήτοι 1% του ΑΕΠ, το 2016, οι δανειστές επιμένουν πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε νέες, μεγάλες περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.
Φορολογικό
Στο μέτωπο της φορολογίας, οι πληροφορίες θέλουν να ετοιμάζεται νέο «τσουνάμι» μέτρων, που εκτός από τα εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων, αναμένεται να πλήξει και τις τελευταίες φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει.
Τα σενάρια θέλουν να υπάρχουν περισσότερες από μια φορολογική κλίμακα, προκειμένου η φορολόγηση να είναι ξεχωριστή για κάθε μία πηγή εισοδήματος.
Δημοσιονομικό
«Βόμβα» στα θεμέλια του προϋπολογισμού βάζουν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το 2015 έκλεισε με ύφεση 0,7% έναντι εκτίμησης για μηδενική.
Το δημοσιονομικό πεδίο θα συνεχίσει να αποτελεί τον «Γόρδιο Δεσμό» της διαπραγμάτευσης, καθώς οι δανειστές συνεχίζουν να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Για τη διετία 2015 – 2016 οι Ευρωπαίοι το τοποθετούν στα 900 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ το ΔΝΤ σε διπλάσια ακριβώς επίπεδα και συγκεκριμένα σε 1,8 δισ. ευρώ.
news247.gr