Στις Βρυξέλλες παραμένουν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, θα είναι ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κυρία Ελενα Παναρίτη, ενώ στη διαδικασία θα συμμετέχουν και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν σε αίθουσα της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να συλλέξουν στοχευμένα στοιχεία. Τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την Ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Μαξίμου, τα τεχνικά κλιμάκια δεν θα μπαίνουν στα υπουργεία αλλά θα μπαίνουν σε ειδικό χώρο και θα παίρνουν τα στοιχεία, όπως για παράδειγμα σε ξενοδοχεία.
Η επιτροπή των τεχνικών κλιμακίων (ελληνική πλευρά, ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, ESM, EFSM) θα ονομάζεται "Brussels group" και θα αποφασίζει αν θα έρθει και πότε θα έρθει για να συλλέξει στοιχεία. Επίσης πηγές από το Μαξίμου, αναφέρουν πως όλες αυτές τις ημέρες για την διαπραγμάτευση η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας, πως "έβαλε", δηλαδή, "πλάτη". Σημαντική στήριξη από τη Γαλλία υποστηρίζουν πως έπαιξε και ο ρόλος του Μοσχοβισί.
Παράλληλα, για την άφιξη τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος τόνισε ότι "θα έρθει ένα τεχνικό κλιμάκιο, εμείς είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε όποιος έχει συμφωνηθεί να έρθει".
Μιλώντας στον real fm, συμπλήρωσε πως "θα έρθουν κάποιοι τμηματάρχες ή διευθυντές που θα δουν τους ομολόγους τους".
Κομισιόν: Ζητεί ήρεμο κλίμα
Εξάλλου, την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των θεσμών, σήμερα στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε πριν από λίγο η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.
Η κ. Αντρέεβα δήλωσε ότι η σημερινή έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων συνάδει με τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η ίδια πρόσθεσε ότι αυτές οι συζητήσεις έχουν στόχο την εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, το αργότερο ως το τέλος Απριλίου. Είπε, επίσης, πως οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα υποστηριχθούν από συζητήσεις με εμπειρογνώμονες στην Αθήνα.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος στις διαβουλεύσεις και σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν, λέγοντας ότι είναι σημαντικό οι τεχνικές συζητήσεις να διεξαχθούν σε ήρεμη πολιτική ατμόσφαιρα, προκειμένου να έχουν αίσια έκβαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες εκπρόσωπος της Κομισιόν θα είναι ο Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της ΕΚΤ ο Ράσμους Ρίφερ (ο οποίος αντικατέστησε τον Κλάους Μαζούχ) και το ΔΝΤ θα εκπροσωπήσει ο Ρίσι Γκογιάλ.
Στο Παρίσι ο Τσίπρας
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας αναμένεται να φτάσει απόψε στο Παρίσι, ενόψει της αυριανής συνάντησής του στον ΟΟΣΑ με τον γενικό γραμματέα Άνχελ Γκουρία, καθώς επίσης και με εμπειρογνώμονες του Οργανισμού.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΟΣΑ, το πρωί της Πέμπτης, θα έχει ο πρωθυπουργός συνάντηση εργασίας με τους εμπειρογνώμονες και τον Άνχελ Γκουρία. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στις 16:30 ώρα Ελλάδας.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι, ο ΟΟΣΑ οργανώνει και συνάντηση με στελέχη του Οργανισμού, αλλά και εξωτερικούς προσκεκλημένους, ενώπιον των οποίων ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφωνήσει (στις 17:00) ομιλία με θέμα: "Η μεταρρύθμιση της Ελλάδας μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει".
Την Παρασκευή ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Ζ.Κ.Γιούνκερ, αλλά και τον Μάρτιν Σουλτς.